Sari direct la conținut

Peter Harrold, BM: Viitorul acord al Romaniei cu institutiile internationale va fi incheiat, cel mai probabil, pe o perioada de doi ani

HotNews.ro
Peter Harrold, Foto: Banca Mondiala
Peter Harrold, Foto: Banca Mondiala

Noul acord pe care Romania il va semna cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana precum si cu Banca Mondiala va avea, cel mai probabil, o durata de doi ani, a declarat marti Peter Harrold, directorul de tara pentru Romania al BM. Harrold a mai precizat ca acordul incheiat cu Banca Mondiala va fi similar celui actual.

„Parerea institutiilor internationale si a Comisiei Europene este ca ar fi util ca viitorul acord sa fie semnat pe o perioada de doi ani. Daca durata programului va depasi anul electoral 2012 aceasta va da incredere pietelor financiare”, a spus Peter Harrold.

Harrold a precizat ca acordul incheiat cu Banca Mondiala va fi similar celui actual, adica va oferi atat asistenta tehnica, cat si financiara.

„Banca Mondiala are un program similar unuia de tip precautionary, insa acesta este pentru viitoare probleme bugetare. Romania are acum probleme bugetare, asa ca programul nu va fi de tip precautionary, ci va fi la fel ca cel actual”, a aratat oficialul institutiei financiare.

El a mai spus ca Romania este bine finantata pe partea valutara si de aceea tara noastra are nevoie doar de una acord preventiv cu FMI, institutie care finanteaza rezerva valutara.

„FMI finanteaza rezerva valutara si din acest motiv aveti nevoie de un acord de tip precautionary. De ce sa imprumutati bani daca ii tineti un rezerva? Alte surse, precum cele de la Banca Mondiala, care disponibilizeaza resurse pentru buget, sunt binevenite. Asa ca vom continua sa avem un rol de finantare. (…) Nu am discutat inca despre suma”, a mai precizat Peter Harrold.

Totodata, reprezentantul BM a spus ca ultimul imprumut din actualul acord, in valoare de 400 milioane de euro, va fi inclus in viitorul program semnat cu Banca Mondiala.

Harrold a aratat ca noul program cu Banca Mondiala va viza reforma sistemului de asistenta sociala, a sistemului sanitar si a administratiei fiscale.

„Reforma in asistenta sociala este foarte complicata, avand in vedere ca exista un nivel ridicat al fraudei si al ineficientei. Ne vom asigura ca cei nevoiasi vor primi asistenta de care au nevoie, dar fara a descuraja munca”, a explicat Harrold.

El a aratat ca domeniul sanitar are o probleme, este foarte dispersat, si are un numar ridicat de active care ofera servicii limitate.

In ceea ce priveste administratia fiscala, Harrold a spus ca in Romania exista circa 300 de oficii, comparativ cu circa 10-20 in cazul altor state. De asemenea, el a aratat ca plata taxelor ar trebui facuta o singura data pe an, printr-un sistem electronic. Din experienta bulgara, care si-a reformat administratia fiscala cu sprijinul Bancii Mondiale, aceste modificari ar putea duce la cresterea veniturilor la buget cu pana la 20%.

De asemenea, viitorul acord va aborda si problema companiilor de stat, care vor trebui sa devina eficiente, insa decizia de a le privatiza sau nu apartine autoritatilor de la Bucuresti.

„Nu cred ca exista un apetit pentru privatizari in randul guvernului in acest moment, dar exista un apetit pentru imbunatatirea performantelor la intreprinderile de stat. Vorbim in primul rand de companiile de transport si de companiile energetice”, a declarat directorul de tara pentru Romania al BM.

„Este privatizarea o alternativa la care sa ne uitam? Aceasta este o decizie politica. Atata timp cat intreprinderea este salvabila, este o decizie politica ceea ce se va face. Mare intrebare este sunt oimbunatatiri semnificative in ceea ce priveste performanta si guvernanta care se poate face in cazul pastrarii de catre stat a dreptului de proprietate. Raspunsul la intrebare este fara indoiala afirmativ in acest moment. Asta nu inseamna ca a face inca un pas nu este o idee mai buna. Poate ca este, dar aceasta este o decizie politica”, a continuat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro