Sari direct la conținut

Utile: Secretele relatiilor care trec testul timpului; Migrenele nu afecteaza creierul; Ce contraceptive prefera romancele?

HotNews.ro
utile, Foto: Colaj foto
utile, Foto: Colaj foto

Secretele relatiilor care trec testul timpului. Potrivit unui studiu facut de psihologii de la Universitatea din Michigan (SUA), oamenii au tendinta de a-si gasi un partener care are trasaturi similare de personalitate. Cercetatorii au descoperit ca sotii au personalitati asemanatoare si au incercat sa afle daca partenerii de viata s-au adaptat in timp unul la celalalt sau daca similitudinea a existat de la bun inceput. Ca atare, acestia au intervievat 1.296 de cupluri casatorite de o perioada cuprinsa intre 2 si 19 ani. Participantii la studiu au fost rugati sa completeze un chestionar cu 198 de intrebari, menit sa furnizeze informatii despre personalitatea lor, despre comportamentul de care dau dovada si despre trasaturi precum ambitia, obiectivitatea, voiosia si predispozitia spre agresivitate. Cum in urma analizarii raspunsurilor nu a reiesit ca trasaturile in cauza ar fi suferit modificari de-a lungul timpului, mai precis in urma casatoriei, cercetatorii au tras concluzia ca similitudinile joaca un rol-cheie in casniciile fericite si de durata, scrie Adevarul.

Migrenele nu afecteaza creierul. Migrenele si episoadele repetate de cefalee nu maresc riscul de declin intelectual, in pofida faptului ca produc mici leziuni la nivelul scoartei cerebrale detectate prin RMN, conform rezultatelor unui studiu publicat in ultimul numar al revistei British Medical Journal, transmite AFP. Acest studiu a fost realizat de o echipa de oameni de stiinta condusa de Christophe Tzourio de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris si este bazat pe urmarirea medicala a 780 de persoane cu varsta de peste 65 de ani pe o perioada de 10 ani. Conform unor studii recente publicate de revista americana JAMA s-a demonstrat ca migrenele produc leziuni asupra micro-vaselor de sange care hranesc creierul, ridicand intrebarea daca nu cumva aceste leziuni pot sta la originea unui declin intelectual, scrie Romania Libera.

Excesul de cafea poate duce la deficit de potasiu. Medicii nutritionisti sustin ca potasiul este esential organismului pentru buna functionare a sistemelor nervos, muscular si cardiovascular. „Nivelul scazut de potasiu in sange poate fi determinat de boli de inima, ficat, rinichi, glande suprarenale, diabet, cancer si hipertiroidie”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistul precizeaza ca deficitul de potasiu ne pune sanatatea in pericol. „Eliminarea acestui mineral din organism este amplificata de consumul in exces al alcoolului, zaharului si cafelei. De asemenea, administrarea unor diuretice mareste pierderea de potasiu, pe cand alte produse diuretice pot duce la cresterea concentratiei acestui mineral (hiperkalemia) in organism, ambele situatii fiind periculoase pentru sanatate”, precizeaza medicul nutritionist, pentru Gandul.

Ce contraceptive prefera romancele? Prezervativul si pilula contraceptiva sunt mijloacele de protectie preferate de romance, urmate de contraceptia de urgenta, metoda calendarului si coitul intrerupt, potrivit unui studiu dat publicitatii de compania MSD Romania. Steriletul e pe ultimul loc in topul preferintelor femeilor in materie de contraceptie. Cele mai importante criterii luate in considerare de femei in alegerea metodelor contraceptive sunt protectia de o sarcina nedorita, usurinta in utilizare si gradul de satisfactie sexuala. Femeile nu acorda insa importanta si cantitatii de estrogeni din produsul contraceptiv, care poate avea un impact negativ asupra sanatatii, scrie EVZ.

Antibioticele predispun la boli digestive. Un grup de cercetatori de la Institutul Serum din Copenhaga, Danemarca, sustin ca antibioticele luate in mod excesiv sau dupa ureche predispun la boli digestive, informeaza The Telegraph. Potrivit oamenilor de stiinta, sindromul colonului iritabil sau maladia Crohn sunt afectiuni des intalnite in urma consumului abuziv al acestor medicamente. Riscul este destul de ridicat mai ales daca antibioticele sunt luate inca din primii ani de viata. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au monitorizat timp de opt ani 500.000 de copii si au constatat ca voluntarii, care au luat antibiotice inca de la varsta de 3 ani, aveau la adolescenta o dubla predispozitie la bolile digestive, scrie Gandul.

Migrene si pneumonii de la schimbarile de temperatura. Trecerea brusca de la zile calduroase la altele extrem de friguroase si invers scade imunitatea si aduce raceli, gripe, dureri de cap si de articulatii, dar creste si numarul de pneumonii si infarcte. Azi, 12 grade Celsius, soare cat cuprinde, maine, 0 grade C, frig si ceata. Toate aceste schimbari bruste de temperatura sunt adevarate socuri pentru organism. Sistemul imunitar se prabuseste, apar racelile si virozele, creste tensiunea arteriala si se modifica ritmul inimii, apar durerile de articulatii, se inrautatesc migrenele si astmul bronsic. Uneori, organsimul are nevoie de mai mult de doua saptamani pentru a se adapta, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro