Oficial FMI: Zona euro nu a reusit inca sa convinga investitorii ca problema datoriilor este sub control
Zona euro nu a reusit inca sa convinga investitorii ca problema datoriilor este sub control, iar raspandirea crizei in alte state ar putea afecta revenirea economiei globale, a declarat Naoyuki Shinohara, director general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), citat de Bloomberg.
„Deaocamdata se pare ca raspandirea crizei datoriilor din Europa in alte zone din afara regiunii va fi limitata. Cu toate acestea, daca problemele legate de datoriile statelor europene vor creste, trebuie sa avem in vedere ca aceasta ar putea avea riscuri negative considerabile”, a spus Naoyuki Shinohara in cadrul unui interviu.
Oficialul FMI a mai spus ca randamentele cerute de investitori pentru a cumpara obligatiuni emise de Grecia si Irlanda, in locul celor emise de Germania, raman foarte ridicate, in ciuda ajutoarelor financiare externe primite.
„Aceasta inseamna ca scepticismul pietelor cu privire la sustenabilitatea datoriilor nu a fost inlaturat. Este important ca aceste tari sa isi reduca deficitele bugetare, dar ele trebuie sa rezolve si problemele structurale, inclusiv sprijinirea cresterii economice si reducerea somajului”, a mai precizat Naoyuki Shinohara.
Portugalia este considerata de multi economisti ca urmatoarea tara din zona euro care ar putea cere asistenta financiara de la institutiile internationale. Temerile cu privire la capacitatea Portugaliei de a se finanta de pe pietele financiare s-au intensificat saptamana trecuta, dupa ce dobanzile obligatiunilor pe zece ani emise de Lisabona au urcat la nivelul record de 7,193%, considerata o rata „nesustenabila” de economisti. Dupa acest episod a crescut presiunea asupra guvernului condus de Jose Socrates pentru a cere ajutor extern, precum Grecia si Irlanda, pentru a evita contagiunea altor tari din zona euro, in special Spania si Italia.
Joi, Portugalia a vandut titluri de trezorerie in valoare de 1,25 miliarde de euro, la randamente in scadere pentru obligatiunile pe termen lung, acesta fiind considerat un test al capacitatii autoritatilor de la Lisabona de a se finanta de pe piata.