Sari direct la conținut

Copiilor le plac fructele. Trebuie doar sa stim cum sa le servim

MedLive.ro

Nu este nici o noutate ca fructele sunt o adevarata sursa de sanatate. Totusi, sa iti convingi copilul ca dieta zilnica trebuie sa contina si o anumita cantitate de fructe poate sa devina o adevarata provocare. Vitrinele magazinelor sunt pline de tentatii care mai de care mai colorate si, de cele mai multe ori, mai putin sanatoase.

Cercetatorii insista ca un regim alimentar echilibrat ar trebui sa includa consumul zilnic de fructe si legume. Copiilor nu pare insa sa le pese foarte mult de parerea specialistilor; ei sunt de multe ori mofturosi, pretentiosi si greu de convins.

Exista totusi cateva metode prin care ii putem incuraja pe cei mici sa consume alimente sanatoase. Majoritatea mamicilor introduc fructele in alimentatia bebelusului in momentul in care incep diversificarea hranei. Dupa varsta de un an, copiii incep sa devina mai independenti, sa refuze anumite tipuri de mancare sau fructe pe care pana atunci le consumau cu placere.

Cea mai la indemana metoda, in aceasta situatie, este puterea exemplului. Introduceti in alimentatia zilnica a familiei o masa de fructe. S-ar putea sa dureze ceva, dar astfel consumul de fructe se poate transforma treptat intr-un obicei sanatos, pe care pana la urma il va adopta si cel mic.

De asemenea, s-a demonstrat ca micutii sunt mult mai tentati sa consume fructe, daca acestea sunt prezentate intr-un mod cat mai atractiv, se arata intr-un studiu publicat in revista Appetite si citat de BBC News. Cu cat fructele sunt mai “prezentabile”, cu atat copiii sunt mai atrasi sa le consume.

In cadrul studiului, copiii au fost rugati sa serveasca mai multe tipuri de fructe: mere, capsuni si struguri, taiate si aranjate in diferite moduri. Copiii s-au grabit sa consume fructele asezate in forma de arici, sau pe cele servite sub forma de frigarui si infipte intr-o felie de pepene. Aceleasi fructe, taiate cubulete si servite pe o simpla farfurie abia daca au fost bagate in seama de cei mici.

Ei au mancat aproape de doua ori mai mult din fructele asezate frumos, chiar daca spuneau ca au inteles ca si cele de pe farfuria alba au acelasi gust.

O alta tehnica este aceea de a “ascunde” legumele si fructele in alte feluri de mancare, precum diverse sosuri, salate, gemuri, dulceturi.

Cum puteti sa ii atrageti pe copii sa manance fructe:

  • implicati copiii in pregatirea mesei si in aranjarea fructelor;
  • faceti in asa fel incat mesele sa fie cat mai placute si relaxate;
  • acordati atentie modului de prezentare;
  • includeti legume si fructe in meniu de fiecare data cand aveti posibilitatea;
  • perseverati.

Copiilor le place sa va ajute la pregatirea mesei. Iata ce puteti face pentru a-i face sa se simta implicati:

  • lasati copilul sa sugereze ce fructe si legume ar vrea sa consume la masa;
  • lasati-l sa va acompanieze la cumparaturi; lasati-l sa atinga fructele, sa le miroasa inainte de a le cumpara;
  • puteti sa il rugati sa deseneze si sa descrie ce fruct si-ar dori sa manance;
  • lasati copilul sa spele fructele – va puteti folosi de aceasta ocazie sa exersati impreuna denumirile formelor sau culorilor;
  • incurajati-le abilitatile lasandu-i sa isi prepare singuri salate simple;
  • cresteti unele legume sau fructe in gradina sau in ghivece si lasati copiii sa ingrijeasca plantele.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro