Subiectele Zilei: Cate masini ultrascumpe are Bucurestiul. Orasul cu 29 Lamborghini, 102 Ferrari si peste 1.000 de Porsche; Bursier la Harvard: Intoarceti-va acasa si preluati puterea; A fost Stefan cel Mare aparatorul crestinatatii? Cliseele folosite in descrierea domnitorului; O judecatoare promoveaza, printr-o decizie, cultivarea canabisului
Romii vor la scoala, dar nu-i lasa saracia si discriminarea. Romii vor sa-si dea copiii la scoala, in ciuda parerii majoritarilor, dar ii impiedica saracia si, de multe ori, atitudinea discriminatorie a profesorilor si a colegilor, care refuza sa-i aiba in clasa. „Daca lua note bune, profesoara zicea: Vedeti? A luat note bune chiar daca e tiganca.” Asa isi aminteste o mamica roma experienta copilului ei la scoala. „Parintii copiilor neromi refuzau sa-si trimita copiii in clasele unde erau si elevi romi, cereau sa fie mutati”, descrie o realitate si un parinte din Craiova. Prin urmare, nu e de mirare ca exista scoli speciale in care sunt integrati copiii romi, chiar daca acestia nu sufera de nicio dizabilitate, scrie EVZ.
Bursier la Harvard: Intoarceti-va acasa si preluati puterea! Romania Libera, in colaborare cu Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), lanseaza astazi o serie de interviuri cu studenti romani ai unor universitati de elita din strainatate, care, dupa finalizarea studiilor, au decis sa se intoarca in tara si sa participe activ la dezvoltarea Romaniei. Primul interviu prezinta povestea lui Marian Stas. Acesta a plecat din Romania, in 1999, pentru a face studii masterale la Harvard si marturiseste ca a revenit in tara pentru a contribui la dezvoltarea acesteia. De cand s-a intors, a propus si a condus proiecte pentru dezvoltarea sistemului de invatamant, a publicat noua carti si peste 100 de articole, a realizat traininguri, tutorate, consultanta, a tinut cursuri in cadrul Universitatii Bucuresti, al SNSPA si al Academiei Tehnice, anunta Romania Libera.
Cate masini ultrascumpe are Bucurestiul. Orasul cu 29 Lamborghini, 102 Ferrari si peste 1.000 de Porsche. Intr-un oras precum Bucurestiul, un loc de parcare este tot mai greu de gasit, mai ales cand ai o masina mare, fie limuzina, fie SUV. In medie, la fiecare loc de parcare exista zece soferi care si-l disputa. Asta pentru ca, potrivit estimarilor, in Bucuresti peste 1,7 milioane de soferi au la dispozitie doar 188.090 locuri de parcare de resedinta si publice. Datele oficiale arata ca in Capitala sunt inmatriculate 1,2 milioane de masini, la care se adauga alte 500.000 de masini care tranziteaza zilnic Bucurestiul. Cele mai mari probleme le au, de regula, posesorii de masini mari, care datorita dimensiunilor greu se pot incadra in locul standard de parcare. Este drept ca, data fiind perceptia de om cu greutate a posesorului, si cei care gestioneaza locurile de parcare tind sa le dea prioritate in ocuparea acestora, informeaza Gandul.
A fost Stefan cel Mare aparatorul crestinatatii? Cliseele folosite in descrierea domnitorului. Imaginea voievodului moldovean Stefan cel Mare este legata de celebra fraza „Moldova n-a fost a stramosilor mei, n-a fost a mea si nu e a voastra, ci a urmasilor vostri si a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor” (Barbu Stefanescu Delavrancea, „Apus de Soare”). Acest discurs si toate celelalte construite pe langa nu au insa nimic de-a face cu realitatea istorica a secolului al XV-lea. De-a lungul vremii au existat, astfel, cateva portretizari ale celui care a fost numit de Papa Sixt al IV-lea „atlet al credintei crestine”, dar fiecare autor a adaugat sintagme si clisee proprii discursului istoric agreat in acel moment, scrie Adevarul.
O judecatoare promoveaza, printr-o decizie, cultivarea canabisului. O judecatoare a Tribunalului Bucuresti a decis cercetarea in stare de libertate a doi studenti prinsi de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism cultivand cannis in propria locuinta. Motivul invocat de magistrat este pe cat de hilar, pe atat de stupefiant. Cei doi studenti retinuti pe 9 decembrie de procurorii DIICOT sunt Andrei Cristescu, de 21 de ani, si Andreea Ioana Tudorache, de 26 de ani. Ei au recunoscut in fata procurorilor ca au cultivat in locuinta proprie cannis precizand ca sunt consumatori de droguri si obisnuiau „sa-si serveasca prietenii”, dar ca niciodata nu au cultivat in scopul comercializarii. La data de 9 decembrie, procurorii DIICOT au descins la locuinta celor doi, unde au gasita cultura de cannis, fiind ridicate 17 ghivece cu plante, seminte, un dispozitiv pentru maruntit fragmente vegetale de cannis si un cantar de mare precizie, anunta Puterea.
