Business Report: Petrom pune pe piata Petrom City, pentru care a cheltuit 130 de milioane de euro; Inca un an in care aurul aduce castiguri de aproape 40%; Oferta ultimului targ imobiliar al anului: 2.500 de locuinte noi si vechi. 21.000 de euro, pretul de pornire
Inca un an in care aurul aduce castiguri de aproape 40%. Aurul a urcat saptamana aceasta la un maxim istoric la cursul BNR, de 145 de lei pentru un gram, cu circa 40% peste nivelul de la inceputul anului, in special datorita fluctuatiilor pe plan international. Acesta este al doilea an consecutiv in care pretul aurului creste cu ritmuri de peste 30%, greu de egalat de alte plasamente. Pe plan mondial, investitorii se inghesuie sa cumpere metalul pretios, vazut ca un refugiu in fata turbulentelor de pe pietele financiare. Cine se astepta la inceputul anului ca revenirea economica – pe plan mondial – sa se dovedeasca anevoioasa si a pariat in continuare pe activele „de refugiu”, cum este aurul, a facut un pariu corect. Spre exemplu, la inceputul anului, cele mai bune dobanzi din ofertele standard ale depozitelor nu treceau de 11% pe an si erau oferite doar pentru scadentele de trei sau sase luni, scrie ZF.ro.
Petrom pune pe piata Petrom City, pentru care a cheltuit 130 de milioane de euro. Petrom, cea mai mare companie din Romania, va pune pe piata dupa trei ani de lucrari, Petrom City proiect cu o suprafata totala desfasurata de 100.000 mp, cladirile de birouri din cadrul ansamblului avand 70.000 mp. Comparabil ca dimensiune este doar complexul office al proiectului Upground din Pipera (cumparat cu 340 de milioane de euro de fondul de investitii RREEF, parte a Deustche Bank in 2008) cele doua imobile totalizand 80.000 mp. Odata cu finalizarea lucrarilor, Petrom, care este printre primii cinci chiriasi ai cladirilor de birouri, va elibera aceste spatii intr-un moment delicat pentru afacerile imobiliare, rata de neocupare urmand sa creasca cu cateva zeci de mii de metri patrati, dupa ce compania va parasi cele opt imobile unde are inchiriate spatii in prezent, anunta Business Cover.
Investitiile companiilor imobiliare s-au redus cu peste 80% in 2010 fata de anul de varf, 2008. In ultimii patru ani, companiile care activeaza pe piata imobiliara si inscrise la codul CAEN – Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale au adus in tara 210 milioane de euro prin majorarea capitalului social, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului. In 2008, anul de varf pentru piata imobiliara, firmele din domeniu si-au majorat capitalul cu 129,5 milioane de euro, cea mai mare valoare din ultimii patru ani. Odata cu criza insa, companiile au redus drastic din investitii. In 2009, acestea au depasit cu putin pragul de 30 de milioane de euro, pentru ca in primele noua luni din 2010, valoarea majorarilor de capital sa fie de doar 17,8 milioane de euro, arata datele furnizate de ONRC la solicitarea Money.ro.
Criza invioreaza afacerile spalatorilor de bani. Recesiunea a determinat o crestere a fenomenului de evaziune fiscala, care este strans legat de cel al reciclarii banilor murdari. Unul din domeniile vulnerabile este cel al produselor accizabile. Atentie la sfarsitul zilei de vineri si la primele ore de luni! Atunci, cand angajatii nu sunt atenti, se depun in banci banii murdari! Avertismentul, transmis de Kenneth Rijock, consultant pentru criminalitate financiara al companiei World Check, arata cateva dintre preferintele „spalatorilor” de bani. Timp de zece ani, Rijock s-a ocupat cu astfel de activitati ilegale, interval in care sustine ca ar fi „albit” circa un miliard de dolari. Ulterior, a trecut de cealalta parte a baricadei, fiind cooptat in combaterea fenomenului. Potrivit afirmatiilor sale, un alt moment bun pentru albirea banilor murdari va fi ziua in care se va trece la moneda unica europeana. „Atunci se creeaza haos, autoritatile nu pot tine pasul, iar in tara intra foarte multi bani murdari”. Sistemul World Check functioneaza ca o imensa baza de date, destinata bancilor, companiilor si agentiilor guvernamentale, informeaza Capital.ro.
Noul SUV Porsche Cajun, confirmat oficial. Speculatiile din ultimii trei ani, pe tema unui nou SUV Porsche, au fost, in sfarsit, confirmate oficial de constructorul german. Cunoscut deocamdata cu numele Cajun, noul model se va incadra in gama sub binecunoscutul Cayenne si isi va face aparitia in 2014. Porsche incearca sa-si mareasca productia prin lansarea de noi modele. Cajun vizeaza clientela tanara si va constitui un nou model de intrare in gama, alaturi de Boxster. De altfel, segmentul SUV cunoaste o crestere spectaculoasa a volumelor la Porsche, iar Cayenne este considerat in prezent cel mai de succes SUV premium. Se pare ca proiectul este dezvoltat nemijlocit chiar de responsabilul cu designul de la Grupul Volkswagen, celebrul Walter da Silva. Cajun ar putea folosi platforma tehnica de la Audi Q5. In comunicatul de presa, Porsche anunta un model cu atribute tipice Porsche: greutate redusa, agil si manevrabil, scrie 24auto.ro.
Deficitul de refinantare la nivel mondial a ajuns la 245 de miliarde de dolari. In Romania trece de 5% din total investitii. Consultantul imobiliar DTZ Echinox estimeaza ca la nivel mondial deficitul de refinantare totalizeaza 245 de miliarde de dolari pentru urmatorii trei ani (2011-2013). Acest decalaj este definit ca diferenta dintre soldul imprumuturilor garantate cu proprietati comerciale care vor ajunge la maturitate si fondurile disponibile pentru refinantarea acestora. Deficitul de refinantare continua sa fie cea mai mare provocare pe multe piete internationale de real estate, iar raportul arata ca Europa are cea mai mare expunere, cumuland 51% din deficit (126 miliarde de dolari), urmata de Asia-Pacific cu 29% (70 miliarde de dolari) si SUA cu 20% (49 miliarde de dolari). Cel mai mare decalaj in cifre absolute il inregistreaza Japonia cu 70 de miliarde de dolari, urmata de Marea Britanie (54 de miliarde de dolari), SUA (49 miliarde de dolari) si Spania cu 33 de miliarde de dolari. Celelalte piete, inclusiv Germania si Franta, au valori absolute ale deficitului de finantare mai mici de 10 miliarde de dolari. O mare problema apare insa la tarile mici – in special Irlanda – care au decalaje semnificative de finantare, anunta Business Cover.
Top 10 judete care fac comert exterior. Moldova nici nu conteaza. Previzibil, Bucurestiul este cel mai mare exportator dar si importator al tarii. Intr-un top 10 al judetelor care conteaza in comertul exterior mai gasim nume din Transilvania si Muntenia. Niciun judet din Moldova nu se regaseste in clasament. In primele noua luni ale acestui an, Bucurestiul a exportat bunuri de 3,6 miliarde de euro si a importat de aproape noua miliarde de euro fiind, de departe, cel mai mare comerciant al tari, potrivit datelor de la Statistica, obtinute de Money.ro. Cele mai exportate produse sunt cazanele, turbinele si motoarele in valoare de 480 de milioane de euro. Aceleasi produse conduc si la importuri fiind cumparate de 1,3 miliarde de euro, informeaza Money.ro.
Oferta ultimului targ imobiliar al anului: 2.500 de locuinte noi si vechi. 21.000 de euro, pretul de pornire. Dezvoltatorii promit reduceri cuprinse intre 2.000 si 70.000 de euro la targul imobiliar Timon, gazduit de mallul AFI Palace Cotroceni din Bucuresti. La ultimul targ imobiliar din acest an, dezvoltatorii anunta reduceri de mii de euro si promit preturi bune, fara TVA, pentru cumparatorii studenti. Este oferta cu care participantii la targul imobiliar Timon vor sa atraga cumparatorii de apartamente si vile la mallul AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, unde se va desfasura evenimentul, de joi pana duminica. O oferta care reuneste 2.500 de locuinte noi si vechi, de cinci ori mai putine decat la editia precedenta, din toamna. Preturile nu difera insa foarte mult. Astfel, cel mai ieftin apartament de la targ este o garsoniera situata in Mogosoaia, de 21.000 de euro, iar cel mai scump este un duplex de 420.000 de euro din zona Primaverii. Cele mai mari discounturi le promit cei de la ansamblul Green City din comuna 1 Decembrie de langa Capitala, de 70.000 in cazul vilei de 225.000 de euro, respectiv 50.000 de euro, pentru vilele de 187.000-194.000 de euro, scrie Gandul.
Sarbatoare si in lumea Audi: a fost prezentat noul A6. Noua generatie a modelului premium de clasa mare Audi A6 va fi lansata in prima parte a anului viitor. Din 2012, gama A6 va oferi, in premiera, o versiune hibrida. Acestea sunt primele imagini oficiale cu noul sedan Audi A6. A patra generatie a autoturismului premium german, concurent cu BMW Seria 5 si Mercedes-Benz Clasa E, va fi lansata comercial in prima parte a anului viitor. La debut, Audi A6 va fi disponibil cu o serie de motoare pe benzina si motorina, cu patru si sase cilindri. Din 2012, gama A6 va oferi, in premiera, o versiune hibrida, cu un sistem de propulsie similar celui prezentat de SUV-ul compact Audi Q5 (motor pe benzina 2.0 TFSI – 211 CP) plus unitate electrica – 45 CP), anunta EVZ.
2011, anul executarilor silite in randul proiectelor imobiliare.De ce clientii „simpli” ar putea fi pasuiti de banci. Pentru a limita pierderile, prin recuperarea unei parti din sumele datorate, bancherii ar putea porni o adevarata campanie de executari silite anul viitor. Persoanele fizice ar putea scapa pentru ca „bancile nu se pot transforma in agentii imobiliare”, dupa cum sustin economistii. Anul viitor, bancile vor fi tentate sa accelereze ritmul executarilor silite, pentru a recupera macar o parte din banii neachitati de clienti prin valorificarea garantiilor imobiliare depuse de acestia. Valul ii va lovi insa, cel mai probabil, doar pe clientii persoane juridice, clientii „simpli”, persoane fizice, urmand sa scape in marea lor parte de executarea silita. Bancile au declarat, de altfel, in mod public, in repetate randuri, ca executarea silita a unui client persoana fizica este o solutie de ultima instanta, informeaza Gandul.