Sari direct la conținut

BNR a mentinut dobanda cheie la 8%. Tinta de inflatie pe 2011 a fost stabilita la 3%

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,0% pe an, in ciuda analistilor economici care estimau o reducere a dobanzii cheie cu 0,25%. Totodata, Consiliul de administratie al BNR a decis ca ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta sa fie mentinute la nivelul actual, de 15%, respectiv 30%.

Banca centrala a hotarat gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara, se arata intr-un comunicat al institutiei.

BNR: Analiza indicatorilor macroeconomici arata consolidarea cu o anumita intarziere a procesului de dezinflatie

Potrivit comunicatului detaliat transmis de BNR, analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva consolidarea cu o anumita intarziere a procesului de dezinflatie, persistenta contractiei economice si continuarea ajustarii semnificative a deficitului extern, concomitent cu inrautatirea perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiile tensionarii mediului politic intern.

„Rata anuala a inflatiei a coborat marginal la nivelul de 4,94% in luna septembrie. fata de 4,96% in luna precedenta, in conditiile majorarii accizelor la tutun si fluctuatiei moderate a cursului de schimb al leului. Inflatia de baza CORE2 ajustata – calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile (legume, fructe, oua si combustibili) si al principalelor produse accizabile (tutun si bauturi alcoolice) – a scazut la nivelul de 4,2% in luna septembrie, fata de 4,5% in luna anterioara”, se arata in comunicat.

In plan monetar, sunt de consemnat scaderea in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta in moneda nationala a acestuia, precum si dinamica anuala inalta a creditului acordat sectorului public. In acelasi timp, diferenta intre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent.

„Conduita politicii monetare a continuat sa fie prudenta, ajustarile succesive anterioare ale ratei dobanzii de politica monetara si gestiunea atenta a lichiditatii urmarind asigurarea unor conditii monetare in sens larg adecvate in vederea consolidarii convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu si a revitalizarii sustenabile a procesului de creditare in intreaga economie nationala”, arata BNR.

Cu toate acestea, oficialii bancii centrale cred ca pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil.

In aceste conditii, conservarea perspectivelor de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu si ancorarea anticipatiilor inflationiste impun pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare. In plus, pentru asigurarea sustenabilitatii acestui proces si crearea unor perspective de relansare durabila a cresterii economice este necesara incadrarea cat mai rapida a celorlalte componente ale mix-ului de politici macroeconomice pe coordonatele convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

BNR considera ca atingerea obiectivelor privind dezinflatia, refacerea increderii investitorilor si asigurarea unei finantari sustenabile a economiei romanesti, precum si crearea premiselor relansarii durabile a activitatii economice reclama implementarea ferma a mix-ului de politici macroeconomice – monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite prin aranjamentul multilateral de finantare externa.

CA al BNR reitereaza ca BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Tinta de inflatie pe 2011 a fost stabilita la 3%

Banca centrala a stabilit ca tinta de inflatie pentru 2011 sa se situeze la nivelul de 3%, cu un interval de variatie de +/- un punct procentual, in scadere fata de nivelul de 3,5% in anul 2010. „Tinta asumata va fi discutata cu guvernul”, se mai arata in comunicat.

Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 noiembrie 2009.

Analistii estimau o reducere cu 0,25% a dobanzii cheie

Analistii mizau pe o reducere cu 0,25% a dobanzii cheie, dupa ce tensiunile politice au amplificat presiunea pe cursul de schimb si risca sa intarzie urmatoarea transa de la FMI.

„Un factor important in decizia de marti vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situatie ce pune presiune pe leu, dar duce si la probleme legate de acordul cu FMI. BNR va cobori dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale ca un semn de prudenta intr-o perioada cu turbulente”, a declarat luni Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, citat de NewsIn. El se asteapta si la scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, la 25% si la mentinerea nivelului pentru pasivele in moneda nationala la 15%.

Tot luni, analistul economic Dan Suciu a precizat, pentru Radio Romania Actualitati, ca „exista asteptari moderate in piata pentru o scadere a dobanzii”. In opinia sa, este un maximum ce se poate obtine in aceasta sesiune, „pentru ca am avut o usoara aprindere a inflatiei si, in consecinta, nu sunt neaparat motive pentru a continua politica de scadere a dobanzii pe care o declansase Banca Nationala”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro