Utile: Cinci moduri in care televizorul ne distruge sanatatea; Crunta povara a depresiei; Care tip de lapte este cel mai sanatos; Cat de mult ne pasa de apa noastra; Nasturelul combate dependenta de nicotina
Stresul, cauza principala a numeroase boli. Sindromul de intestin iritabil, unele infectii si depresia pot fi cauzate de suprasolicitarea psihica. Datele statistice arata ca principala sursa de stres este locul de munca. Aproximativ 60% din absentele de la serviciu au drept cauze bolile aparute din cauza stilului de viata stresant. Pana la un anumit punct, stresul este benefic, deoarece ne ajuta sa ne concentram mai bine asupra lucrurilor pe care le avem de facut. Acesta poarta numele de stres pozitiv sau eustres si este diferit de stresul negativ sau distres, care este sursa a peste 60% din imbolnaviri, scrie Adevarul.
Cinci moduri in care televizorul ne distruge sanatatea. Aparitia bolilor cardiovasculare in cazul persoanelor care stau in fata televizorului mai mult de doua ore pe zi. Aceasta este concluzia unei cercetari realizate de Asociatia Americana a Inimii. Oamenii de stiinta au monitorizat 8.800 de persoane, femei si barbati, pe o perioada de sase ani. Voluntarii petreceau, in medie, mai mult de doua ore pe zi in fata televizorului, iar oamenii de stiinta au constatat ca acesti subiecti prezentau un risc cu 80 la suta mai mare de a suferi un atac cerebral sau un infarct, fata de cei care stateau mai putin la televizor, scrie Gandul.
Crunta povara a depresiei. De trei ani, viata unei femei a ajuns sa depinda de psihiatri si medicamente antidepresive. La cei 51 de ani ai sai, Georgeta si-a inmormantat doi soti, un tata si alte cateva rude mai indepartate. De dragostea materna nu s-a bucurat niciodata, caci s-a nascut la insistentele tatalui, dupa ce mama ei a vrut sa avorteze de trei ori in timpul sarcinii. Un frate puscarias a intarit lantul necazurilor, care n-au trecut usor pe langa ea, ci au lasat-o cu o depresie din cauza careia trebuie sa se interneze in spital o data la cateva luni. Femeia este irascibila, are ameteli, plange usor si rade rar, scrie Romania libera.
Nasturelul combate dependenta de nicotina. Lastarii tineri si frunzele nasturelului se recolteaza primavara si se consuma proaspete, sub forma de salata. Planta contine cantitati importante de minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, cupru, zinc, sulf) si de vitamine (C, in cantitate mare, A, B2 si E) si este recomandata in astenia de primavara, in convalescenta si in tratamentul bolilor de piele. Datorita proprietatilor antioxidante, planta este un foarte bun antidot pentru dependenta de nicotina si este indicata in dieta fumatorilor impatimiti, scrie Adevarul.
Vaccinul impotriva gripei sezoniere ne face mai vulnerabili in fata H1N1. Cercetatorii canadieni au constatat ca persoanele vaccinate impotriva gripei sezoniere sunt mai expuse riscului de a contracta virusul H1N1 decat media populatiei. Totusi, concluziile acestui studiu, realizat in Canada si coordonat de Danuta Skowronski de la Centrul de control al maladiilor din orasul Vancouver, evita sa stabileasca un raport cauza-efect, limitandu-se sa aminteasca de existenta unei „posibilitati”, scrie Gandul.
Care tip de lapte este cel mai sanatos. Laptele este principala sursa de calciu, insa trebuie tratat termic inainte de a fi consumat, pentru ca poate transmite boli grave in situatia in care nu este pasteurizat. „Atentie la ambalajele de plastic pe care le utilizeaza producatorii care nu au puncte de desfacere in magazine, pentru ca acestea pot fi folosite in mod necorespunzator”, avertizeaza nutritionistul Corina Zugravu, scrie EvZ.
Cat de mult ne pasa de apa noastra. Ajunge zilnic in casele celor mai multi dintre romani, dar prea putini se intreaba de unde vine, ce contine si daca rezervele sunt, intr-adevar, mai mult decat suficiente. Desi este mai putin poluata decat acum 20 de ani, apa din Romania nu se ridica inca la standardele internationale, nici de calitate, nici de responsabilitate, scrie Adevarul.