Traian Basescu pune in carca justitiei eventualul esec pe Schengen. Seful statului sugereaza ca responsabili pentru „raul facut Romaniei” ar fi unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, care „se cred dumnezei”. Presedintele Traian Basescu a criticat dur justitia din Romania si in special Consiliul Superior al Magistraturii despre care a afirmat ca a facut cel mai mult rau romanilor si a decredibilizat tara. „Nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut atata rau vreunei tari cat rau a facut justitia din Romania romanilor si Romaniei”, a afirmat, ieri, presedintele Basescu intr-o conferinta de presa. Seful statului a facut aceste afirmatii in contextul in care exista intarzieri in privinta reformarii justitiei, obligatii asumate fata de Comisia Europeana (CE). In opinia sa, lipsa de reforma din justitie a oferit unor state europene pretextul de a bloca aderarea Romaniei in spatiul Schengen, informeaza EVZ.
Ion Caramitru: „Securistii au devenit posesori de certificate de revolutionari”. „Fratilor, multumita lui Dumnezeu, ne aflam in studiourile Televiziunii. Am reusit sa ajungem aici in spatele tancurilor, cu armata si cu studentime si cu oamenii pe care ii vedeti si cu mii si mii de romani si de alte nationalitati care ne-au condus. In fata dumneavoastra se afla eroul nostru, Mircea Dinescu, poetul. (…) Suntem emotionati, obositi, si dorim ca tot poporul roman care a luptat cu arma in mana, in sensul ca a avut in suflet acea suflare divina a lui Dumnezeu si a rabdarii poporului roman care, in sfarsit, s-a rupt, sa putem asculta cuvintele lui Mircea Dinescu care vor fi purtatorii geniului romanesc peste timp.” Astfel sunau cuvintele lui Ion Caramitru in ziua de 22 decembrie, in studioul 4 al Televiziunii, inainte ca la TVR sa se anunte caderea regimului Ceausescu. La doar cateva zile inainte de implinirea a 21 de ani de la Revolutie, Ion Caramitru vorbeste despre momentele pe care le-a trait in zilele de 20, 21 si 22 decembrie, considera ca judecata sotilor Ceausescu a fost „o prostie fara margini”, admite ca este dezamagit de felul in care a fost construita democratia si isi aduce aminte de cenzura „violenta si in amanunt” din teatru si cinematografie, scrie Romania Libera.
Ridzi a scapat. Deputatii au declarat ca sustin solicitarea Parchetului, apoi au respins inceperea urmaririi penale si perchezitia informatica. Deputatii au respins, marti seara, atat solicitarea Parchetului de extindere a urmaririi penale a fostului ministru al Tineretului, democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, cat si cererea de perchezitie informatica in cazul acesteia. In prima situatie, cand pentru aprobarea solicitarii de incepere a urmaririi penale era nevoie de votul majoritatii deputatilor prezenti, s-au inregistrat 105 voturi „pentru” si 109 „contra”. In privinta cererii de incuviintare a perchezitiei informatice este necesar, conform Regulamentului, votul a jumatate plus unu din numarul total al deputatilor, iar acesta nu s-a intrunit. Au fost inregistrate la aceasta solicitare 110 voturi „pentru” si 113 „impotriva”. PDL a aparat-o astfel pe Ridzi in ciuda recomandarilor venite din partea presedintelui Traian Basescu, anunta Gandul.
Profesorii, obligati sa munceasca opt ore pe zi. Cine ii controleaza? Teoretic, dascalii ar trebui sa lucreze 40 de ore pe saptamana. Practic, in lipsa unui control riguros, fiecare lucreaza cat il lasa constiinta. In scolile occidentale, cadrele didactice au program fix: incep la 7.00 sau la 8.00 dimineata si termina dupa opt ore. In multe tari europene, dar nu numai, norma didactica e de 40 de ore. Programul e unul fix: incepe la 7.00 sau 8.00 dimineata si se termina dupa opt ore. Norma didactica include atat cursurile efectiv predate la clasa (in medie 21-22 de ore), cat si pe cele de pregatire suplimentara cu elevii, de corectare a lucrarilor, de participare la sesiuni de pregatire pedagogica, sedintele cu parintii si activitatile extracurriculare realizate impreuna cu elevii, informeaza Adevarul.
„Coloana Infinitului”, distrusa de mizerii si declaratii de dragoste. Dupa doar 10 ani de cand s-au incheiat lucrarile de restaurare, „Coloana Infinitului” si „Poarta Sarutului”, doua dintre operele de baza ale Ansamblului Monumental „Constantin Brancusi” de la Targu Jiu, au nevoie din nou de retusuri din cauza turistilor care si-au scrijelit numele. Marea opera a sculptorului Constantin Brancusi „Coloana Infinitului” este integrata in viata comunitatii din Targu Jiu, iar publicul si-a insusit-o ca pe un bun comun. Astfel, la baza ei cineva a scris numele iubitei, „Ana”, altcineva a tras cu bile de rulment, iar turistii mai tandri au mangaiat muchia modulului, stergandu-i cu totul luciul, scrie Romania Libera.