Subiectele Zilei: Ziua Nationala, acum redusa cu 25 la suta; Cum i-a ajutat contrabanda pe vlahi sa-si aduca aminte ca-s romani; Herta Muller, varianta Securitatii: prostitutie cu studenti arabi; Lupta mamelor pentru "cei doi ani de-acasa"
Herta Muller, varianta Securitatii: prostitutie cu studenti arabi. Scriitorii germani din Banat, printre care si Herta Muller, laureata Premiului Nobel, au fost chiar amenintati cu moartea de catre Securitate. In urma presiunilor, unul dintre ei s-a sinucis. Vreme de douazeci de ani, Securitatea a stiut clipa de clipa pe cine iubesc, pe cine urasc, cu cine si unde se intalnesc, dar mai ales ce scriu scriitorii germani din Banat, reuniti initial sub denumirea de Aktionsgruppe Banat. Urmarirea lor a continuat si dupa ce Securitatea le-a dat voie sa plece din tara, incepand cu 1985. Ba a devenit chiar mai agresiva, pe masura virulentei cu care acestia devoalau in presa occidentala atmosfera de teroare instaurata in Romania. In planurile de masuri ale Securitatii atentia cea mai mare era indreptata asupra Hertei Muller, o scriitoare care castigase, chiar inainte de plecarea din Romania, cateva premii literare in strainatate pentru cartea sa „Depresiuni”, ce a stat patru ani in sertarele cenzurii si a fost apoi publicata integral in Germania, scrie EVZ.
Ziua Nationala, acum redusa cu 25 la suta. Anul trecut au venit 10.000 de oameni la parada de sub Arcul de Triumf, ieri de abia s-au strans 2.000. Bucurestenii ne-au spus ca nu de drag au iesit sa vada defilarea, nici din mandria de a fi romani, ci mai mult pentru copiii lor, dornici sa vada pe viu blindate ca-n jocurile lor pe calculator. In ultimii ani, te catarai pe stalpi si pe bancute sa apuci sa vezi cate ceva din parada, la Arcul de Triumf. Lumea venea puhoi, iar valurile de oameni cu tricolorul in mana nu se mai terminau. Era inghesuiala aia ca atunci cand se da ceva gratis. Se insira lumea pe langa garduletele albastre cu doua ore inainte sa inceapa parada, ca sa prinda locul cel mai bun. Anul trecut, de pilda, au fost vreo 10.000 de oameni, iar parada a durat o ora si jumatate. Si in 2008 lumea s-a adunat cu miile, iar parada nu se mai termina, s-a intins pe doua ore. Miercurea aceasta, insa, s-a schimbat roata. Abia 2.000 de oameni s-au strans, si aceia cu greu, iar mai sus, spre Casa Presei, unde anii trecuti era puhoi de lume, garduletele erau aproape goale. Cat priveste parada, in 45 de minute era gata, anunta Gandul.
1 Decembrie: Romania paralizata. Prima zi de iarna a blocat tara: avioanele au ramas pe aeroporturi, trenurile s-au urnit cu greu din gari, iar aeronavele paradei militare din Capitala nu s-au putut ridica de la sol. Schimbarea brusca de temperatura a prins iar pe picior gresit autoritatile: zeci de tramvaie au inghetat pe sine in Bucuresti, iar 70 de aeronave nu au putut decola. Avertizarea cod galben de lapovita si ninsori, emisa alaltaieri de meteorologi, a fost ingnorata de primari, prefecti si alti responsabili cu starea traficului din Romania. Astfel, ieri, in loc de sarbatoare, mii de romani au fost afectati de inghet si zapezi. Prima veste proasta au primit-o bucurestenii care asteptau la prima ora tramvaiul 41, unul dintre cele mai importante mijloace de transport din Capitala. Asa-zisul metrou usor nu a functionat toata ziua, iar aseara, la inchiderea editiei, reprezentantii Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) nu au putut garanta ca astazi se va relua circulatia, informeaza Adevarul.
Cum i-a ajutat contrabanda pe vlahi sa-si aduca aminte ca-s romani. In 50 de ani sub Tito si comunisti, vlahii din Valea Timocului aproape uitasera ca-s romani. A trebuit sa vina valul de contrabanda din timpul razboaielor Iugoslaviei ca sa-si aminteasca de fratii lor de peste Dunare. In estul Serbiei sunt vreo 300.000 de romani, urmasi ai dacilor romanizati de la sud de Dunare. De-a lungul secolelor, s-au amestecat cu sarbi si cu romani din Banat. Pana-n al doilea razboi mondial, oamenii de aici se declarau romani si organizau chiar miscari nationaliste. Apoi au venit Tito si comunistii, care au facut tot posibilul sa-i asimileze sau, macar, sa-i separe de romani. Nu era greu sa faci asta cand Romania isi inchidea granitele si isi infometa oamenii. In ultimii 10 ani insa, romanismul a renascut in vlahi. Habar n-aveam de lucrurile astea cand mergeam noaptea pe soseaua care urmeaza malul sarbesc al Dunarii, acum o luna, cautand un sat unde sa innoptam. Ne-am oprit in dreptul judetului Caras-Severin, in satucul Brnjica, cu vreo 400 de oameni stransi intre doi munti. Am inceput sa batem la portile oamenilor si sa-i intrebam de cazare. „Dobro vece!”, le-am spus satenilor, la care ei au raspuns, spre uimirea noastra, „Buna sara!”. Cand am gasit o familie care sa ne primeasca, i-am spus barbatuluii: „Nu stiam ca sunt romani aici!”. El a raspuns in romana: „Nu suntem romani. Suntem sarbi!”, scrie Romania Libera.
Mana lunga a UE taie topoarele care distrug padurile. Desi, pe hartie, Romania are un plan de combatere a defrisarilor ilegale, este pe ultimul loc in UE la capitolul actiuni concrete si risca sanctiuni dure in urmatorii doi ani. In 2007, in Romania, au fost taiati ilegal 175.743 de metri cubi de padure, potrivit „bilantului” Ministerului Mediului. In anii care au urmat, cifrele arata „scaderi usoare”, cele mai recente – de la finalul trimestrului trei al anului 2010 – indicand un volum de 117.906 de metri cubi. Si asta pentru ca – au aratat autoritatile – Romania are un plan de combatere a taierilor ilegale. Se afla insa pe ultimul loc, in Uniunea Europeana, la capitolul „actiuni concrete”. O spun oficialii europeni, care avertizeaza ca aceasta lipsa de actiune va atrage, peste doi ani, sanctiuni dure pentru tara noastra, care, in noiembrie 2012, va fi o bligata sa aplice regulamentul european privind combaterea taierilor ilegale, anunta EVZ.
Fabrica de facut bani din Centrul Istoric. Oprescu promite ca termina Lipscanii pana de Craciun. Harta celor sase strazi care vor fi finalizate. De azi ar trebui sa reinceapa lucrarile pentru finalizarea a sase strazi din Centrul Vechi al Capitalei, incepand cu Lipscanii. Ele vor fi gata pana la Craciun, spune primarul Oprescu. Primele sase strazi din Centrul Istoric al Bucurestiului vor fi gata pana la Craciun, a spus, pentru gandul, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. „Imi place formidabil cum arata Centrul Istoric. Sase strazi vor fi gata pana la Craciun”, a spus Oprescu. Directorul general al Directiei Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Madalin Dumitru, a precizat, pentru gandul, care vor fi cele sase strazi care intra in faza de finalizare: „Este vorba despre strazile Lipscani, Smardan, Tonitza, Filitti, Zarafi si Sfantul Dumitru. In privinta strazii Sfantul Dumitru, am insa cateva rezerve. Aici sunt unele probleme arheologice. De joi (astazi – n.r.) pe cele sase strazi va incepe agitatia”, informeaza Gandul.
Lupta mamelor pentru „cei doi ani de-acasa”. Mamele resping reducerea perioadei in care pot sta acasa. Ele spun ca, in Romania, nu exista destule crese unde sa-si lase copiii pentru a se putea intoarce la munca. Romancele au cea mai lunga perioada in care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului. In Franta, perioada este de patru luni, iar in Ungaria de sase luni. „Luati de la spagari, nu de la sugari!”, au strigat in strada mamele in primavara acestui an, atunci cand Executivul a anuntat masura reducerii cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Dupa numai sase luni de la efectuarea reducerii, ministrul Muncii, Ioan Botis, umbla din nou la banii pentru biberoane si pampersi, scrie Adevarul.
Maidanezi de lux, marca „prietenii PDL Slatina”. Primaria Slatina, condusa de Darius Valcov, sotul Laviniei Sandru, plateste pentru serviciile de ecarisaj preturi cu 120 la suta mai mari decat cele practicate in acest domeniu. Secretul? Firma care a pus mana pe contract este apropiata de liderii locali ai PDL. Dupa desfiintarea Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Slatina, judetul Olt, serviciile de deratizare, dezinsectie si dezinfectare, ecarisaj, curatenie si intretinere a spatiilor verzi si a locurilor de joaca au fost externalizate unor firme private. Dupa executarea primelor servicii in cadrul acestor contracte, semnate recent de Primaria Slatina, se poate observa ca preturile percepute sunt foarte mari in raport cu cele practicate de alte firme de profil. De exemplu, firma Olcon Metal SRL a trimis Primariei Slatina doua facturi in valoare totala de aproape 250.000 lei, aferente unor servicii de prindere, vaccinare, deparazitare si castrare pentru 849 de caini, capturati in septembrie si octombrie 2010, anunta Romania Libera.