Obligatiile Romaniei la 31 decembrie 2009 catre pensionari si viitori pensionari sunt de 300 de miliarde de euro (Partea 1)
Datoria statului roman la sfarsitul lui 2009 catre cei aflati deja la pensie si catre cei care au contribuit deja la sistemul de pensii se ridica la suma de 300 de miliarde de euro, adica de 15 ori mai mult decat recentul imprumut obtinut de la FMI pentru a ajuta societatea romaneasca sa treaca cu cat mai putine cicatrici prin criza financiara.
Sistemul actual de tip “pay as you go” prin care actualii salariati platesc pensiile celor aflati deja la pensie este nesustenabil.
Ceea ce doresc prin aceasta serie de articole este sa gasesc solutii la aceasta problema.
La ora actuala, o persoana care a ajuns la o anumita varsta si in urma unui anumit numar de ani de munca se asteapta la o pensie lunara pe perioada pensiei. Este si normal dealtfel. Contributiile au fost luate de stat pana la momentul pensionarii, statul are deci o obligatie, chiar daca nu contractuala, dar legala. Ca atare, trebuie sa-si recunoasca aceasta obligatie.
Din pacate, statul nu a calculat-o. Din estimarile mele, aceasta obligatie la data de 31.12.2009 este de 300 de miliarde de euro.
Incep prin a calcula (estima) datoria statului la ora actuala (in prima parte a dezbaterii – articolul de fata), apoi voi incerca sa identific care sunt problemele si traiectoria obligatiei statului (partea a 2-a), iar apoi voi incerca sa gasesc solutii (partea a 3-a). Iar aici astept si idei de la cititorii blogului.
Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.