Utile: Nu va intoarceti din concediu pe ultima suta de metri; Conopida ajuta ficatul la detoxifiere; Migrenele, provocate de un factor genetic; Un tratament de 12 euro/saptamana i-ar putea salva pe pacientii care sufera de insuficienta cardiaca
Nu va intoarceti din concediu pe ultima suta de metri. Organismul are nevoie de aproximativ trei zile ca sa se readapteze programului riguros de la serviciu. Starea de fericire de dupa vacanta scade chi ar din prima zi si ajunge la nivelul celor care nu au fost deloc in concediu, arata un studiu olandez. Din 1.530 de indivizi chestionati, aproape 1.000 au spus ca s-au simtit foarte fericiti inainte de a pleca in vacanta, dar, din acestia, doar cei care au plecat intr-o calatorie foarte relaxanta si-au mentinut starea la intoarcere. In prima saptamana dupa concediu, Miruna abia se poate concentra la serviciu. „Ma simt de parca vin de la razboi, chiar daca ma intorc dintr-o vacanta in care am uitat complet de serviciu si in care m-am relaxat foarte mult. Desi imi place jobul meu, abia din a doua saptamana de munca imi revin si capat energie pentru serviciu”, spune tanara de 28 de ani. La polul opus se afla Elena, pentru care perioada de adaptare nu dureaza mai mult de o zi. „Eu sunt mai constiincioasa din fire si ma gandesc ca timpul liber a trecut si a venit perioada pentru munca. Ma arunc in vartej direct”, spune Elena. Integral in Romania Libera.
Conopida ajuta ficatul la detoxifiere. Conopida poate fi considerata o leguma anticancerigena. Fitonutrientii (antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi) din conopida contribuie la optimizarea functiilor ficatului, care neutralizeaza substantele toxice. Potrivit www.whfoods.com mai multe enzime din compozitia conopidei sunt de mare ajutor in procesul de detoxifiere al organismului. Unul dintre compusii care se formeaza cand legumele crucifere sunt mestecate sau tocate, sulforanul, produce enzimele care curata organismul de toxine cancerigene. S-a observat ca el poate impiedica si inmultirea celulelor in cazul cancerului de san. Diverse studii au demonstrat faptul ca legumele din familia cruciferelor si implicit conopida aduc un aport marit de astfel de enzime. Prin actiunea lor ele duc la diminuarea riscului de aparitie a cancerului, in special cel de plamani, san, colon, ovare, vezica sau prostata. Cand ficatul nu actioneaza eficient impotriva toxinelor acestea pot afecta celulele si pot duce la formarea de tumori canceroase. Integral in Romania Libera.
Margarina cu Omega 3, fara efect pozitiv pentru bolnavii de inima. Consumul de margarina imbunatatita cu omega 3, in paralel cu medicamentele specifice, nu scade cu nimic sansele pacientilor cu afectiuni cardiace de a face un atac de cord, spun specialistii germani. Un studiu desfasurat pe durata a 40 de luni, la care au participat 400 de voluntari cu probleme cardiace, a demonstrat ca dozele mici de omega 3 din margarina pe care o consumau nu reduceau riscul de infarct sau alte afectiuni cardiace la care acestia erau expusi. Integral pe EvZ.ro.
Migrenele, provocate de un factor genetic. Oamenii de stiinta au descoperit primul factor de risc genetic asociat cu formele obisnuite de migrena, fapt care ar putea conduce la punerea la punct a unor noi terapii eficiente impotriva acestei afectiuni. Cercetatorii, al caror studiu a fost publicat in revista Nature Genetics, au examinat profilul genetic al peste 50.000 de persoane, pentru a putea face o comparatie intre oamenii care sufera de migrena si celelalte persoane. Astfel, oamenii de stiinta au identificat o mica variatie a ADN-ului care cauzeaza o crestere cu o cincime a riscului de aparitie a acestei afectiuni, relateaza Mediafax. Integral in Gandul.
Un tratament de 12 euro/saptamana i-ar putea salva pe pacientii care sufera de insuficienta cardiaca. Ivabradina, un medicament care costa doar 12 euro pe saptamana, i-ar putea salva de la moarte pe pacientii care sufera de insuficienta cardiaca. Testele clinice, care au durat doi ani, arata ca ivabradina, cunoscuta si sub numele de Procoralan, scade cu 26% riscul de a muri din cauza insuficiente cardiace si reduce cu 25% durata spitalizarii, scrie The Guardian. Unul dintre expertii care a luat parte la studiu spune ca rezultatele sunt atat de spectaculoase incat il forteaza sa schimbe felul in care isi trata pacientii suferind de aceasta boala. Estimarile cele mai rezervate arata ca cel putin 10.000 de oameni ar putea fi astfel salvati anual de la moarte numai in Marea Britanie. Integral in Gandul.
Sase factori care agraveaza psoriazisul. Factorii genetici alaturi de diverse cauze externe duc la aparitia psoriazisului, o afectiune cutanata cronica, manifestata prin aparitia unor zone rosii acoperite de scuame (coji) groase de culoare alb-sidefie. In Romania, boala afecteaza circa 500.000 de persoane si apare in special intre 15-30 de ani si 50-60 de ani. Semnele sunt vizibile in special pe coate si genunchi, dar pot aparea pe orice alta regiune a corpului, de la scalp la palme, talpi, unghii sau zone axilare si inghinale. Medicii fac o trecere in revista a factorilor care pot declansa sau agrava psoriazisul si ofera solutii care i-ar putea ajuta pe bolnavi. Integral pe EvZ.ro.