Audieri la Consiliul Europei: OMS, criticata ca a declarat pandemia H1N1 la presiunile industriei farmaceutice
Organizatia Mondiala a Sanatatii a fost marti tinta unor critici aspre in cadrul unei audieri la Consiliul Europei, unde a fost nevoita sa se apare in fata acuzatiilor ca a cedat la presiunea industriei farmaceutice pentru a declara in iunie starea de pandemie pentru gripa H1N1, relateaza AFP.
OMS a fost convocata sa raspunda intrebarilor parlamentarilor organizatiei paneuropene, in conditiile in care unii alesi au evocat, la inceputul lui ianuarie, o falsa pandemie si au cerut declansarea unei anchete.
Agentia a respins acuzatiile expertului epidemiolog german Wolfgang Wodarg, care a acuzat OMS ca a exagerat amenintarea gripei declarand pandemia, la presiunea producatorilor de vaccinuri. „Copiii nostri au fost vaccinati inutil. OMS a facut o grava eroare si nu merita increderea noastra”, a declarat dr. Wodarg.
„Marile laboratoare nu asteptau decat asta, in conditiile in care maladia era relativ putin severa”, a adaugat el, sustinand ca industria farmaceutica asteapta acum „profituri suculente„.
El acuza producatorii ca au „utilizat substante cu efecte putin cunoscute”, facand referire la eventuale riscuri pentru sanatatea persoanelor care s-au vaccinat. „Nu putem exclude o eventualitate de cazuri de cancer” pe viitor, a adaugat expertul german.
Vezi aici ce crede dr. Wodarg despre gripa H1N1:
Consilierul special al OMS pentru pandemii, Keiji Fukuda, a replicat ca Organizatia „nu a fost influentata de laboratoare”.
El a reamintit ca expertii consultati „trebuie sa semneze o declaratie de interese”. Criticat pentru lipsa de transparenta, numarul 2 in OMS s-a aparat, fara insa sa convinga, explicand ca anumite date nu pot fi publicate, conform legislatiei in vigoare.
In acel moment, s-a declansat o polemica asupra definitiei pandemiei.
Dupa dr. Wodarg, pandemia este legata, inainte de toate, de mortalitate.
Fukuda sustine insa ca pandemia apare „atunci cand un nou virus se raspandeste in intreaga lume”.
„Nu putem sti imediat cate victime va face si este nevoie de cel putin cinci ani pentru o estimare definitiva”, a adaugat el.
Un comitet de experti din cele mai expuse opt tari a estimat in unanimitate ca au fost reunite criteriile pentru declararea pandemiei in iunie 2009, s-a aparat el.
In numele producatorilor europeni de vaccinuri (EVM), doctorul Luc Hessel a decarat ca „la cele 38 de milioane de persoane care s-au vaccinat in Europa problemele constatate se inscriu in categoria slaba sau moderata”.
Comisia pentru Sanatate l-a mandatat pe laburistul britanic Paul Flynn sa intocmeasca un raport pentru Adunarea parlamentara a Consiliului Europei (APCE), care se va sesiza ulterior si va adopta o recomandare.
Gripa pandemica H1N1 a ucis cel putin 14.142 de persoane in intreaga lume, de la aparitia sa, in martie-aprilie, pe continentul american, potrivit ultimului bilant publicat de OMS.