Primele patru teme de campanie: Ce ne-au spus Basescu, Geoana si Antonescu
Primii trei candidati si-au promovat in campanie ideile si solutiile. Traian Basescu a vorbit despre reformarea clasei politice, i-a atacat pe oligarhi si mogulii de presa si a defilat cu referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari. Mircea Geoana a pledat pentru relansarea sistemului economico-social si a promis cetatenilor locuri de munca, chirii subventionate pentru tineri si bani mai multi pentru sistemul educational. Crin Antonescu a vorbit despre revolutia bunului simt si s-a specializat in atacuri dure la adresa contracandidatilor.
HotNews.ro a trecut in revista cele mai importante patru teme sustinute in campanie de fiecare dintre cei trei candidati.
Traian Basescu
-
Traian Basescu
Foto: RompresReferendumul. Tema numarul unu pe care a folosit-o Basescu in campanie a fost cea a referendumului. Presedintele a marsat pe reformarea clasei politice, propunand reducerea numarului de parlamentari si schimbarea Legislativului intr-unul unicameral: „Parlamentul unicameral este unul din lucrurile pe care nu am reusit sa le fac in primul mandat. Unul din obiective a fost reforma clasei politice. Am reusit introducerea votului uninominal, asa cum e el, dar nu rezolva de tot problema.(…) In 2005, am invitat reprezentantii partidelor pentru a discuta despre revizuirea Constitutiei, au spus «Da», dar nu au pus in functiune comisiile de specialitate. Daca m-au pacalit cinci ani, acum merg la referendum„.
- Oligarhii si mogulii. In toate interventiile, in interviuri sau in deplasari prin tara, tema a revenit constant: „Puteti alege pentru o Romanie democratica sau pentru o Romanie a oligarhilor. Stiu astazi ce inseamna sitemul ticalosit, cinci ani am fost intr-o confruntare zilnica cu acesta. Nu m-a infrant, dar nici eu nu l-am infrant definitiv. Va chem sa dam lovitura de gratie acestui sistem ticalosit. (…)Nu in timpul meu s-a facut Patriciu mare mogul. Nu in timpul meu s-a facut Voiculescu mare mogul. Nu in timpul meu s-a facut Vantu mare mogul si dezvoltator de televiziune. Ar fi trebuit sa fiu de acord sa se inchida dosarul d-lui Patriciu? Ce-ar fi trebuit, sa-i dau lui Sorin Ovidiu Vantu Posta Romana? Ar fi trebuit sa-l fac fericit pe domnul Voiculescu dandu-i minele de sare?” (Constanta) „In 2006, am blocat in CSAT astfel de privatizari pentru a evalua impactul unor privatizari gen Petrom. Ei vor o tara tacuta, linistita, sub care infloreste Vantu, Voiculescu si Patriciu (…) Eu nu vreau o tara peste care sa se astearna linistea la adapostul careia tara sa fie fraudata. Este anormal sa-l chemi pe presedintele Senatului ‘Vino la mine in Delta, la ponton, sa-ti mai dau niste indicatii’. (…) Oamenii astia asta fac, Voiculescu, Vantu, Patriciu”, ei „au nevoie de liniste„. (Craiova)
- Reformarea statului. Tema a fost inca un prilej de atac la Mircea Geoana si a sustinatorilor sai. Basescu a criticat in toate discursurile sale pe Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie. „La douazeci de ani de la Revolutie inca traim intr-un stat care a fost conceput de Ion Iliescu si oamenii din apropierea lui. Cei cinci ani de mandat au fost cinci ani in care am incercat sa schimb statul. In primul rand am incercat sa schimb statul pentru a-l face un stat care sa fie la dispozitia cetatenilor si nu asa cum l-a construit Ion Iliescu, la inceputul anilor ’90, un stat care tine cetatenii la dispozitia lui. Ii transmit domnului Mircea Geoana, cel care atunci cand si-a depus candidatura, l-a ascultat pe domnul Ion Iliescu, cand i-a transmis «Mirceo, iti predau stafeta!», sa ia stafeta si sa se duca in Statele Unite„. (Timisoara)
- Criza financiara. Presedintele a promis ca va scoate romania din criza, comparand-o cu o nava care se afla in furtuna. La toate mitingurile electorale Basescu a cerut votantilor sa-l lase sa fie comandantul navei Romania si sa „o duca dincolo de furtuna”. „Acum suntem putin in furtuna, dar tin carma cu o mana ferma si voi ajunge la destinatie. Sunt un comandant de nava care intotdeauna a ajuns la tinta cu nava lui si am avut cele mai mari nave. Eu privesc la aceasta criza financiara ca la o furtuna si ma simt comandant pe cea mai mare nava pe care am comandat vreodata. Aceasta nava are numele sfant Romania, o nava care are la bordul ei un echipaj de 22 de miloane, o nava si un echipaj care au un comandant ce tine ferm mana pe carma si va duce nava dincolo de furtuna intr-un port linistit„. ( Bacau)
- Reforma statului, un pas in acest sens fiind referndumul pentru reducerea numarului de parlamentari si introducerea Parlamentului Unicameral
- Sustinerea agriculturii prin crearea unor centre zonale gen IMM-uri care sa valorifice marfa taranilor
- Relansarea educatiei cu mentiunea ca resursa cea mai importanta este resursa umana si aplicarea reformei din Codul Educatiei
- Reforma clasei politice, izolarea oligarhilor si eliminarea sistemului ticalosit
Mircea Geoana
-
Mircea Geoana
Foto: RompresReformarea sistemului social. Candidatul PSD si-a axat campania in primul rand pe reformarea sistemului social. La sate sau in orasele mono industriale, presedintele PSD a promis ca va crea un Cod al pensionarilor: „Vom actiona pentru o lege unitara a pensiilor, pe care sa o facem pana la inceputul anului viitor, in care sa putem face mai multa dreptate si sa continuam sa ajutam pensionarii de la CAP, cei din grupele I si II de munca, cei care, dupa o viata de munca, de sacrificiu, barbati sau femei, traiesc astazi la limita supravietuirii. Vrem sa facem un Cod al pensionarilor care sa cuprinda toate drepturile pe care le au pensionarii si pe care statul nu le onoreaza. Este vorba de bilete de tratament, de bilete de CFR, de pensia pentru sotul supravietuitor, medicamente ieftine pentru cei care sunt bolnavi si cei care au bolnavi in grija„. ( Focsani )
- Chirii subventionate si locuri de munca. O doua tema folosita frecvent in turneul electoral si o promisiune de altfel, acordarea de chirii subventionate pentru tineri si bani pentru profesori. Promisiunea a fost repetata in mod frecvent la fel ca si prima. „Ceea ce ne propunem sa facem este ca, pentru cei care sunt in cautarea primului loc de munca, sa acordam intreprinzatorilor si firmelor care ar lua drept angajati un absolvent de facultate, sau alta forma de invatamant, o scutire fiscala pentru a putea sa incurajam crearea de noi locuri de munca” ( Politehnica Bucuresti ) „Va trebui sa asiguram pentru tinerii Romaniei o locuinta cu chirie subventionata pana cand au bani suficienti sa-si ia un credit pentru casa”(…) Vreau sa transmit un mesaj catre profesorii si dascalii din aceasta tara din acest mare centru universitar: voi veghea ca in proiectul de buget pe 2010 cei 6 la suta din PIB pentru educatie sa fie acolo si va garantez faptul ca vom trece in mod solidar aceasta criza si vom gasi de unde sa facem economii„. ( Macin )
- Agrigultura. Presedintele PSD i-a asigurat peste tot in tara pe agricultori si tarani ca, daca il vor alege presedinte, va avea grija ca subventiile sa fie acordate la timp si va dezvolta aceasta ramura astfel incat taranul roman sa isi valorifice munca. „Vreau sa transmit un mesaj celor care doresc sa investeasca in agricultura: vom asigura inca din bugetul pe 2010 resursele necesare pentru subventiile pe care agricultura le asteapta de foarte multa vreme. Voi veghea ca subventia sa vina la timp”. (Campia Turzii)
- Guvernul Boc si Traian Basescu. Geoana a aratat cu degetul catre fostii parteneri de guvernare PD-L pe care i-a atacat declarand ca au jefuit tara. Nici presedintele Traian Basescu nu a fost uitat, acesta fiind catalogat ca cel care a creat criza politica si financiara prin care trece Romania. „Actualul regim Basescu, Boc, Udrea, Berceanu, Videanu, Blaga propun sa continuam asa cum a fost in ultimii ani de zile, adica sa existe in continuare jaf la drumul mare la Ministerul Transporturilor, hotie pe fata la Ministerul Economiei si deturnarea de fonduri la Ministerul Turismului. Aceasta mafie portocalie a inceput sa ceara tain. Traian Basescu este atat de cinic, incat nu are niciun fel de limita in a sacrifica interesul pensionarilor si al bugetarilor si interesul credibilitatii noastre internationale fata de FMI, de Comisia Europeana si de Banca Mondiala.„
- Solutii pentru criza economica
- Stabilitatea politica
- Un nou model de presedinte mediator
- Un nou model politic pentru sistemul institutional romanesc
Crin Antonescu
-
Crin Antonescu
Foto: RompresTraian Basescu, tema numarul unu din primele doua saptamani de campanie. Liderul PNL l-a criticat pe seful statului la toate mitingurile electorale, comparandu-l pe acesta fie cu Hitler fie cu Ceausescu. La fel de dure au fost atacurile si la adresa PD-L pe care l-a catalogat partidul servil intereselor lui Basescu. „Actualul sef al statului lucreaza, de cinci ani, doar in interesul personal si in interesul partidului din care provine. Cinci ani nu a reusit, in nicio zi, sa fie presedinte al romanilor (…) Daca nici dupa 20 de ani nu reusim pe cale pasnica, pe cale ferma si pe cale democratica sa ne luptam cu valorile pentru care au murit la Arad, la Timisoara, la Bucuresti si in alte orase atatia tineri, atunci nu meritam sa fim liberi, atunci meritam sa fim amenintati cu frica dupa 20 de ani de o caricatura a lui Nicolae Ceausescu, care este Traian Basescu” ( Arad )
- Revolutia bunului simt. Antonescu a folosit tema si pe post de slogan de campanie. La mijlocul campaniei, Antonescu a imprumutat de la Traian Basescu tema mogulilor de presa. „Ne aflam intr-o batalie in care s-ar putea sa fie nevoie, si sper sa fim capabili, sa facem o coalitie a bunului simt, in care sa intre oameni intr-adevar capabili sa ofere aceasta sansa Romaniei, oameni precum Sorin Oprescu, Klaus Johannis si Andrei Marga” ( Mures ) „Spuneti-le celor apropiati ca sunt cinstit si ca ii iubesc pe romani indiferent din ce partid sunt. Avem nevoie sa strangem randurile, deoarece cu totii avem un numitor comun care ne leaga: Romania. Pe ea trebuie sa o servim, sa o respectam, nu vreau nimic pentru mine la sfarsitul mandatului meu decat sa vad ca tinerii nu vor sa mai plece din tara, ca oamenii se poarta unii cu altii cu bun simt, cu respect si cu drag. Este posibila aceasta Romanie? Eu cred ca da„. (Oradea)
- Sistemul corupt. Cea de-a doua tema a lui Antonescu pe care si-a construit discursul a fost sistemul corupt. Liberalul a promis reducerea birocratiei si buna functionare a statului. „In pofida unei campanii electorale in 2004 centrate si castigate pe aceasta tema, in pofida unei discutii aproape zilnice de 5 ani incoace, fenomenul nu numai ca nu a fost ingradit, redus, ci a continuat sa creasca linistit, nestingherit, atingand in 2009 un nivel de cinism nemaiintalnit. Asa nu se mai poate, nu putem merge mai departe cu un stat cu o birocratie obeza si destinat sa lucreze in favoarea acestei clientele, nu in favoarea societatii„. (Satu Mare)
- Mircea Geoana. Crin Antonescu a realizat abia in a doua parte a campaniei ca principalul sau adversar pentru primul tur este candidatul PSD, nu Traian Basescu. „Am vazut acum cateva zile ca viteazul nostru domn Mircea Geoana se plimba liber prin curte, ii daduse drumul la joaca Hrebenciuc si Vanghelie si, umbland prin curte voios, a sarit pe gard si l-a luat gura pe dinainte. A inceput sa strige la Traian Basescu, a inceput sa latre la cainele cel mare si a spus ca vrea o confruntare in orice oras universitar al tarii, de exemplu la Cluj. Spre ghinionul lui, cainele cel mare trecea pe ulita si l-a auzit si a latrat scurt: La Cluj, vino maine! A iesit gospodarul Viorel Hrebenciuc si a luat iepurasul de urechi si i-a zis: Treci in casa ca te mananca! si a plecat la Macin si i-a transmis lui Basescu ca a glumit, ca nu acum, ca alta data.” „Faptul ca eu, in acelasi timp, ma confrunt in aceasta campanie electorala cu Mircea Geoana, cu PSD, sper ca nu este greu de inteles. Nu am niciun fel de obligatie sa trec sub tacere minciunile pe care dl Mircea Geoana ni le-a spus si le-a spus tuturor romanilor, n-am niciun fel de obligatie sa trec sub tacere numele, oamenii, grupurile care se afla in spatele lui Mircea Geoana si care ar conduce Romania de fapt daca Mircea Geoana ar ajunge presedinte, pentru ca nu am avut niciodata si nu am cu Mircea Geoana si cu PSD vreo alianta„. (Piatra Neamt)
- Mesajul revolutiei bunului simt, faptul ca este un altfel de candidat care nu este asociat cu grupurile de interese
- Reforma institutionala care nu se poate face cu oamenii vechi ci cu o noua clasa politica, acceptarea reducerii numarului de parlamentari
- Atacul la Traian Basescu si dezacordul fata de un presedinte jucator
- Atacul la Mircea Geoana si oamenii din spatele lui: Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si Marian Oprisan.