Utile: Metode revolutionare pentru tratarea cancerului; Sportul diminueaza durerile provocate de artrita; Cum se obtin certificatele lingvistice internationale; Lipsa de calciu poate provoca osteoporoza
Metode revolutionare pentru tratarea cancerului. Tumorile canceroase pot fi eliminate cu ajutorul unor aparate moderne, neinvazive. Procedura nu este dureroasa si necesita anestezie doar la copii sau la pacientii care au dureri. Doua aparate moderne, ce actioneaza direct asupra tumorii canceroase, le pot fi de folos pacientilor care sufera de aceasta boala. Specialistii cu care am discutat spun ca avantajele acestor aparate sunt impresionante: tesuturile sanatoase din jurul tumorii sunt mai putin afectate, creste speranta de viata si calitatea ei. „Metodele moderne folosite in tratarea cancerului abordeaza foarte precis tumora. Pentru ca sunt relativ noi, nu ma pot pronunta cu referire la rezultate. Acest lucru se face in functie de durata supravietuirii pacientilor. Pot spune insa ca efectele secundare suferite de cei care au apelat la aceste metode au fost mult mai mici decat in cazul metodelor obisnuite”, spune Alexandru Grigorescu, medic primar oncologie medicala la Institutul Oncologic Bucuresti. In functie de localizarea tumorii, se poate apela la Gamma Knife (pentru tumori cerebrale), metoda folosita in Romania la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, din Bucuresti, sau la Cyber Knife (pentru aproape toate tipurile de cancer), aparat disponibil doar in afara tarii, scrie EVZ.
Sportul diminueaza durerile provocate de artrita. Boala poate debuta la orice varsta, dar cel mai frecvent apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani, sustin specialistii. Exercitiile fizice reduc durerile provocate de artrita, sunt de parere specialistii citati de site-ul health.com. Potrivit acestora, cele mai bune pentru diminuarea durerilor sunt exercitiile de flexibilitate, precum stretchingul, de forta si de intretinere, precum aerobicul. Pentru ca rezultatele sa nu intarzie sa apara, medicii recomanda cel putin 15 minute de sport pe zi. Astfel, exercitiile de flexibilitate care presupun miscari ample si mentinerea membrelor in anumite pozitii timp de 15 pana la 30 de secunde fac durerea sa fie mai putin resimtita de pacienti. Studiile de specialitate au aratat ca exercitiile de forta care implica miscari ale muschilor folosind diverse rezistente, cum ar fi ganterele care sa cantareasca unu cel mult doua kilograme, sunt tolerate de catre persoanele care sufera de artrita, anunta Gandul
Cum se obtin certificatele lingvistice internationale. Cambridge, Toefl, DaF, DELE sunt teste de limba ce se dau pe tot globul, necesare studiilor in afara ori angajarii in diverse companii. Testele sunt concepute de institutii de prestigiu. Pentru tinerii dornici sa studieze in strainatate la o universitate celebra sau chiar sa se angajeze intr-o institutie de prestigiu, obtinerea unui certificat lingvistic este unul dintre pasii cei mai importanti. Candidatul se poate pregati individual sau poate participa la cursuri organizate de centrele de limbi straine din intreaga tara. Programele ce stau la baza cursurilor, precum si simularile de teste pe care le fac organizatorii sunt realizate pe baza unor metodologii si materiale concepute special pentru aceste examene. In cadrul acestor centre, candidatii afla, prin testare, la ce nivel de cunostinte se afla si tipul de examen potrivit, informeaza EVZ.
Fumatori, profitati de legumele toamnei! Acest anotimp este momentul perfect pentru a compensa deficitul de vitamine si a va detoxifia organismul. Natura a fost atat de desteapta incat ne-a lasat la dispozitie inainte de iarna o varietate de legume si fructe, care ne pot ajuta sa compensam lipsa anumitor vitamine din corp. „Acum este perioada perfecta pentru o cura de legume si fructe proaspete. Puteti consuma varza, spanac, conopida, gutui, mere, pere, toate produse pe plan local”, sugereaza Calin Ciubotaru, medic de familie la un cabinet din Bucuresti. Nu in ultimul rand, in aceasta perioada se pot conserva pentru iarna fructe, legume, se pot face compoturi si dulceturi. „Toamna, la fel ca si primavara, este un anotimp de tranzitie, stresant pentru organism, deoarece il obliga sa faca eforturi de adaptare. Este si o perioada in care se activeaza bolile digestive, precum ulcerul, de aceea este bine sa continuati regimul de detoxifiere, pe care probabil l-ati inceput in timpul verii”, sugereaza specialistul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi. Cele mai potrivite pentru aceasta perioada sunt legumele care cresc in pamant. „Acestea sunt in acord cu bioritmul nostru. Va recomand sfecla rosie, morcovul, telina. Toate acestea au saruri, vitamine, minerale. Daca nu le fierbeti prea tare, va asigura mai toata zestrea de micro si macronutrienti”, spune Mencinicopschi. Nu in ultimul rand, specialistul va recomanda ciupercile, adaugate fie la salate, fie preparate la cuptor, scrie Romania Libera.
Lipsa de calciu poate provoca osteoporoza. Asimilarea defectuoasa a calciului, determinata mai ales de o alimentatie deficitara, poate duce la aparitia osteoporozei sau spasmofiliei. Calciul este componenta esentiala a oaselor si a dintilor, ajuta la coagularea normala a sangelui, dar si la buna functionare a nervilor, muschilor si a glandelor endocrine. Amorteala fetei si a membrelor, furnicaturile, dar si palpitatiile, hipotensiunea, tetania (contractii prelungite ale muschilor mainii sau piciorului – n.r.), spasmul respirator si tulburarile de memorie sunt „semne” ale nivelului scazut de calciu. Tot din cauza lipsei de calciu pot aparea si boli precum osteoporoza si spasmofilia. Desi alimentatia deficitara este principala cauza pentru lipsa de calciu, o serie de alti factori duc la acest deficit. Expunerea redusa la soare (sursa importanta de vitamina D), menopauza, anumite afectiuni precum diabetul, hipertiroidia, bolile renale, anemia, stresul, dar si cofeina in exces sunt alti „inhibitori” ai calciului, anunta EVZ.
Prietenia ne prelungeste viata cu trei ani. Persoanele inconjurate de prieteni si familie au cu 50% mai putine sanse de a deceda devreme, decat cei fara viata sociala activa. Potrivit cercetatorilor, cei care traiesc printre prieteni si familie traiesc cu 3,7 ani mai mult decat cei mai solitari, scrie dailymail.co.uk, citat de realitatea.net. Efectul pe care prietenii il a asupra vietii si sanatatii noastre este comparabil cu cel al renuntarii la fumat, arata un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Brigham Young University din Utah si University of North Carolina. Cei care prefera singuratatea insa au o rata de mortalitate la fel de ridicata ca cea a alcoolicilor si chiar mai ridicata decat a celor ce sufera de obezitate. Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii dupa ce au analizat 148 de studii realizate pe parcursul a trei decenii si in care au fost implicate peste 300.000 de persoane, informeaza Libertatea.