"Double Trouble" – un nou raport despre campionii integrati de energie
Pentru cei tari de inger:un raport excelent, distribuit astazi, despre companiile integrate (sau mai exact impotriva lor). Cred ca nu ramane argument pro companii integrate care sa nu fie desfiintat zdrobitor. Putem vedea: de ce pretul la electricitate va creste; de ce nu vor aparea investitii private (si de ce au plecat investitorii din PPP-urile Termoelectrica si din Energonuclear); de ce campionii integrati distrug piata de energie; cum vor continua contractele cu baietii destepti; si cat pierdem toti din infiintarea celor doi colosi.
Pe scurt, raportul demonstreaza ca duopolul construit ar descuraja intrarea pe piata a unor noi jucatori, prin modificarea ordinii de merit a centralelor si monopolul asupra carbunelui; in plus, cei doi colosi ar actiona concertat, practic ca un monopol. Un comportament similar se observa si azi, de pilda autorii argumenteaza ca Hidroelectrica astazi influenteaza piata gestionandu-si activele in asa fel incat sa creeze un deficit temporar de electricitate pe piata, ca sa poata intra si producatorii pe carbune mai scumpi si ineficienti, de la care Hidroelectrica cumpara scump si vinde mai ieftin inapoi pe piata. Dar acest comportament de actiune concertata ar fi mult mai evident in cazul infiintarii a doua companii integrate. Cum cei doi campioni sunt si controlati de stat, exista riscul ca acestia sa isi coordoneze actiunile (sa se comporte ca un monopol), manipuland piata pentru maximizarea incasarilor (crescand artificial preturile). Mai rau, acest lucru nu inseamna neaparat insa si cresterea profiturilor celor doi campioni, deoarece, spune raportul, in trecut s-a observat ca firmele de stat de la noi prefera sa-si maximizeze rentele mai curand decat profitul.
In plus, lichiditatea redusa pe piata angro (in cazul in care in piata nu ar mai fi decat doi ofertanti) face mult mai dificila aparitia unor noi jucatori si protejeaza pozitia firmelor deja existente in piata. Acest lucru inseamna practic o bariera in calea unor potentiali investitori privati greenfield in productia de electricitate. Ca sa nu mai vorbim de contractele pe termen lung, care contribuie si ele la o piata angro nelichida. In plus, cei doi actori dominanti pe piata angro vor dicta pretul pietei si, mai rau, pot exclude oricand un jucator nou-intrat prin posibilitatea de a manipula productia si preturile. O comparatie intre 10 tari arata ca acolo unde exista concurenta in sectorul energiei electrice preturile sunt mai mici (p. 23).
Concluzia autorilor e ca singurul motiv care poate sta in spatele companiilor integrate il reprezinta salvarea mineritului falit, prin subventii incrucisate de la nuclear si hidro, iar costurile acestei politici ar fi suportate de consumator prin preturi mai mari. Intre recomandari: liberalizarea pietei, reguli transparente de piata pentru contractele cu energie, listarea unor pachete minoritare de actiuni la Hidroelectrica si Nuclearelectrica pentru a strange bani pentru investitia in Tarnita; privatizarea sectorului termo – partea care functioneaza cu adevarat, si lasarea celor cu pierderi sa dea faliment.