Sari direct la conținut

Simulare cu cresterea de taxe si impozite. Beneficii din cresterea TVA si reducerea cotei unice

Jeopardy

Sustineam ieri ca nici la inceputul crizei in octombrie 2008 si nici acum nu este de dorit o crestere a impozitelor si taxelor. Insa structura lor merita atentie, mai ales daca dorim crestere economica, reducerea somajului, reducerea deficitului comercial si acoperirea datoriei publice, scrie Emil Stoica, pe blogul lui.

1. Ce ar insemna cresterea TVA de la 19% la 23% si reducerea cotei unice de la 16% la 13%?

O astfel de crestere a TVA ar aduce la buget (matematic) 7,2 miliarde de lei in timp ce scaderea cotei unice ar reduce bugetul (matematic) cu 5,7 miliarde de lei. Diferenta este 1,5 miliarde de lei crestere a veniturilor bugetare.

La nivelul cetateanului: sa presupunem ca salariul brut lunar ar fi de 2.000 RON, asta inseamna ca net (facem abstractie de celelalte taxe) are acum, cu 16% impozit pe venit: 1.680 RON. Cu 13% impozit pe venit, salariul net ar fi de 1.740 RON, adica o crestere reala de 3,57%. Sa presupunem ca intreaga suma de 1.680 RON este cheltuita pe servicii si produse purtatoare de TVA. Schimbarea cotei de TVA de la 19% la 23% inseamna ca pretul serviciilor si produselor vor creste de la 1.680 RON la 1.736 RON, adica cetateanul nostru ar economisi 4 lei.

Insa un cetatean are si alte cheltuieli: rata la casa de exemplu nu este purtatoare de TVA. Asadar, beneficiile la nivelul cetateanului ar fi si mai mari.

Asadar, si la nivelul companiilor: nu numai ca o astfel de masura nu va avea un impact asupra cantitatii de produse si servicii pe care le genereaza, dar va avea de castigat si din reducerea impozitului pe profit. Plus ca nu va trebui sa mareasca salariile pe motiv ca salariile nete cresc oricum.

Totusi, cine pierde?

Raspunsul este simplu: veniturile nefiscalizate. De exemplu, spaga unui politist de circulatie nu se impoziteaza. Insa politistul are telefon mobil, are televiziune prin satelit si isi face cumparaturile la supermarket. Asadar, el va plati mai multe taxe decat pana acum.

2. Cresterea impozitelor pe autoturisme

S-au facut analize serioase in presa cum ca impozitele pe automobile sunt prea mici in comparatie cu alte tari din UE. Totusi, nu se ia in considerare ca drumurile in Romania sunt mult mai proaste si masinile se strica mai usor in Romania decat in Vest, durata de folosire este mai scurta. Asadar costul platit de posesorii de automobile din Romania cred ca este simtitor mai mare decat in Vest. Cred ca toti soferii ar fi de acord sa plateasca taxe mai mari cu conditia unor drumuri mai civilizate. Insa cu un ministru ca dl. Berceanu nu cred ca avem prea multe sanse.

Alta idee vehiculata ar fi introducerea unor taxe de lux pentru masini de lux sau in functie de motor. Personal nu sunt de acord cu o astfel de taxa. A repara un Mercedes costa mai mult decat reparatia unei Dacii… In plus, daca TVA creste, creste proportional cu consumul de benzina: cu cat o masina consuma mai multa benzina, cu atat proprietarul plateste mai multe taxe.

3. Cresterea impozitelor pe locuinte

Sunt de acord ca impozitele pe locuinte sunt ridicol de mici in Romania comparativ cu alte tari. Ele trebuie sa creasca. Insa aceasta decizie trebuie sa fie a autoritatilor locale, nu a guvernului. Daca guvernul doreste descentralizare iar scolile, spitalele, politia vor apartine de autoritatile locale, atunci trebuie sa le lase pe ele sa decida cum vor finanta. In acest fel se vor diminua subventiile de la bugetul central, deci scade deficitul bugetar.

Comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro