Sari direct la conținut

VIDEO „The Washington Post”: Dragos Bucur e un actor extraordinar

HotNews.ro
Imagine din film, Foto: CineMagia
Imagine din film, Foto: CineMagia

Filmul „The Way Back”, realizat de Peter Weir, unde Dragos Bucur si Alex Potocean le dau replica lui Ed Harris, Colin Farrell si Jim Sturgess, a intrat în 21 ianuarie pe ecranele americane. Receptia critica e buna (desi e chestionata autenticitatea povestii), dar actorii romani sunt cam trecuti cu vederea. Exceptie face cotidianul „The Washington Post”.

In cronica de intampinare a filmului, publicata de “The Washington Postin 21 ianuarie, filmul primeste trei stele si jumatate din patru, iar autorul ei, Dan Kois, il remarca si pe Dragos Bucur.

“Din distributia internationala se remarca Colin Farrell in rol de cutitar rus si exceptionalul actor Dragos Bucur (‘Moartea domnului Lazarescu’) pe post de contabil ager la minte. Sensibila Saoirse Ronan (‘Ispasire’/’Atonement’) o joaca pe Irena, o orfana poloneza care se alatura grupului.”

Cel mai bun actor de pe ecran este insa, considera criticul, Ed Harris, “in rolul unui rezervat inginer american pe nume Smith, şi nu doar pentru ca Weir ii poate explora ridurile fetei ca si cum ar fi vorba despre vaile Desertului Gobi.”

Revenirea la cinema a lui Peter Weir dupa o pauza de sapte ani (de la “Master and Commander: The Far Side of the World”) adapteaza pentru ecran controversatul volum autobiografic al polonezului Slavomir Rawicz, “The Long Walk”, aparut in 1956.

Controversat deoarece, pe cand filmul era in productie, au aparut voci care sustineau ca ce povesteste Rawicz, un fost ofiter polonez, in memorii – odiseea a sapte prizonieri, printre care si el, care evadeaza in 1940 din Siberia si parcurg pe jos mii de kilometri pana in India – nu i s-ar fi intamplat lui.

Criticii americani par sensibili la aceste presupuneri pentru ca, desi recunosc calitatile filmului, pastreaza mereu o farama de neincredere in privinta veridicitatii povestii.

Cronica de intampinare din “The Washington Post”, intitulata “O improbabila, dar captivanta saga” (“An improbable, compelling saga”) sustine ca “filmul lui Weir e superb, dar nesiguranta istorica ii da un aer de inautenticitate desi, altfel, el face dovada unei mari atentii la detalii.”

Cotidianul american incearca sa faca o distinctie intre realitate si fictiune si, desi pomeneste de o recenta emisiune BBC care sustinea ca Rawicz n-a reuşit să fuga niciodata din Gulag, aminteste faptul ca in interviurile sale Peter Weir se refera la roman si la film ca la niste opere de fictiune.

Discutia nu ar fi atat de intensa daca structura filmului nu ar sugera ideea de autenticitate. Manohla Dargis, in cronica de intampinare a filmului din “The New York Times” deplange faptul ca filmul inglobeaza informatii si imagini de arhiva, sugerand ca ar fi vorba despre o poveste reala.

Criticul american mai deplange si faptul ca ni se spune din start cati oameni au supravietuit, crede ca e neverosimila prezenta in grup a adolescentei interpretate de Saoirse Ronan si nu se lasa convins de primele aparitii din film ale lui Colin Farrell care sunt, din pricina regiei, prea ingrosate – prezenta vedetei irlandeze in chip de mafiot rus fiind destul de fortata.

Cu toate acestea, “The New York Times” e de parere ca “posibila poveste adevarata” a grupului de prizonieri evadati din Gulag e sustinuta de frumusetea naturii ca si de filmarile spectaculoase ale lui Weir, care fac din natura apreciata ca “temnicer” in debutul filmului un fel de “amanta frumoasa si dura”.

Roger Ebert: „Cum le-a rezistat incaltamintea?”

Pentru veteranul critic american Roger Ebert, filmul lui Peter Weir, desi „minunat pus in scena si extraordinar filmat”, nu are „destula poveste in sensul cel mai vulgar al termenului”. Cu spiritul său (tot mai tolerant, totusi), Roger Ebert spune ca „grupul are mai tot timpul barba incat membrii sai par intersanjabili”, doar doi dintre ei remarcandu-se – Ed Harris si Colin Farrell.

Din pacate, ca si Manohla Dargis in „The New York Times”, nici Roger Ebert nu pomeneste nimic despre Dragos Bucur si Alex Potocean.

In plus, el crede ca, desi filmul e „un festin vizual”, ii lipsesc amanuntele legate strict de supravietuire: „Cum au rezistat temperaturilor negative din Mongolia? De ce nu li s-a stricat carnea? Unde au gasit apa in desert? Cum le-a rezistat incaltamintea –si de ce, in calitate de prizonieri, purtau bocanci?”

Raspunsul sta si la Roger Ebert in faptul ca povestea nu ar fi adevarata, el citand informatii care sustin ca Slavomir Rawicz ar fi fost eliberat din Gulag in 1942.

„The Way Back” a avut premiera mondiala in septembrie 2010, in cadrul Festivalului de la Telluride. Cu aceasta ocazie, indieWIRE blog a postat o cronica pozitiva a filmului, semnata de Tim Appelo, care remarca superbele secvente epice („filmate, incredibil, cu un buget de 29 milioane de dolari”), interpretarile remarcabile ale lui Ed Harris, Colin Farrell, Jim Sturgess si Saoirse Ronan si faptul ca filmul se intoarce intr-o perioada a celui de-al doilea razboi mondial prea putin frecventata de Hollywood.

Autorul vorbeste despre o „poezie a realismului”, dar sustine ca personajele nu par intotdeauna rupte din realitate.

In 23 decembrie 2010, cotidianul britanic „The Telegraph” ii acorda filmului patru stele, considerandu-l o poveste „extrem de ambitioasa, magnifica din punct de vedere vizual si cu totul captivanta”.

„The Way Back” a fost achiziţionat anul trecut de MediaPro Pictures si va intra pe ecranele romanesti in acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro