Sari direct la conținut

Mindrutescu, presedinte al Camerei de Comert Americane in Romania, despre cele 500 milioane euro pentru eRomania: "Mi-e imposibil sa comentez suma. Sa vedem insa si partea plina a paharului"

HotNews.ro

Sorin Mindrutescu, presedinte al Camerei de Comert Americane (AmCham) si CEO Oracle Romania, a declarat ca luni ca ii este imposibil sa comenteze daca este mica sau mare suma de 500 milioane de euro alocata pentru proiectul eRomania, precizand insa ca acesta este mai mult decat un portal. El a mai spus ca trebuie vazuta si „partea plina a paharului”.

„Nu am vazut o defalcare a acestei sume. Proiectul eRomania este mai mult decit un portal – cum a fost receptionat, mi-e imposibil sa comentez suma. Personal cred ca este extrem de important ca un asemenea concept a aparut si ca in decursul timpului se va cristaliza. Ca suma este mare sau mica – sint detalii care fac diferenta. As vrea insa sa mai vedem si partea plina a paharului. Nu sint de acord ca atunci cind se prezinta un proiect de genul eRomania sa fie gasita cea mai mare piatra pentru a arunca in el”, a declarat Sorin Mindrutescu in cadrul forumului eGovernment.

  • eRomania, un proiect estimat la circa 500 de milioane euro din bani publici si fonduri UE

La inceputul lunii martie, Guvernul a aprobat strategia nationala eRomania, care promite modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile, prin intermediul unei platforme, eRomania, ce va cuprinde zeci de servicii publice in format electronic, alocand circa jumatate de miliard de euro pentru anii 2010-2013.

Potrivit strategiei, pentru acest proiect vor fi alocati in 2010 245,1 milioane lei, in 2011 se vor aloca 714,5 milioane lei, in 2012 – 575,8 milioane lei iar in 2013 – 364,8 milioane lei.

In urma reactiilor din presa si blogosfera legate de suma mare de bani alocata acestui proiect, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a tinut sa precizeze oficial ca implementarea acestei strategii „implica mai mult decat un simplu site sau portal, asa cum s-a speculat, fiind vorba despre interconectarea intregii administratii publice din Romania” si ca implementarea acestuia va avea ca surse „fonduri structurale UE, alte tipuri de fonduri nerambursabile, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor, credite de angajament si concesiuni de servicii si outsourcing”.

  • Suma de circa 500 milioane euro, impartita pe surse de finantare

Oficialii Ministerului Comunicatiilor au transmis catre HotNews.ro si estimarea privind impartirea pe surse de finantare a acestei sume:

„-Resurse alocate de la bugetul de stat: 20%. Se va incerca insa minimalizarea ponderii sumelor de la bugetul de stat pentru aceasta strategie.

-Fonduri structurale: de la 20% la 50%.

-Credite de angajament: de la 40% la 60%

-Restul de aproximativ 20% prin parteneriate public-private”.

Oficialii MCSI au mai precizat ca „aceasta este o estimare, iar ponderile respective pot evolua in functie de multe variabile”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro