Sari direct la conținut

Redactorii Academia Catavencu vor sa plece si sa faca un nou ziar. Fondatorii se pregatesc "sa o ia de la zero, ca in '90"

HotNews.ro

O mai mare parte a redactiei Academia Catavencu, mai putin fondatorii acesteia, intentioneaza sa paraseasca publicatia si sa infiinteze una noua, care va pastra „spiritul Catavencu, dar fara presiunile” existente acum, au declarat, miercuri, pentru HotNews.ro reprezentanti ai echipei editoriale. Acestia au spus ca astazi urmeaza sa fie „oficializata birocratic” plecarea lor. Contactat de HotNews.ro, directorul editorial Doru Buscu a spus in cursul diminetii ca „la mine n-a depus nimeni nicio demisie pana acum” si ca nu a fost informat despre plecari, el urmand sa aiba in cursul zilei o intalnire cu membri ai redactiei.

UPDATE 5Sorin Ovidiu Vantu a declarat pentru Mediafax ca aceste plecari au legatura cu reducerea salariilor, ca anul trecut Academia Catavencu „a avut pierderi de 400.000 de euro” si ca „imi permit sa spun ca plecarea lor este o usurare”.

UPDATE 4Directorul editorial Doru Buscu, miercuri dupa-amiaza, pentru HotNews.ro: „am 13 demisii pe biroul meu”. Bugetul revistei „respira in sfarsit cu toti plamanii”

Doru Buscu:

  • Am 13 demisii pe biroul meu. Intuitia mea imi spune ca nu vor mai fi si altele. Toate demisiile au fost acceptate
  • Urmatorul numar va fi facut de 35-13=22 de oameni
  • Catavencu e un produs perfect – e o sfera, nu i se pot aduce imbunatatiri sau produce defecte. In istoria lui a fost facut si de patru oameni, si de 40.
  • Aceasta plecare rezolva in mod neasteptat probleme financiare, bugetul revistei respira in sfarsit cu toti plamanii
  • Ziarul este una dintre putinele publicatii cu profit, iar salariile angajatilor – substantiale
  • Despre acuzatiile de administrare financiara defectuoasa: Situatia financiara tine de management. Ei sunt redactori, isi primesc salariile si acolo se opreste competenta lor
  • Despre acuzatiile de presiuni si tentative de cenzura: Nu stiu daca exista subiect pe care Catavencu nu l-a abordat in stilul in care Catavencu abordeaza subiecte. Sunt momente cand Catavencu a devenit mai PDL-ist decat HotNews si altele cand a devenit pai PSD-ist decat Dimineata, daca subiectul putea fi abordat in stilul specific revistei
  • Situatia financiara este dificila deoarece societatea care editeaza Catavencu mai edita si alte reviste, care produceau pierderi. Anul trecut, pentru prima data revista Catavencu a inregistrat pierderi, acestea atarna acum la gatul societatii, dar vor fi recuperate pentru ca societatea merge foarte bine
  • Ziarul Catavencu nu poate fi oprit sa apara nici macar de catre proprietarii lui

UPDATE 3 Contactat de HotNews.ro, redactorul-sef demisionar, Marius Bortea, a refuzat sa ofere detalii despre finantatorul viitoarei publicatii, spunand ca „e foarte neadevarat” zvonul ca acesta ar fi un apropiat PDL, zvon aparut astazi. El a spus ca intentia de a pleca si a face o noua revista dateaza de la sfarsitul campaniei electorale de anul trecut, „pentru ca atunci s-au precipitat spiritele, avand legatura si cu campania electorala, dar nu numai”. Cine a facut presiuni editoriale la Catavencu? Marius Bortea: „Cine coordoneaza revista acum. Vedeti in caseta redactionala”. Despre situatia financiara, administrata „defectuos”, dupa cum spun cei care se retrag, Marius Bortea spune: „e o nebuloasa intreaga, pe care nici noi nu o intelegem, nici ca utilitate, nici ca intentie (…) Gaurile negre au ramas” si dupa inchiderea sau vanzarea unor publicatii ale grupului R-C, in ultimele luni.

UPDATE 2Pagina de Media scrie ca finantatorul viitoarei reviste infiintate de echipa care pleaca de la Academia Catavencu este Adrian Andrici, investitor pe bursa si proprietarul postului de radio City FM, unde in urma cu cativa ani administrator a fost Marius Bortea, redactor-sef demisionar de la Academia Catavencu.

UPDATE: Printre cei care pleaca se numara si unul dintre fondatori, Mircea Toma. Contactat de HotNews.ro, acesta aduce drept argument pentru plecarea sa „speranta intr-o solutie care sa permita spiritul Catavencu sa se exprime mai liber”. Cine a infranat acest spirit?

  • Despre presiunile si cenzura acuzate la Catavencu de catre cei care parasesc revista, Mircea Toma spune: „cine are autoritatea? Directorul, doar nu redactorul-sef”.
  • Despre problemele financiare acuzate de demisionari, acesta spune ca „n-as improviza pe marginea cifrelor. Managementul comun al grupului Realitatea-Catavencu a dezavantajat revista. Cand banii intra in aceeasi oala, datoriile s-au distribuit altfel decat era justificat (…) Nu stiu cifrele, stiu doar efectele: s-au restrans salarii, n-au fost dati afara oameni dar plutea in aer (…) Noua revista este o solutie mai aventuroasa, castigi sau pierzi pe mana ta, nu pe a altora”.

Mircea Toma spune ca „spiritul Catavencu a fost incorsetat anul trecut, mai ales anul trecut, in campania electorala”, asa cum s-a intamplat „in mai toate grupurile media.” El spune ca, la Academia Catavencu, poate da drept exemplu cazul sau: „niciun text al meu despre Rosia Montana nu a fost acceptat”.

Despre plecarile de la Catavencu au scris, initial, marti seara Zoso si Reporter Virtual. Miercuri dimineata, Eugen Istodor scria pe blogul sau ca „Raman la Academia Catavencu” si ca „despre tradare nu prea am ce grai. Sa-si urmeze destinul”.

Eugen Istodor a spus pentru HotNews.ro ca cei care doresc sa plece „nu au anuntat nimic. I-am prins cand incercau sa il atraga pe unul dintre membrii fondatori sa vina cu ei”. El a spus ca dupa plecarea in grup la Catavencu vor ramane „cei care au infiintat ziarul in ’90 – Doru, Sorin, eu, Motoc, Morar, Mardale (…) O vom lua de la zero, ca in ’90”. Istodor a apreciat ca „nu se stie inca, exact, cine ramane, cine pleaca, dar se pare ca dintre cei tineri, care s-au alaturat pe parcurs redactiei, cei mai multi isi iau zborul spre proiectele lor”.

Potrivit reprezentantilor echipei editoriale a publicatiei, contactati de HotNews.ro, ar urma sa plece „cam toata redactia, de la redactor-sef in jos”. Unul dintre acestia, redactorul-sef adjunct Catalin Prisacariu, a declarat pentru HotNews.ro ca sunt trei motive pentru decizia de plecare:

  • „situatia financiara e foarte proasta, din cauza unei administrari foarte proaste in grupul Realitatea-Catavencu – se transfera investitii in alte produse”, iar Catavencu, publicatie care „a facut profit”, „este nevoita sa suporte pierderi”;
  • „in 2009 au existat presiuni si cenzura pe texte”;
  • „era nevoie de o revigorare a revistei”;

Problemele financiare, a spus Prisacariu, s-au reflectat asupra redactiei prin reduceri salariale de pana la 30%, iar perspectivele sunt „mai proaste”, iar angajatii societatii Catavencu trebuie sa suporte „datorii financiare care sunt determinate de alte produse ale grupului” Realitatea-Catavencu.

El a spus ca „suntem ca si plecati. Nu cred ca o sa facem noi numarul de saptamana viitoare” al Academiei Catavencu. Potrivit lui Prisacariu, echipa demisionara spera sa inceapa lucrul la noua revista in maxim doua saptamani. Viitoarea publicatie ar urma sa fie „destul de asemanatoare cu asta – vom prelua ceea ce credem noi ca este spiritul Catavencu, dar fara presiunile actuale”. El a spus ca nu poate dezvalui, pentru moment, cine este investitorul in viitoarea revista, dar ca numele acestuia va fi anuntat si ca este „un investitor in media, dar in produse mai putin mainstream” si nu este „mogul”, nu are mari afaceri in imobiliare etc.”. „Actionariatul va fi format din cea mai mare parte a redactiei”, a spus el.

Potrivit cifrelor BRAT, Academia Catavencu a avut vanzari medii pe aparitie de circa 28.000 de exemplare in primele noua luni ale anului trecut; de aproape 29.000 de exemplare in 2008; si de aproape 38.000 in 2007. Acum zece ani, in 2000, revista avea vanzari medii pe aparitie de circa 55.000 de exemplare, potrivit monitorizarilor BRAT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro