Politic Show: Emil Boc pregateste miniguvern; „Matusa Tamara” se judeca la anul; Tradatorii PSD, eroii PD-L: cum au salvat tara de la „haos“; Fiecare lider pe greseala lui piere
Emil Boc pregateste miniguvern. Premierul Liviu Negoita se retrage, dar structura sa de guvern ramane, cel mai probabil, pe mainile lui Emil Boc. Cam asa s-ar putea rezuma varianta de lucru trasata ieri de liderii PDL, pentru discutiile programate astazi cu liberalii. In structura de 14-15 ministere, ultima formula avansata in PDL, UDMR ar lua doua plus vicepremier, iar liberalilor li s-ar pune pe masa trei portofolii – intre care Finante si Munca – si aceeasi pozitie de secund al primului-ministru, scrie EvZ.
Barroso: „Formati guvern cu larg sprijin parlamentar”. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a transmis presedintelui Traian Basescu nu doar felicitari pentru obtinerea unui nou mandat, ci si sfatul de a forma un guvern care sa se bucure de o mare sustinere parlamentara. „Prima si cea mai urgenta sarcina care sta acum in fata dvs. este formarea unui nou guvern, capabil sa reuneasca un larg sprijin in Parlament. O abordare consensuala si inclusiva este cu atat mai importanta in aceste vremuri dificile”, a apreciat Barrosso, potrivit Romania libera.
Guvern PDL-UDMR fara Elena Udrea la Turism. Ministerul Turismului, al Elenei Udrea, dar si cel al Tineretului si Sportului, marcat de scandalul Ridzi, ar urma sa fie „sacrificate” si sa dispara din schema viitorului Executiv. Aceasta este viziunea secretarului general al PD-L, Vasile Blaga, asupra viitoarei formule guvernamentale. Liderul democrat-liberal a declarat, la Realitatea FM, ca urmatorul Cabinet ar trebui sa aiba cel mult 14-15 ministere, chiar daca va fi un Executiv de coalitie, scrie Gandul.
„Matusa Tamara” se judeca la anul. Dezabaterile in dosarul „Matusa Tamara”, in care fostul premier Adrian Nastase e acuzat de dare de mita, au fost amanate din nou de magistratii Curtii Supreme, pentru februarie 2010. Decizia luata astazi de judecatori a fost motivata de faptul ca Ioan Melinescu, fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), nu a fost citat corect, iar avocatul lui Ristea Priboi (fostul consilier al lui Nastase, si el invinuit in dosar) nu s-a putut prezenta la proces, scrie EvZ.
Tradatorii PSD, eroii PD-L: cum au salvat tara de la „haos“. Majoritatea parlamentara formata in jurul PD-L s-a completat, ieri, cu inca doi dezertori din PSD. Senatorii Sorin Chivu si Laurentiu Chirvasuta s-au alaturat grupului independentilor dupa ce, luni, doi deputati social-democrati au facut aceeasi miscare in numele „interesului national”. „Ce vreti sa facem? Sa tinem tara in haos?”, a declarat Sorin Chivu pentru Gandul, argumentand ca a devenit independent pentru a sprijini puterea deoarece „constientizeaza nevoia unui Guvern si a unui buget pentru tara”.
In „Proiectul Crin Antonescu„, Ioana Lupea sustine ca „oricat de dragi i-ar fi lui Antonescu micile fraze care i-au adus aplauze, misiunea PNL nu este aceea de a tine aprinsa flacara antibasescianismului dogmatic pentru profitul trustului de presa al familiei Voiculescu. La putere sau in opozitie, PNL va avea de infruntat o primejdie: incremenirea in proiectul anti-Basescu. In opozitie impreuna cu un PSD ros de frustrari in urma esecului de pe 6 decembrie, riscul sa devina un partid monomaniac este mai mare”. Integral in EvZ.
Eliade Balan, in „Fiecare lider pe greseala lui piere„, afirma ca „este cert acum de ce Mircea Geoana a ezitat cateva zile sa-si recunoasca infrangerea, din moment ce numararea voturilor il dadea castigator pe Traian Basescu. Pesedistului i-a fost teama ca, daca iese in public si spune ca a pierdut prezidentialele, in conditiile unei sustineri masive, nu va mai avea trai bun cu dusmanii politici din PSD, care nu au fost de acord cu aceasta candidatura. Impins de la spate de staff-ul de campanie cu scopul vadit de a crea o atmosfera de lupta pe viata si pe moarte, Geoana a continuat sa creada ca un naiv ca rezultatul scrutinului din 6 decembrie mai poate fi schimbat in favoarea lui prin contestarea rezultatului la Haga si la Venetia (sic!), chiar si dupa ce Curtea Constitutionala se pronunta”. Integral in Romania libera.