Modificarile Codului Fiscal, publicate in Monitorul Oficial: De la 1 iulie, TVA- 24%, deductibilitatea drepturilor de autor- 20%, tichetele de masa- impozit 16%
documente
Ordonanta de Urgenta privind modificarea Codului Fiscal
(28 Iun 2010) PDF, 1MB
Ordonanta de Urgenta privind modificarile aduse Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial. Fata de varianta aprobata initial de Guvern saptamana trecuta, textul ordonantei prevede in plus majorarea cotei TVA la 24%. De asemenea, a fost eliminata taxa de solidaritate pe cladiri, care prevedea dublarea, respectiv triplarea impozitului local pentru a treia si a patra proprietate. Noile prevederi vor intra in vigoare pe 1 iulie.Textul ordonantei poate fi citit pe Monitoruloficial.ro, Partea I, nr.431.
In ceea ce priveste drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile fiind redusa la 20% din venitul brut, fata de 40% in prezent. In acelasi timp este stabilita o obligatie de plata a contributiilor obligatorii individuale limitata la cinci salarii medii pe economie.
Potrivit ordonantei, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
- Beneficiarul de venit din activitati independente se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit.
- in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea.
- beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu.
- platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura.
- orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca fiind dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz, se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii in afara functiei de baza.
Ordonanta mai prevede impozitarea cu 16% a tichetelor de masa si de vacanta, a dobanzilor bancare si a veniturilor de pe piata de capital.
Noile masuri, pe scurt:
* Cota TVA-24%
* modificarea cotelor de cheltuiala forfetara acordata la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala in sensul diminuarii acesteia de la 40% la 20% iar in cazul veniturilor de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%;
* Impozitarea cu 16% a tichetelor de masa, de vacanta si de cresa
* Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%.
* Impozitarea veniturilor sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ cu cota de 16%.
* Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente cu cota de 16%, indiferent de data constituirii raportului juridic.
* Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii 7 ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
* Modificarea cotei de impunere anticipata a castigurilor din operatiuni de vanzare cumparare valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente.
* Unificarea cotei de impunere pentru castigurile din jocuri de noroc la 25%.
* Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
Impozitarea veniturilor realizate de nerezidenti (avocatnet.ro):
- Impozitarea veniturilor obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente detinute de persoane nerezidente, a dobanzilor la depozitele la termen si/sau instrumente de economisire a persoanelor fizice nerezidente, precum si a veniturilor obtinute de nerezidenti din Romania din transferul instrumentelor financiare derivate.
- Unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cadrul societatilor inchise la 16%.
- Se va acorda credit fiscal numai persoanelor fizice si juridice rezidente care obtin venituri din state cu care Romania are incheiate Conventii de evitare a dublei impuneri.
- Majorarea cotei de impunere a venitului obtinut din jocuri de noroc de la 20% la 25% pentru persoane nerezidente.