Sari direct la conținut

Sibex: Preturile futures indica scaderi pentru cotatiile Fondul Proprietatea

HotNews.ro

La Sibex, sedinta de la mijlocul saptamanii a atras atentia in special prin scaderile estimate pentru cotatiile derivatelor pe Fondul Proprietatea, evolutie in ton cu directia din piata spot. Pe fondul acestora, participantii au speculat din nou contractul futures DEFPR pe ambele scadente listate, orizontul investitional apropiat (martie) fiind insa mai lichid. La ora 17:30 numarul total al contractelor futures DEFPR era de aproape 300.

Pentru martie, cotatia unei actiuni scadea cu 1,83 %, valorand 0,59 lei, pret sub inchiderea de pe piata spot, semn ca speculatorii se astepta la continuarea deprecierilor. „Pe langa speculatiile pe vanzare, scaderile importante au adus in prim plan si strategiile de hedging, care au devenit cea mai buna varianta de neutralizare a acestora, in conditiile in care implicatiile fluctuatiilor ample pe minus au diminuat considerabil valoarea portofoliului detinatorilor de actiuni FP afectand planurile lor investitie”, a declarat un broker. Pe scadenta iunie DEFPR valora 0,6190 lei, in minus cu 0,16%, conform datelor de la 17:30.

Pe segmentul financiar s-a resimtit lipsa conturarii unei directii clare a cotatiilor DESIF5, astfel ca investitorii au stat mai degraba in expectativa. La ora 17:30 numarul contractelor DESIF5 incheiate era de circa 1.000 scadenta martie atragand cea mai marte parte a acestora. Dupa ce in majoritatea timpului cotatia pe scadenta in discutie a stat pe minus, aprecierile au revenit dupa ora 16:30 sub influenta cresterilor din piata americana, dar cu o amplitudine mica, de doar 0,37%. Pretul DESIF5 crestea si pe scadenta iunie acumuland 0,36%, in timp ce pentru septembrie si decembrie se observau plusuri de 0,14 si 0,66%.

Pe segmental indicilor speculatorii au avut parte de cresteri, acestea accentuandu-se dupa deschiderea NYSE. Investitorii au fost optimisti, in contextul in care Indicii burselor europene au crescut, ca de altfel si cotatia futures a indicelui DJIA din SUA, unde au fost anuntate noi date din economie. Astfel, indicatorul lunar PPI, care arata evolutia pretului bunurilor si serviciilor vandute de catre producatori, a inregistrat o crestere de 0,8% in una precedenta, sub nivelul estimat de specialisti de 0,9%. Indicatorul Building Permits care exprima numarul anualizat al autorizatiilor de constructie emise la nivelul lunii precedente, a inregistrat o scadere pana la 0,56 milioane, sub prognoza de 0,57 milioane. Numarul anualizat la constructiilor nou incepute a crescut luna precedenta ajungand la 0.6 milioane, peste prognoza de 0,55 milioane.

Pe piata Sibex, la ora 17:30, indicele DJIA crestea cu 87 puncte pe scadenta martie in timp ce pe scadenta iunie 2011 se aprecia cu 67 puncte. Pe scadenta septembrie investitorii tranzactionau indicele la un pret cu 45 puncte mai ridicat decat cel de la inchiderea sedintei de tranzactionare de marti. Indicele crestea, la aceeasi ora, si pe scadenta decembrie 2011, pretul fiind unul in urcare cu 59 puncte.

Pe piata aurului s-au observat cresteri si un numar de contracte mai mare pe scadenta aprilie unde numarul pozitiilor deschide s-a redus, semn al marcarii de profituri pe fondul cotatiei in urcare. Numarul contractelor SIBGOLD realizate se situa la 145. Conform Bloomberg, aurul a fluctuat la New York dupa ce a atins maximul ultimelor patru saptamani. Investitorii reactioneaza astfel pe fondul temerilor ca guvernul chinez va intreprinde noi actiuni in vederea sprijinirii economiei pe masura ce inflatia accelereaza la nivel global. La Sibex metalul pretios inregistra pe scadenta februarie 2011 un avans modest de 1,3 dolari/uncie, in timp ce pe scadenta aprilie se aprecia cu 7,3 dolari/uncie.

Per total, numarul total contractelor incheiate pe piata Sibex se situa la circa 1.800 cu o valoare de opt milioane lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro