Sari direct la conținut

Christian Blaabjerg, Saxo Bank: Economia Romaniei va creste cu 1,3% in acest an, principalul motor de crestere urmand a fi cererea interna

HotNews.ro

Romania va reveni pe crestere economica in acest an, cu un avans de 1,3%, principalul motor de crestere urmand a fi cererea interna, a declarat pentru HotNews.ro Christian Blaabjerg, chief equity strategist la Saxo Bank. Totodata, acesta se asteapta ca inflatia sa scada la 5,2%, ca urmare a majorarii exporturilor si scaderii importurilor. In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, Christian Blaabjerg spune ca in primul trimestru nu vor exista schimbari importante, insa ulterior evolutia leului va depinde de modul in care UE va rezolva criza datoriilor suverane.

Reporter: Care este principalul scenariu al Saxo Bank cu privire la economia Romaniei?

Christian Blaabjerg: Masurile de austeritate incep sa aiba efect. Romania a trecut prin vremuri grele, dar cred ca ce era mai greu a trecut. Vor mai exista masuri de austeritate, insa economia va reveni pe crestere, dupa ce in 2010 s-a mentinut in teritoriu negativ.

R: Care va fi principalul motor de crestere al economiei?

CB: Principalul motor de crestere va fi cererea interna. Lantul evenimentelor va sta insa in felul urmator: la inceput vom asista la o reducere usoara a inflatiei, apoi banca centrala va relaxa politica monetara si apoi consumul va incepe sa-si revina. Stiu ca salariile au fost reduse, atat in sectorul public cat si in sectorul privat, stiu ca tranferurile au scazut, dar exista cel putin o asteptare cu privire la cresterea salariilor din sectorul public in 2011. Aceasta va impinge cererea interna.

R: Credeti ca majorarea salariilor bugetarilor cu 15% va sustine cererea interna?

CB: Nu este singurul factor, este unul dintre factorii care vor sustine cererea interna. In sectorul public sunt multi angajati, asa ca este important daca acesti oameni vor avea mai multe venituri disponibile. Totodata, exporturile au crescut, iar gospodariile au consumat mai putin din import. Daca continuati sa cresteti exporturile, sa le diversificati si nu se va cheltui mult pe importuri, va fi foarte bine pentru Romania. Acum inflatia e mare in Romania, insa ne asteptam sa scada usor, cam pe la 5,2%. Inflatia s-a datorat si importurilor, insa daca vor scadea importurile, atunci credem ca si inflatia se va tempera. Cel mai important lucru e ca, odata ce inflatia va fi sub control, banca centrala sa inceapa sa reduca dobanda de politica monetara si odata ce scade dobanda cheie va veni si cresterea economica si oamenii vor reincepe sa cheltuiasca.

R: Cat estimati ca va fi dobanda cheie la finele acestui an?

CB: Cred ca va fi cu 0,5 puncte procentuale mai mica decat acum.

R: In ceea ce priveste cursul de schimb, care este principalul scenariu al Saxo Bank?

CB: Principalul scenariu pentru cursul euro/leu, pe orizont de o luna, este similar celui actual, in jur de 4,25-4,26 lei/euro. Peste trei luni credem ca va fi de 4,30 lei/euro, insa aceasta depreciere nu va avea nimic de-a face cu Romania, ci va fi un efect venit dinspre zona euro. Pentru sfarsitul anului vedem din nou un curs de 4,36 lei/euro, insa depinde foarte mult de zona euro. Daca UE poate tine sub control criza datoriilor suverane, atunci vom avea un alt scenariu, putem vedea un curs de 4,20 lei/euro. Asa ca, scenariul nostru de baza este de 4,25-4,26 lei/euro peste o luna, 4,30 lei/euro peste trei luni si 4,35 lei/euro peste 12 luni, dar in scenariul alternativ, daca zona euro face fata problemelor din tarile din sudul Europei intr-o maniera structurala, putem vedea un curs de 4,20 lei/euro.

R: Asta inseamna ca in scenariul de baza Saxo Bank nu crede ca zona euro va putea face fata crizei datoriilor suverane?

CB: Da, sau cel putin nu imediat, ci va lua ceva timp pentru ca UE sa decida ce va face si ce nu va face.

R: Credeti ca Spania si Portugalia vor avea nevoie de ajutor international?

CB: Cu siguranta, insa Spania este un caz special pentru ca este o economie uriasa. Va fi un aranjament special cu Spania. Portugalia va fi cu siguranta urmatoarea tara care va avea nevoie de ajutor international, Spania va avea propriul aranjament, iar Belgia ar putea fi un alt caz. In cazul marilor economii din zona euro care vor avea nevoie de ajutor, cum e cazul Spaniei, va fi nevoie de o noua institutie sau un nou fond care sa includa toate tarile, ori Germania va face intelegeri bilaterale cu aceste tari.

R: Deci Germania va fi salvatorul zonei euro?

CB: Da. Singurul motiv pentru care zona euro merge bine este pentru ca economia Germaniei merge bine. Daca economia Germaniei ar fi atat de lenta precum cea a Spaniei, Italiei sau chiar precum cea a Frantei, atunci zona euro ar arata cu totul altfel.

R: Ce credeti despre incheierea de catre Romania a unui nou acord de tip preventiv cu FMI?

CB: Cred ca veti avea un nou acord, cu noi tinte, ma refer la deficit bugetar, datorii etc. Cred ca este un fapt pozitiv ca masurile de austritate au fost implementate. Daca ai fi investitor strain la ce te-ai uita? Te uiti la stabilitate, vrei un sistem stabil in ceea ce priveste politicile economice si cadrul legal. Odata ce acestea sunt implementate, investitorii straini vor incepe sa investeasca la niveluri normale. Daca te uiti la comportamentul investitorilor straini din Romania din ultimii ani, acestia si-au redus nivelul investitiilor, nu atat de mult ca in cazul Ungariei care aproape a disparut din peisaj, dar si-au redus investitiile. Odata ce masurile de austeritate au fost implementate si au efect, cred ca valoarea investitiilor straine va reincepe sa creasca pentru ca investitorii pot fi siguri ca profitul lor va fi semnificativ. Asta vrea orice investitor, un profit.

R: Ca si concluzie, sunteti de parere ca economia Romaniei va avea o evolutie buna anul acesta?

CB: Va fi mai buna decat in 2010 si in 2012 ma astept sa fie si mai buna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro