Sari direct la conținut

Business Report: Rata la banca pentru casa in Bucuresti, mai ieftina cu pana la 50% decat chiria; Cand poti spune ca un proces de rebranding si-a atins scopul; Firmele mici spun adio fondurilor europene; Cinci sfaturi pentru a evita controalele fiscale

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Rata la banca pentru casa in Bucuresti, mai ieftina cu pana la 50% decat chiria. Preturile locuintelor au scazut intr-un ritm mai accelerat decat cel al chiriilor, iar o rata pentru o garsoniera sau un apartament cu doua camere prin Prima Casa este in medie mai mica cu pana la 50% decat chiria in unele zone ale Capitalei. Cei care sunt interesati de achizitia unei garsoniere in aceasta zona, au de platit o rata de 154 de euro prin Prima Casa, la o valoare de achizitie de 32.600 de euro. Preturile locuintelor nu au scazut foarte mult in ultimele sase luni, insa comparativ cu chiria medie din zona, de 233 de euro, rata este cu 51% mai mica decat chiria, scrie Money.ro.

Cand poti spune ca un proces de rebranding si-a atins scopul. Masurarea rezultatelor dupa un proces de rebranding, respectiv cu cat a crescut cifra de afaceri a firmelor in urmatorul an, este foarte importanta, atat pentru companii, cat si pentru strategii de branding, pentru ca ele spun cel mai clar daca o campanie de acest gen a reusit si daca banii investiti au fost aruncati sau nu in vant, scrie revista BUSINESS Magazin. Alevia +50%, Labormed +45%, Walmark – inca mai numaram.” Socotelile ii apartin lui Stefan Liute, directorul de strategie al agentiei de branding Grapefruit, iar enumerarea contine exemple de campanii de rebranding derulate de agentia pe care o conduce si rezultatele dupa lansare. Despre derularea campaniilor de rebranding cu o frecventa atat de mare incat fenomenul s-a transformat in tendinta, BUSINESS Magazin a inceput sa vorbeasca inca de anul trecut si continuam si in 2010, anunta ZF.ro.

Firmele mici spun adio fondurilor europene. Cel putin jumatate din IMM-urile carora li s-au aprobat proiectele din bani UE sunt nevoite sa renunte la ele din cauza lipsei cofinantarii. Circa jumatate din IMM-urile carora li s-a aprobat finantarea nerambursabila au renuntat la implementarea proiectelor. „Cererile de finantare ale acestora fusesera depuse in urma cu doi ani sau, cel mai recent, anul trecut, cand creditele erau mai iefine si se obtineau mai usor”, explica Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pentru revista Capital. In schimb, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori si consultant in domeniul fondurilor UE, spune ca aproximativ 80% din companiile carora le-a fost aprobata cererea de finantare renunta la proiect din cauza dificultatii de a asigura contributia proprie la proiect, informeaza EVZ.

Coboara in decembrie pretul mediu al locuintelor sub 1.000 euro/mp? In ultimele trei luni ale anului trecut preturile medii de pe piata locuintelor erau la fel de ametite ca si piata insasi. In octombrie, potrivit indicelui imobiliare.ro, media preturilor cerute de proprietari (persoane fizice si firme) pentru apartamentele scoase la vanzare era de 1.239 euro/mp util, pentru ca in noiembrie sa scada la 1.218 euro/mp si sa revina la 1.228 euro/mp in decembrie. De atunci, insa, a trecut un an si in fiecare luna preturile au scazut, nici Prima Casa si nici incercarile de manipulare (de tipul: „cumparati acum ca se scumpeste!!!”) nu au mai tinut. Astfel, in octombrie pretul mediu pe metrul patrat util a ajuns la 1.070 euro, dupa scaderi consecutive cu 2%-3% pe luna. Daca ar pierde lunar cate 3%, asa cum s-a intamplat in ultimele doua luni, preturile apartamentelor ar termina anul la 1.005,8 euro/mp util, scrie Business Cover.

Topul celor mai bogati directori executivi din lume. Cel mai interesant aspect legat de clasamentul celor mai bogati directori generali este structura veniturilor realizate de acestia in ultimii zece ani. De pilda, doi dintre cei mai bogati cinci CEO, Steve Jobs si Richard Fairbank, nu au avut, in ultimul deceniu, niciun salariu fix. In schimb, primul si-a realizat circa 90% din venituri din restricted stock (in traducere, un pachet de actiuni care intra in proprietatea directorului doar in momentul in care acesta intruneste anumite conditii, fie o serie de criterii de performanta, fie un anumit numar de ani petrecuti in companie), al doilea – din venituri din optiuni. Acestea sunt, de altfel, cele mai raspandite metode de remunerare a managerilor generali ai marilor companii. De remarcat, apoi, ca nu toti cei intrati in clasament au fost activi in intervalul decembrie 1999 – decembrie 2009, luat ca referinta de realizatori. Este cazul fostilor directori generali ai: Yahoo (retras din functie in 2007), Cendant (2006), UnitedHealth Group (2006) si al Bank of America Home Loans, fosta Countrywide Financial (2008). Evident, daca acestia ar fi completat deceniul, s-ar fi clasat mult mai sus in clasamentul intocmit de Wall Street Journal, anunta Capital.ro.

50.000 de firme au intrat in insolventa in ultimii 3 ani. Numarul firmelor pentru care a fost declansata procedura de insolventa in perioada ianuarie 2008-septembrie 2010 se ridica la aproape 50.000, in 60% dintre cazuri actiunea fiind deja finalizata. Cele mai multe proceduri de insolventa au fost initiate anul trecut , cand un numar de 19.894 de firme au ajuns in situatia de a nu mai avea bani pentru plata datoriilor. In 2008 au fost 15.683 de cereri aprobate, iar in 2010, pana la 30 septembrie, 13.757 firme au intrat in incapacitate de plata, potrivit unui document guvernamental. Numarul cazurilor in care procedura de insolventa a fost finalizata pana la 30 septembrie a depasit 31.000, din care 9.677 in 2008, 12.207 in 2009 si 9.236 in primele noua luni din acest an, informeaza ZF.ro.

Cinci sfaturi pentru a evita controalele fiscale. Nicio firma nu se bucura de vizitele inspectorilor fiscali. Mai ales ca legislatia romaneasca este, de multe ori, interpretabila, iar modificarile fiscale sunt foarte frecvente. Exista insa cateva trucuri care va vor tine departe de ochii inspectorilor fiscali. Bunaoara, anul trecut, inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au verificat peste 83.000 de firme. Adica, aproape 7.000 de companii pe luna sau 230 de firme pe zi, potrivit raportului de activitate al Fiscului de anul trecut. Exista cateva reguli care, daca sunt respectate cu strictete, aveti mult mai multe sanse sa nu intrati in vizorul functionarilor Fiscului. Dintre sutele de mii de declaratii pe care le primeste lunar ANAF, unele dintre ele cu siguranta atrag atentia. Sunt cateva trucuri care va permit sa reduceti la maximum probabilitatea unui control fiscal, este de parere Amaury de la Chevalerie, consultant fiscal, unul dintre asociatii companiei belgiene Fiduciaire Montgomery, citat de publicatia belgiana L’Echo, scrie EVZ.

Statul combate munca la negru prin cutii postale pentru sesizari anonime. Guvernul va incepe combaterea muncii la negru prin amplasarea in inspectoratele de munca a unor cutii postale in care „persoanele interesate” sa depuna informatii fara sa isi decline identitatea, prin obligarea angajatorilor de a incheia contracte individuale si prin cresterea numarului de firme controlate. Planul de actiuni a fost inclus intr-un document aplicabil pentru perioada 2010-2012, aprobat recent de Guvern, care va avea un buget de 1,4 milioane de lei (330.000 de euro). Astfel, pe langa acele cutii postale vor exista si controale de fond si controale tip „campanii” in sectoarele de activitate cu incidenta mare in utilizarea muncii nedeclarate, precum si controale incrucisate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte institutii „de linie” si „cu practici noi de control” si controale interjudetene. „Inspectia Muncii are intentia de a incheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciproca cu privire la cazurile de munca nedeclarata”, se arata in document, anunta ZF.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro