Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum a mancat generatia fast-food 2 miliarde de euro; "Cazul Hahaianu a schimbat imaginea romanilor in Italia"; Ce fac preotii cu un hotel primit ilegal? Evaziune; Secretele palincii din Ardeal

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

„Cazul Hahaianu a schimbat imaginea romanilor in Italia”. Ambasadorul Romaniei in Italia, Razvan Rusu, si parlamentarul italian Luca Volonte descriu, pentru EVZ, cum sunt priviti astazi romanii in Peninsula. Intre discutiile despre munca, infractiuni si pericolul pierderii limbii romane, laitmotivul imaginii, o veche „poveste” care inca ii mai bantuie pe romanii din Italia, apare in programul oricarei intalniri a diaspora. Parlamentarul italian Luca Volonte, liderul grupului Popular din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, spune, intr-un interviu pentru EVZ (acordat sambata, la Venetia, la conferinta „Sanse egale pentru o Europa unita”, organizata de Asociatia Social-Culturala Romano- Italiana „Europa”, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica), ca romanii au inceput sa conteze pentru politicienii italieni, scrie EVZ.

Cum a mancat generatia fast-food 2 miliarde de euro. Romanii mananca hamburgeri, saorme, falafel si kebab in valoare de 2 miliarde de euro pe an, in timp ce „efortul” de a arde caloriile depuse ii costa doar 270-300 milioane de euro. Romanii cheltuie anual in jur de 2 miliarde de euro pe produse de tip fast-food, potrivit estimarilor pietei, din care numai saormele ocupa 10% din totalul vanzarilor. Pofta de hamburgeri, cartofi prajiti, saorme, falafel si kebab a romanilor nu este insa dublata si de dorinta de a arde caloriile acumulate. Intr-un an, iubitorii de sport din Romania platesc cam 270-300 de milioane de euro pe abonamentele in salile de fitness, respectiv 25-30 de euro pe luna, in medie, conform calculelor realizate de Ziarul Financiar. Tradus in produse fast-food, de exemplu, un abonament lunar la sala costa cat 50 de hamburgeri de 2,5 lei si cat 13 saorme de 10 lei. Cu alte cuvinte, pe piata fast-foodului se cheltuie anual sume de 15 ori mai mari comparativ cu sportul, anunta Gandul.

Ce fac preotii cu un hotel primit ilegal? Evaziune. Arhiepiscopia Craiovei a primit de la Guvernul Tariceanu un complex motelier cu 120 de locuri de cazare pe care le inchiriaza la negru. In 2006, in baza unei hotarari de Guvern, fundamentata cu informatii false, Biserica a primit gratuit un hotel, cu restaurant, si un hectar de teren intravilan, la Tismana. La o aruncatura de bat de vestita manastire de maici Tismana, Mitropolia Craiovei detine la drumul principal un hotel. Un hotel fantoma. La primarie, cladirea nu figureaza in lista imobilelor unde se desfasoara activitate economica. Si totusi, inauntru o armata de gospodine forfotesc continuu pentru a se ingriji de cele 120 de locuri de cazare pe care Arhiepiscopia Craiovei le ofera, la negru, turistilor. In toamna lui 2006, prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu aproba o hotarare de guvern care avea sa ii aduca binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, mitropolitul de atunci al Olteniei. Conform documentului aprobat de premier, un hotel, un restaurant si un teren intravilan de 10 mii de metri patrati erau trecuti tam-nesam din curtea companiei de stat Hidroelectrica S.A. in ograda Mitropoliei Olteniei, informeaza Adevarul.

Secretele palincii din Ardeal. Meseria de palincar este una cu mare trecere in Transilvania. Cativa mesteri batrani pastreaza secrete vechi de sute de ani. Cea mai cunoscuta bautura traditionala a ardelenilor, palinca, este preparata chiar in aceste zile in distileriile din Transilvania. Tare si aromata, ea este un motiv de mandrie pentru locuitorii din aceasta zona. „Ardelenii sunt la fel de mandri de palinca lor precum sunt scotienii de whisky sau francezii de cognac”, glumeste Aurel Tinca, proprietar de cazan de tuica din Salaj. Insa dincolo de mandrie, palincariile in care focul de sub cazane arde neintrerupt zi si noapte ascund secrete pastrate cu strasnicie. Unii dintre mesteri au acceptat totusi sa le dezvaluie. Dupa parerea lui Gheorghe Stoica, din judetul Mures, comuna Saulia de Campie, exista doua feluri de palinca despre care poate vorbi numai de bine. „Ii un fel pregatit din prune bistrite, cum le zicem noi aicea. Is prune mari, albastre si foarte dulci. Din aste iese cea mai buna palinca de prune. Noi stim sa o preparam bine, dar si bistritenii. Si mai la nord stiu oamenii sa prepare palinca buna. Salajenii si maramuresenii is mari mesteri, iar din Satu Mare aia care stiu sa faca cea mai buna palinca de prune is aia de la Turt”, spune plin de importanta batranul de 83 de ani, care se lauda ca a baut tone de palinca pana acum. Gheorghe Stoica mai spune ca „la fel de buna ii palinca de cirese. Io am baut palinca extra de cirese la Dates, langa Iernut, la Ciresoaia, in Bistrita, si la Certeze, in Satu Mare. In cazul asta secretu-i ca fructele sa fie cat mai zemoase”, spune batranul, scrie Romania Libera.

Mobilizare generala impotriva spargatorilor. Politistii au batut ieri la usile bucurestenilor din sectorul 2 pentru a-i invata cum sa-si protejeze locuintele de hoti. „Sa traiti! Am fost granicer si m-au facut sublocotenent in armata pentru ca stiam sa prind infractorii. Foarte bine faceti ca ne spuneti cum sa ne mobilizam, sa ne ferim de ei. Eu i-am prins pe doi care furasera usile interioare de la lift. I-am urmarit si am chemat politia”, l-a intampinat Tudose Nedelcu, un pensionar in varsta de 64 de ani, din sectorul 2 al Capitalei, pe politistul de proximitate care a impartit pliante si sfaturi si in blocul in care locuieste el. Demersul de ieri al oamenilor legii se va extinde la nivel national si se inscrie in a doua etapa a campaniei „Un plus de siguranta”. „Prima etapa a fost de informare a opiniei publice despre faptul ca unul din patru furturi din locuinte are loc ca urmare a ignorantei sau a neglijentei proprietarilor. Acum, am inceput sa mergem la oameni acasa, sa le explicam ce masuri trebuie sa ia ca sa nu devina victimele infractorilor”, a precizat comisarul Marius Tache, din cadrul Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii (ICPC) al Inspectoratului General al Politiei Romane, scrie EVZ.

Cu cat ar putea creste salariile bugetarilor in 2011. De unde face Guvernul rost de bani. Oficialii romani evita sa prezinte nivelul majorarii, singura cifra „batuta in cuie” fiind factura de cel mult 39 de miliarde de lei pe care o poate avea statul cu salariile propriilor angajati. Singurele metode prin care statul poate creste salariile bugetarilor in 2011, asa cum au fost ele anuntate de catre oficialii Guvernului, sunt disponibilizarile, renuntarea la al 13-lea salariu si la primele de vacanta pentru a le include in salariul lunar si posibila reducere a CAS. In timp ce procentul cu care vor creste salariile bugetarilor anul viitor, cand expira efectele legii din iunie prin care acestea au fost micsorate cu 25%, este in continuare necunoscut, ceea ce este sigur este ca statul nu va cheltui anul viitor mai mult de 39 de miliarde de lei pe salariile angajatilor proprii si ca in ianuarie 2011 numarul acestora trebuie sa fie sub 1,29 milioane. Conform calculelor gandul, prin renuntarea la al 13-lea salariu si la primele de vacanta s-ar putea opera o crestere medie de pana la 15% din salarii, iar prin disponibilizarea a inca 40.000 de bugetari pana la finele acestui an s-ar putea efectua o majorare de inca 3%, anunta Gandul.

