General Electric va face lucrari de reparatii si intretinere la centrala de la Cernavoda de 146 milioane de dolari. Grupul american vrea sa se implice si in proiectul reactoarelor 3 si 4.
Gigantul american General Electric, una dintre cele mai puternice companii din lume, va asigura mentenanta reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda contra sumei de 146 de milioane de dolari. In acest sens, intre Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, si General Electric a fost semnat marti un contract cadru privind prestarea de catre grupul american a serviciilor complete de intretinere si reparatii pentru o perioada de opt ani.
Contractul a fost semnat la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in prezenta ministrului de resort, Adriean Videanu, si a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein.
Adriean Videanu: Construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta unul dintre cele mai atractive proiecte la nivelul UE
Ambasadorul spera ca General Electric va avea ocazia sa particpe si la proiectul Nuclearelectrica de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. General Electric ar putea prezenta o oferta pentru furnizarea de echipamente tehnologice si servicii pentru unitatile 3 si 4. General Electric nu este investitor in capacitati de productie, ci furnizor de tehnologii de producere a energiei electrice si distribuire a energiei.
„Construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta unul dintre cele mai atractive proiecte la nivelul Uniunii Europene”, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu. Acesta a mai spus ca avizul Comisiei Europene in privinta proiectului va fi dat in cursul lunii urmatoare. Ministrul economiei a mai spus ca nu se pune „problema finantarii” la acest proiect.
In acest moment, Nuclearelectrica, detine 51% din proiectul reactoarelor 3 si 4, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%.