Politic Show: Cum vrea aripa "intelectualilor" din PD-L sa dilueze puterea trioului Blaga-Berceanu-Videanu; Mitrea acuza mazilirea lui Nastase; Remus Cernea, respins de Curtea Constitutionala; PSD, sprit la botul Calului Balan
Mitrea acuza mazilirea lui Nastase. Senatorul social-democrat Miron Mitrea sustine ca inlaturarea lui Adrian Nastase din conducerea PSD, dupa esecul in alegerile din 2004, precum si suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte au constituit grave erori de strategie. Mitrea sustine ca seria greselilor a inceput cand PSD l-a inlaturat pe Adrian Nastase de la conducerea partidului, in 2006, si a cedat conducerea Camerei Deputatilor detinuta de acesta, scrie EvZ.
Remus Cernea, respins de Curtea Constitutionala la alegerile din Colegiul 1. Curtea Constitutionala a respins, ieri, exceptia de neconstitutionalitate invocata de Remus Cernea in dosarul in care acesta contesta respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti. Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie. Remus Cernea a depus pe 30 decembrie, la Tribunalul Bucuresti, o contestatie la decizia BEM care nu i-a admis candidatura pentru un mandat de deputat in Colegiul 1 Bucuresti, scrie Gardianul.
Cum vrea aripa „intelectualilor” din PD-L sa dilueze puterea trioului Blaga-Berceanu-Videanu. Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan va propune, la Congres, modificarea statutului formatiunii democrat-liberale, astfel incat toate curentele din partid sa fie reprezentate in organismele de conducere – initiativa menita sa slabeasca influenta aripii vechilor democrati. „Este nevoie de reprezentarea tuturor curentelor, care sunt cel putin trei: liberal -format din fostii membri ai Partidului Liberal – Democrat -, democrat de dreapta si crestin-democrat”, ne-a declarat, ieri, Stolojan. El a precizat ca, la aceasta modificare de statut, lucreaza deja primarul Aradului, Gheorghe Falca, si vicepresedintele Valeriu Stoica, scrie Gandul.
Dragos Petrescu, noul presedinte al Colegiului CNSAS. Dragos Petrescu este noul presedinte al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Noul presedinte a fost votat in sedinta de ieri, invingandu-l astfel pe Laurentiu Tanase, si el inscris in cursa. Din 2006, Petrescu face parte din Colegiul CNSAS la propunerea presedintelui Basescu, numirea sa avand numeroase contestatii. Petrescu a fost acuzat atunci ca, in perioada in care s-a aflat la conducerea IRIR, s-a opus studierii istoriei Securitatii, scrie Gardianul.
In „PSD, sprit la botul Calului Balan„, Horia Ghibutiu sustine ca „principalul partid de opozitie al tarii a obtinut o derogare de la responsabilitatea cu care trebuie sa dezbata si sa amendeze in aceste zile bugetul de stat pe 2010. De la inalta tribuna a parlamentului, neobosita pesedista Aura Vasile i-a solicitat miercuri seara Robertei Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, un mic ragaz pentru ca alesii uninominalului sa-si traga sufletul”. Integral in EvZ.
In „Curtea si curtenii„, Cristian Pirvulescu afirma ca „in Romania – teoretic, o republica – puterea personalizata si cultul sefului au condus mai tot timpul la aparitia unui fenomen atat de monarhic precum Curtea. Oarecum inevitabil, toti presedintii Romaniei au tolerat, daca nu au patronat de-a dreptul, o Curte cvasimonarhica si, odata ce puterea tindea sa se perpetueze, totul ajungea sa depinda de pozitia Curtii si de bunavointa curtenilor. Pana intr-acolo incat chiar si sensul unei institutii esentiale pentru protectia regimului politic precum Curtea Constitutionala ajunge sa atarne de cealalta Curte”. Integral in Romania libera.