Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Remus Truica si Sorin Rosca Stanescu au "secat" Lacul Snagov; Pensia militara: cine pierde si cine castiga; Cine a fost Charles Darwin al Romaniei; Cat costa carnetul de Bucuresti. La Arges, din 3.500 de soferi facuti pe spaga, doar unul si-a pierdut carnetul

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Remus Truica si Sorin Rosca Stanescu au „secat” Lacul Snagov. Afaceristul si jurnalistul vor sa construiasca un cartier rezidential pe o insula „rasarita” in mijlocul lacului. Ultimul pas este avizul consiliului judetean. „Afacerea Snagov” pare sa fie obsesia discretului miliardar Remus Truica, chiar si la opt ani dupa ce i-a adus demiterea din functia de sef al Cancelariei Premierului, pe atunci, Adrian Nastase. Acum, Truica si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu sunt la un pas de a pune mana pe 22 de hectare din Lacul Snagov, desi suprafata face, teoretic, parte din domeniul public al statului. Ultimul „obstacol” in calea cuplului Truica – SRS il constituie un aviz din partea Comisiei de Urbanism a Consiliului Judetean Ilfov, asupra noului Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Snagov, promovat de edilii locali. Iar ca succesul sa fie asigurat, pentru intocmirea PUG-ului comunei Snagov s-a apelat la firma de arhitectura Arua Create Design, detinuta si administrata de Aura Huluba, nimeni alta decat consiliera personala a presedintelui Consiliului Judetean Ilfov, Cristache Radulescu, scrie EVZ.

Cat costa carnetul de Bucuresti. La Arges, din 3.500 de soferi facuti pe spaga, doar unul si-a pierdut carnetul. Un nou scandal privind eliberarea permiselor de conducere pe spaga a izbucnit de aceasta data in Capitala. In urma informatiilor DGA, cinci lucratori ai Serviciului Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule Bucuresti au fost pusi sub invinuire. Procurorii bucuresteni au retinut 14 persoane implicate in obtinerea frauduloasa a zeci, poate sute de permise de conducere. Reteaua agentilor corupti ar fi castigat, potrivit anchetatorilor, zeci de mii de euro din promovarea probei practice in schimbul mitei oferite de catre candidati. Surse judiciare au declarat pentru gandul ca suma medie platita pentru fiecare permis era cuprinsa intre 200 si 300 de euro. Pentru a proba activitatea infractionala a agentilor spagari, DGA a folosit investigatori acoperiti. „Am avut oameni infiltrati printre elevi, care sa asigure probele necesare tragerii la raspundere a agentilor corupti, scrie Gandul.

Pensia militara: cine pierde si cine castiga. „Pensionarii NATO”, retrasi la putin peste 40 de ani, sunt cei mai dezavantajati de recalcularea pensiilor. Cei peste 155.000 de rezervisti au inceput sa primeasca in conturi noile drepturi. Marea lor majoritate sunt mai mici decat cele din decembrie 2010. Finantistii Ministerului Apararii Nationale (MapN), ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), ai SRI si SIE nu au reusit sa calculeze pana acum, dupa cinci luni de munca, nici macar 10% din drepturile celor peste 155.000 de fosti militari. Astfel incat, cei mai multi rezervisti vor incasa in ianuarie pensii mai mici, chiar daca dupa recalculare ei ar trebui sa ia pensii mai mari decat pana acum. Cei aflati in aceasta situatie vor primi diferentele imediat dupa ce li se vor procesa dosarele, informeaza Adevarul.

Fundatura Cernavoda. Reparatiile la calea ferata Bucuresti-Constanta, incepute in 2006, sunt deja in al doilea an de intarziere, iar drumul cu trenul dureaza minim patru ore. Autostrada Cernavoda-Constanta este deja in intarziere si ii lipsesc certificate de urbanism. A venit timpul ca intarzierile sa se razbune: podul de pe drumul vechi intra in reparatii cel putin un an, pentru a nu pierde finantarea BERD. Acestea sunt motivele pentru care zeci de mii de soferi se vor inghesui zilnic, in drumul spre mare, pe stradutele din Cernavoda. Romanii vor avea o ocazie buna, o data cu inceperea sezonului turistic din acest an, sa vada cat de utila este o autostrada. Presata de starea tehnica proasta a podului de la Cernavoda si de o expertiza ingrijoratoare asupra acestuia care expira in aprilie 2011, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) l-a inchis la inceputul acestei saptamani in vederea reparatiei capitale pentru urmatorul an. Podul nu a fost niciodata reparat de la darea sa in folosinta in 1984, scrie Romania Libera.

Risipa pe banii contribuabililor. Primaria Capitalei arunca milioane de lei in doi sculptori. In timp ce actorii se zbat in salarii de mizierie, doi sculptori primesc pe banda rulanta contracte in valoare de milioane de euro, incasate din bugetul Administratiei Monumentelor Istorice si Patrimoniului Turistic. Institutia, aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, a negociat cu artistii Adriana Valentina Ivan si Ionel Stoicescu afaceri cu multe zerouri in coada, pentru realizarea unor machete sau copii ale unor busturi ce urmeaza sa fie amplasate in mai multe zone din Capitala. Ultimul astfel tun de proportii a fost incheiat la sfarsitul lunii noiembrie si a costat 1,5 milioane de lei noi, fara TVA, pentru decorarea artistica a Pasajului Lipscani. Sumele pe care Administratia Monumentelor Istorice si Patrimoniului Turistic le cheltuieste pe aceste proiecte frizeaza absurdul si criza economico-financiara care a afectat milioane de bucuresteni, dar si artistii care lucreaza in teatrele finantate de la bugetul Primariei Capitalei. Mai mult, acordarea acestor contracte a fost facuta nu prin licitatie publica, ci prin negociere directa, chiar daca este vorba de milioane de lei, anunta Puterea.

Fiscul a luat cu asalt companiile petroliere. Inspectorii ANAF au efectuat o inspectie inopinata la sediile marilor firme de distributie a carburantilor, pentru a analiza profiturile acestora. Principalele companii petroliere de pe piata locala s-au trezit ieri-dimineata cu inspectorii Fiscului la usa. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput sa ia la puricat rapoartele financiare ale firmelor de distributie a carburantilor. Scopul: sa se cerceteze cum au stabilit taxele platite statului, dar si pe ce baza au scumpit carburantii, a declarat pentru EVZ presedintele ANAF, Sorin Blejnar. „Am facut un control inopinat si, in functie de constatarile ad-hoc, vom extinde inspectiile. Speram ca pana vineri sa avem primele rezultate ale acestui control”, a spus Blejnar, informeaza EVZ.

Cat a costat sistemul informatic „crapat” dupa o luna. Director al Asigurarilor de Sanatate: „Asta este problema acum? Mai avem de platit inca 15 ani”. Sistemul a fost inaugurat in decembrie, in prezenta presedintelui Basescu. Calculatoarele au „cazut” ieri, din cauza unor probleme tehnice aparute la softul-mama al companiei Oracle din America si Australia – a explicat directorul CNAS. Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, calculatoarele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au inregistrat intreruperi in programul accesat de functionari. La Bucuresti, pe holurile Casei, aproximativ 100 de persoane asteptau sa-si achite contributia la asigurarile de sanatate, sa primeasca aprobari pentru retete gratuite sau sa-si ridice adeverintele de asigurat. Din cauza deselor intreruperi ale programului, angajatii CNAS au fost obligati sa-i inregistreze cu creionul pe hartie pe cei care plateau. La fel s-au inregistrat si aprobarile pentru retete si s-au eliberat adeverintele de asigurat. Situatia a fost similara la toate casele de sanatate din tara, scrie Gandul.

Ion Ion Tiriac vrea 2.400 de euro pentru fiecare minut de arest! Fiul omului de afaceri Ion Tiriac solicita daune materiale si morale, intrucat ar fi fost hartuit de procurori, in 2004, in urma scandalului „Cocaina pentru VIP-uri”. Ion Alexandru Tiriac, fiul lui Ion Tiriac, cere statului roman aproximativ 1.300.000 de euro. El a deschis si doua procese la CEDO. Ion Alexandru Tiriac (34 de ani) cere judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti sa oblige statul roman sa-i plateasca 1.253.558 de euro si 126.648 de lei, despagubiri pentru prejudiciul material si moral suferit prin privarea de libertate, la 23 iunie 2004, timp de noua ore. Un simplu calcul arata ca Ion Alexandru Tiriac solicita aproximativ 2.400 de euro pentru fiecare minut in care ar fi fost retinut, anunta Adevarul.

Cine a fost Charles Darwin al Romaniei. Alexandru Borza a creat primul parc national din Romania – Parcul Retezat – si Gradina Botanica din Cluj (foto), fiind totodata si unul dintre liderii miscarii nationale din Transilvania. Unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai intelectualitatii romanesti din Transilvania a fost profesorul Alexandru Borza. Este vorba despre unul dintre profesorii valorosi de la Scolile Blajului, care a ajuns apoi la Universitatea Daciei Superioare din Cluj, fiind totodata fondatorul Gradinii Botanice. Personalitatea profesorului Borza este putin cunoscuta in afara cercului restrans al specialistilor in biologie sau al stiintelor naturii. El este, practic, intemeietorul stiintei numite geobotanica. Tot el a creat primul parc natural din Romania, Parcul National Retezat, considerat drept una dintre cele mai frumoase arii naturale protejate din Europa. Alexandru Borza a fost si unul dintre liderii miscarii nationale romanesti din Transilvania. In aceasta calitate, el a participat ca delegat la Marea Unire din 1918, de la Alba Iulia, cea care a votat Unirea Transilvaniei cu Romania, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro