VIDEO Este stiinta capabila sa ofere raspunsuri dilemelor de ordin moral? Valorile umane, sub lupa neurostiintei
Poate stiinta sa ofere raspunsuri dilemelor de ordin moral? Se spune ca intrebari precum „Pentru ce merita sa traiesti?”, „Pentru ce merita sa mori?”, „Ce reprezinta o viata buna?”, chestiuni de moralitate si valori umane in general, nu gasesc raspunsuri in stiinta, intrucat aceasta opereaza cu date exacte. Sam Harris, cercetator si doctorand in neurostiinte la UCLA (Universitatea California, Los Angeles), cunoscut pentru studiile sale in domeniul efectelor credintei, necredintei si dilemelor morale asupra creierului, sustine ca distinctia dintre stiinta si valorile umane este o iluzie, iar odata ce vom intelege cum functioneaza creierul uman, vom putea intelege si caracteristicile noastre pozitive si negative in cel mai mic detaliu.
„Vom reusi sa intelegem emotii sociale pozitive precum empatia si compasiunea si vom intelege si factorii care le cauzeaza, fie ei genetici, dependenti de modul in care oamenii isi vorbesc unul altuia sau dependenti de un anumit sistem economic”, sustine Harris.
Citeste tot articolul, vezi VIDEO si comenteaza pe MedLive.ro.
„De ce nu simtim compasiune fata de pietre, de ce nu avem obligatii morale fata de ele? Pentru ca nu credem ca pietrele pot suferi. Si daca suntem mai preocupati de bunastarea primatelor decat de cea a insectelor, asta se intampla pentru ca le consideram expuse la o paleta mai larga de potentiale emotii, de fericire sau suferinta. Este totusi posibil ca noi sa ne inselam in aceasta privinta si sa interpretam gresit relatia dintre complexitatea biologica a fiintelor si capacitatea lor de a simti, iar viata interioara a insectelor sa fie cu mult mai profunda”, spune Harris.
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.
Citeste si: