Sari direct la conținut

Analisti: Sunt sanse foarte mari ca Romania sa primeasca a saptea transa din imprumutul de la FMI

HotNews.ro

Consiliul Director al FMI va discuta vineri daca va acorda Romaniei cea de-a saptea transa prevazuta in acordul international de finantare, insa analistii considera ca nu avem de ce sa ne facem griji in aceasta privinta. Analistii consultati de HotNews.ro spun ca exista sanse mari ca Romania sa primeasca cei aproximativ 900 milioane de euro de la FMI, avand in vedere ca au fost indeplinite toate conditiile agreate cu institutia internationala.

Toti analistii chestionati de HotNews.ro au spus ca probabilitatea ca boardul FMI sa ia o decizie favorabila Romaniei in sedinta de vineri este foarte mare, in conditiile in care bugetul pe 2011, legea pensiilor si legea salarizarii unitare au fost adoptate si s-au inregistrat progrese in privinta arieratelor.

„Probabilitatea ca FMI sa acorde Romaniei cea de-a saptea transa din imprumut este de aproape 100%. Am primit transe si in momente in care nu am indeplinit mai multe conditionalitati. Acum conditiile sunt indeplinite si inclusiv arieratele sunt in scadere. Principalele conditii – legea pensiilor, legea salarizarii – au fost publicate in Monitorul Oficial, asa ca nu vad de ce nu am primi transa”, a declarat Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

De asemenea, si economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, este de parere ca sansele ca Romania sa primeasca a saptea transa din imprumut sunt mari, intrucat conditiile agreate au fost indeplinite. Ea mai arata ca s-au facut progrese si in privinta arieratelor, „cu toate ca mai trebuie facute eforturi pe acest segment”, iar restructurarea sectorului public va continua.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, arata ca singura necunoscuta este tinta de arierate, insa crede ca si de aceasta data vom primi o derogare.

„Tind sa cred ca si de data asta vom primi o derogare pe arierate. E adevarat ca s-au achitat o parte din arierate, dar apoi s-au descoperit altele de circa un miliard de lei in sistemul sanitar. Problema arieratelor s-a cronicizat si solutia este rezolvarea fondului problemei”, a spus economistul Raiffeisen.

Ministrul Finantelor, Gheroghe Ialomitianu, a declarat insa miercuri ca Guvernul si-a indeplinit pentru 2010 si conditia legata de stocul de arierate.

„Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane de euro. Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane de euro”, a spus Ialomitianu.

Totodata, intr-o scrisoare transmisa Fondului Monetar International (FMI) la inceputul acestei saptamani, Guvernul arata ca Romania si-a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane de bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate.

„Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate”, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB in 2010 si sa-l reduca la 4,4% din PIB in acest an. De asemenea, conform intelegerilor cu FMI, la finele lui 2009 numarul angajatilor din sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane de persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro