Sari direct la conținut

Copiii lasati in fata televizorului la varste mici vor intampina mai multe probleme la scoala

MedLive.ro

Copiii care se uita prea mult la televizor in primii ani ai vietii ar putea sa aiba probleme mai tarziu, la scoala. Astfel, parintii care si-au lasat prea mult micutii in fata micilor ecrane ar putea sa constate mai tarziu ca acestia iau note mai mici sau intra in conflicte cu ceilalti copii mai des, sustin cercetatori canadieni si americani, citati de Reuters.

Mai putin surprinzator, copiii care s-au uitat mult la televizor la varsta de doi ani cantaresc mai mult la varsta de zece ani, mananca mai multa mancare nesanatoasa de la chioscuri si beau mai multe bauturi racoritoare, se arata in studiul publicat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. “Rezultatele analizei sustin parerile anterioare, conform carora accesul la televizor, la varste mici, afecteaza atentia“, sunt de parere Linda Pagani, de la Universitatea Montreal si colegii ei de la Universitatea Bowling Green, Kentucky si Universitatea Michigan.

Ei sustin ca micutii care petrec mai mult timp in fata televizorului si mai putin timp jucandu-se cu alti copii ar putea sa piarda sansa de a-si dezvolta abilitatile sociale.

Cercetatorii au inceput studiul cu un numar de 2.000 de copii. Parintii lor au dat detalii referitor la timpul petrecut de copiii lor in fata televizorului cand aveau intre doi ani si doi ani si jumatate, si apoi intre patru ani si patru ani si jumatate. Apoi, specialistii au verificat situatia scolara si medicala a copiilor, cand acestia au ajuns la varsta de zece ani.

Ei au descoperit ca fiecare ora petrecuta saptamanal in fata televizorului la varsta de 29 de saptamani (doi ani si cinci luni) se traduce printr-o scadere a atentiei in clasa cu 7% si a abilitatilor la matematica cu 6%. Mai mult, la varsta de zece ani, acesti copii sunt cu 10% mai predispusi sa fie agresati de ceilalti colegi, fac cu 13% mai putine exercitii fizice, cantaresc cu 5% mai mult si mananca cu 10% mai mult junk food decat ceilalti copii.

“Bunul simt ne spune ca timpul petrecut la televizor inlocuieste timpul pe care copiii l-ar putea petrece facand alte activitati, care au rolul de a le imbogati si dezvolta abilitatile cognitive si comportamentale”, sustine dr. Pagani. “Acesta este un alt studiu care intareste ideea ca societatea noastra trebuie sa accepte in sfarsit ca, mai mult decat a fi un parinte bun sau rau, timpul petrecut in fata televizorului reprezinta o problema separata, legata direct de sanatate“, sustine si dr. Aric Sigman, membru al Societatii Britanice de Psihologie.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro