Sari direct la conținut

Țara care vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, după lovitura de stat din 2022

HotNews.ro
Țara care vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, după lovitura de stat din 2022
Sursa foto: Ute Grabowsky / imago stock and people / Profimedia

Regimul militar din Burkina Faso dorește să reinstaureze pedeapsa cu moartea după ce această țară vest-africană a abolit-o în 2018, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală pentru agenția France-Presse.

Ultima execuție din Burkina Faso a avut loc pe 19 septembrie 1988, potrivit Amnesty International.

Reintroducerea pedepsei capitale în codul penal „este luată în considerare”, a afirmat sursa citată de AFP. „Depinde de guvern să discute acest lucru, apoi să facă propunerea către Adunarea Legislativă de Tranziție, pentru a fi adoptată”, a adăugat sursa.

Ministrul justiției, Rodrigue Bayala, a declarat vineri, după ce parlamentul a adoptat un proiect de lege care introduce munca în folosul comunității, că „problema pedepsei cu moartea, care este în discuție, va fi implementată în proiectul de cod penal”.

Bayala a mai spus că ar putea exista modificări suplimentare ale codului penal „pentru a urma viziunea și orientările date de șeful statului, căpitanul Ibrahim Traoré”, care a preluat puterea printr-o lovitură de stat, în septembrie 2022.

În luna mai a acestui an, guvernul militar din Burkina Faso a anunțat că va prelungi domnia juntei cu încă cinci ani, în ciuda faptului că Traoré, conducătorul țării, a promis că va restabili guvernarea civilă până pe data de 1 iulie.

În schimb, guvernul lui Traoré a adoptat în acea lună un proiect de lege care includea planuri pentru interzicerea homosexualității.

Amnesty International a constatat că utilizarea pedepsei cu moartea este în creștere în Africa, organizația internațională anunțând în octombrie că „execuțiile înregistrate s-au triplat, în timp ce condamnările la moarte înregistrate au crescut semnificativ, cu 66%”.

În schimb, Amnesty a precizat că: „24 de țări din Africa subsahariană au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, în timp ce alte două țări au abolit-o doar pentru infracțiunile obișnuite”.

„Kenya și Zimbabwe au în prezent proiecte de lege depuse pentru a aboli pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, în timp ce Gambia a început un proces de modificare a Constituției care va aboli efectiv pedeapsa cu moartea”, a adăugat Amnesty International.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro