AUDIO Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu: Sunt sceptic in privinta unei apropieri intre PDL si PNL. Exista o prapastie intre ele
Intre PDL si PNL este o prapastie, iar eu sunt sceptic ca o apropiere ar fi posibila acum, a declarat la RFI consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. Acesta sustine ca ruptura dintre PSD si PNL se va accentua, iar Ponta si Antonescu dau dovada de lipsa de maturitate, intrand in competitie prea devreme. Consilierul prezidential a mai afirmat ca vor fi miscari spectaculoase pana in 2012, fiind posibil sa apara un partid nou, o miscare noua.
Descarca fisierul audio in format MP3
Sebastian Lazaroiu: E o prăpastie în momentul acesta între cele două partide şi de aceea sunt sceptic că putem vorbi acum de o apropiere. Dar există o dorinţă sinceră la unii din conducerea PDL pentru o apropiere, chiar pentru o aducere în coaliţia de guvernare a liberalilor sau măcar o alianţă în 2012.
Reporter: Cu ce argumente ar putea fi convinşi liberalii să facă un Guvern comun cu PDL ?
S.L.: Nu există decât două argumente: argumentul responsabilităţii şi argumentul doctrinar. La primul argument, liberalii nu s-au dovedit prea sensibili până acum şi anume haideţi să facem o majoritate puternică şi să scoatem România din criză – aici liberalii nu au fost foarte receptivi. Pe partea doctrinară, să spunem că aici ar putea fi mai receptivi liberalii. Cu alte cuvinte, apropierea… multe chestiuni fundamentale, care ţin de politicile fiscale de exemplu ar putea să aducă PNL la masă cu PDL mai degrabă decât cu PSD. Aici ar fi o punte de legătură.
Rep.: Dar apropo de PSD, cum vă explicaţi ruptura din sânul Opoziţiei ?
S.L.: Asta ţine mult de lipsa de maturitate a liderilor celor două partide, care, sigur, fiind cu ochii pe sondaje, văzând că PDL-ul este într-o drastică scădere de formă, au intrat în competiţie, pentru a-şi disputa primul loc la alegerile din 2012. De ce spun lipsă de maturitate? Pentru că e foarte devreme pentru o asemenea competiţie. Ei pleacă de la premisa că nimic nu se va schimba până în 2012 şi că PDL va rămâne un partid de 15%. E un scenariu pe care poţi să-l iei în calcul, dar e clar că nu e singurul scenariu. Mi se pare o grabă, o pripeală a domnilor Ponta şi Antonescu, care încearcă să polarizeze scena politică şi evident îşi dispută primul loc în preferinţele electoratului. Probabil că nu înţelege nici unul dintre ei interesul partidelor din Opoziţie de a fi unite.
Rep.: Dar vedeţi o ruptură definitivă între PSD şi PNL sau mai e loc de împăcare ?
S.L.: Da, eu cred că ruptura se va accentua. De aia am şi spus că pe mine mă surprinde că a intervenit atât de repede. Mă aşteptam să intervină o asemenea ruptură, pe măsură ce ne-am fi apropiat de alegerile din 2012. Sigur, la un moment dat, poate chiar în 2012, s-ar putea ca ambele partide să se confrunte cu o surpriză şi să constate că nici unul dintre ele nu-şi mai dispută locul întâi şi atunci s-ar putea să vedem pe ultima sută de metri o încercare de apropiere.
Cred că dinamica scenei politice, cu toate partidele aflate acum în competiţie va fi surprinzătoare până în 2012, vor fi mişcări probabil spectaculoase până în 2012. Cred că e devreme pentru orice partid să-şi facă calcule electorale şi să nu ţină cont mai ales de starea de spirit a populaţiei, care îşi doreşte, poate mai mult ca niciodată, o schimbare la nivelul figurilor, care au fost până acum în prim-planul vieţii politice. E pur şi simplu o intuiţie, dar ea se bazează pe cercetările pe care le văd şi eu şi le văd şi alţi lideri, nu numai eu şi de unde rezultă evident că ne aflăm într-un moment de cumpănă pentru clasa politică. Distribuţia asta pe care o vedem acum în sondaje, PSD pe primul loc, PNL pe locul doi nu-i atât de importantă, zic eu, cât e important faptul că 80% din electorat în acest moment nu mai este în zona activă, nu are o opţiune politică. Or când ai o asemenea masă de oameni, mişcările spectaculoase sunt foarte posibile până în 2012.
Poate să apară o mişcare nouă, poate să apară un partid nou, dar poate că unul dintre aceste trei partide, PNL, PDL sau PSD are curajul şi forţa să facă o schimbare radicală nu doar în figurile de la vârf, ci şi în mecanismele interne de decizie ale partidului. Şi atunci asemenea mişcări radicale pot duce la capitalizarea celor 80% în acest bazin uriaş de oameni, care au cu totul şi cu totul alte aşteptări decât au avut în ultimii 20 de ani.
Rep.: Cum poate fi deblocată situaţia de la Camera Deputaţilor ? Printr-o retragere a Robertei Anastase sau printr-o modificare a regulamentului Parlamentului ?
S.L.: În mod evident, ce s-a întâmplat la legea pensiilor reflectă nu eroarea unei persoane, ci un fenomen care s-a perpetuat în timp. Aşadar, dacă vrem realmente să eliminăm acest fenomen, va trebui să schimbăm regulile jocului şi asta se face prin regulament. Dacă vrem să tratăm strict politic chestiunea, sigur că e de ajuns că spunem că vrem un cap şi dacă pleacă Roberta Anastase, fenomenul respectiv dispare, dar eu nu cred în asta, e o copilărie, e o cerere nejustificată a partidelor de Opoziţie. Din punct de vedere politic, ei vor să aibă un trofeu pe masă, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Mi se pare o miză foarte mică şi chiar nu-i înţeleg.