Alesii vor da 10 milioane de euro pe masini. In 2011, bugetul Camerei Deputatilor va creste cu 28% fata de 2010, iar cel al Senatului cu 30%. Senatorii au prevazut o crestere de 14% a salariilor. Deputatii vor sa cumpere 333 de autoturisme Dacia Duster si limuzine pentru sefii de grup si de comisii. Bugetul Camerei Deputatilor pe anul 2011 va fi de 64 de milioane de euro, fata de 49 de milioane de euro in 2010, potrivit proiectului distribuit membrilor Biroului Permanent. Cresterea cea mai consistenta se inregistreaza la capitolul masini si echipamente de transport care este de trei ori mai mare decat in 2010. Deputatii au prevazut peste 7,2 milioane de euro pentru cumpararea de masini, comparativ cu 25.000 de euro anul trecut. Potrivit unor surse, ar fi vorba de achizitionarea a 333 de masini Dacia Duster si limuzine pentru membrii Biroului Permanent, sefii de comisii si lideri de grup parlamentar. Justificarea achizitiei ar fi uzura pe care ar fi suferit-o masinile aflate in dotarea Camerei de 5 – 10 ani, informeaza Adevarul.

Cum sa prejudiciezi statul cu 60 de miliarde de lei si sa scapi nevinovat. Executorul judecatoresc Remus Radulescu a decis, pe 11 octombrie 2002, sa scoata la vanzare un complex turistic din Ploiesti, desi instanta anulase decizia executarii silite a acestuia. Dupa o evaluare conform pretului de inventar, care nu a tinut cont de pretul real, cel al pietei, statul a fost prejudiciat cu 60 de miliarde de lei vechi. Dupa o ancheta sumara, procurorii au decis neinceperea urmaririi penale a lui Remus Radulescu. In 2001, SC Turism Hoteluri si Restaurante Prahova SA, in patrimonial careia se afla Hotelul Central din Ploiesti, cateva restaurante, moteluri si stranduri, a fost executat silit pentru o creanta de 4,5 miliarde de lei vechi pe care o avea catre SC Complex Europa LG SRL. La vremea respectiva, actionarul majoritar al SC Turism, Hoteluri si Restaurante Prahova SA (SC THRP SA) era statul roman, prin SIF Transilvania. Dupa pronuntarea sentintei judecatoresti, instanta l-a delegat pe Remus Radulescu sa se ocupe de executarea silita a SC THRP SA. Pentru realizarea evaluarii patrimoniului societatii, Remus Radulescu l-a desemnat pe expertul evaluator Ioan Maghiar. Potrivit documentelor din acest dosar, expertul evaluator Ioan Maghiar nu a fost desemnat de catre Biroul de Expertize de pe langa Tribunalul Prahova sa realizeze evaluarea SC THRP SA, asa cum prevede legea, ci a fost ales de executorul judecatoresc, scrie Romania Libera.

Ce vraji a mai facut sosia lui Gheorghe Ciuhandu. Daniel Preunca, seful oamenilor de afaceri din PDL Timis, parea sa se multumeasca cu demnitatea de consilier judetean. S-a multumit o vreme, pina ce a fost numit presedintele societatii Alcom Timis, un gigant care detine in patrimoniu majoritatea alimentarelor si aprozarelor comuniste. Imediat dupa instalarea sa la Alcom, o serie de spatii cu vad comercial bun si nemaipomenit de bun si-au schimbat destinatia, fiind transformate in sedii de cartier ale PDL Timis. Unde nu s-a pu-tut, in sensul ca era inghesuiala prea mare, iar localnicii faceau alergie la culoarea portocalie, spatiile au fost aruncate in bratele brutariilor Scalini, detinute de presedintele organizatiei PDL Timisoara, Ovidiu Ciuhandu. Din nou, circuit inchis! Si acum, tineti-va bine, intrucit povestea se complica nitel: fara a discuta despre chiriile modice practicate de Alcom in favoarea PDL si Scalini, va rugam sa retineti ca intre Ovidiu Ciuhandu de la PDL si primarul Timisoarei Gheorghe Ciuhandu nu exista nici o legatura. In afara de o nefericita asemanare de nume si un vechi conflict de transfer de imagine, practicat de Ovidiu in fosta campanie electorala pentru prezidentiale cind, pe mai multe afise, a aparut sloganul: „Ciuhandu sustine pe Basescu!”. Integral in Academia Catavencu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro