VIDEO Dr. Adrian Ghenea: Hemoroizii sunt boala sedentarismului si a alimentatiei nesanatoase
Lumea moderna ne-a adus, pe langa evolutia tehnologica, si o serie de obiceiuri nesanatoase. Oamenii nu mai fac suficienta miscare, mananca inadecvat si prea condimentat, avertizeaza dr. Adrian Ghenea, intr-un interviu acordat MedLive.ro. Acestia sunt numai cativa din factorii de risc care duc la aparitia hemoroizilor, boala si asa subdiagnosticata care, spun statisticile, afecteaza 50% din oameni pana la varsta de 50 de ani.
Ce sunt hemoroizii
Boala hemoroidala este o boala care se manifesta prin inflamarea vaselor de sange la nivelul canalului anal, pe ultimii trei–patru centimetri ai tubului digestiv. “Sunt la fel ca niste varice de la nivelul piciorului, doar ca la nivelul rectului (canalului anal), explica dr. Adrian Ghenea, medic specialist in chirurgie generala. “Acestea cresc si in dependenta de factorii ce predispun la o astfel de patologie”.
Interviu cu Adrian Ghenea, medic specialist chirurgie generala
Exista patru grade ale bolii:
- gradul I – hemoroizi neprolabati;
- gradul II – hemoroizi ce prolabeaza dupa defecatie, dar se reduc spontan;
- gradul III – hemoroizi ce prolabeaza, dar sunt reductibili manual;
- gradul IV – hemoroizi prolabati ireductibili.
Factorii de risc
Hemoroizii apar ca urmare a sedentarismului, in principal, spune dr. Ghenea. In plus, ca factori de risc se mai pot enumera:
- constipatia;
- consumul de alimente picante;
- statul pe scaun mai multe ore pe zi;
- ridicarea de obiecte grele;
- episoadele diareice frecvente;
- abuzul de alcool.
Dr. Adrian Ghenea avertizeaza si asupra consumului de alimente fast-food, mai ales daca acestea sunt condimentate. In ultima perioada, foarte multi tineri au tendinta sa consume in exces astfel de produse, fapt care creste riscul de imbolnavire.
Cand trebuie sa apelam la medic
“Primul semn care ar trebui sa ne ingrijoreze este sangerarea”, spune dr. Ghenea. Desigur, nici durerea, inflamatia, pruritul nu sunt simptome de neglijat, insa daca apare sangerarea ar trebui sa apelam cat mai repede la un doctor, care ar putea pune diagnosticul corect si ne-ar putea recomanda tratamentul adecvat.
Cele mai frecvente simptome sunt:
- durere si senzatia de presiune in zona anala;
- prurit si sensibilitate dureroasa in la nivelul anusului;
- prezenta unor excrescente la nivelul anusului;
- sangerarea.
Metode de tratament
In ultimii ani a aparut o serie de metode de tratament, eficiente pentru primele trei grade ale bolii hemoroidale. Dintre acestea, dr. Ghenea a amintit:
- bandarea, eficienta in cazul hemoroizilor interni;
- fotocoagularea in infrarosu;
- radiofrecventa.
“Toate acestea fac ca hemoroizii, incepand de la stadiul I, pana la III, sa dispara, fara sa ajungem cu pacientul la o interventie chirurgicala, care stim foarte bine ca este destul de neplacuta si dureroasa”, a adaugat Adrian Ghenea.
In cazul hemoroizilor de gradul IV, singura metoda de tratament este interventia chirurgicala.
Vestea proasta este ca, atat in urma tratamentului cat si in urma operatiei, boala poate recidiva daca pacientul nu isi schimba modul de viata si nu elimina factorii de risc care au dus la aparitia acesteia. Pentru a evita imbolnavirea sau recidiva bolii, dr. Adrian Ghenea ne sfatuieste “sa mancam sanatos, sa avem un mod de viata sanatos, sa facem miscare si sa renuntam la abuzuri”.
Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.