Sari direct la conținut

Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei: Vodafone si Orange nu sunt disproportionat afectate de vanzarea Zapp

HotNews.ro

Prin preluarea Zapp, ambele licente CDMA din Romania (una apartinand Zapp, alta Romtelecom) prin care se pot furniza servicii de internet mobil si voce in zone greu accesibile, la costuri mai mici decat in cazul altor tehnologii, vor fi detinute de grupul Romtelecom/Cosmote. Aceasta a fost principala discutie din punct de vedere concurential, iar Consiliul Concurentei a considerat ca, momentan, Vodafone si Orange nu vor fi disproportionat afectate, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. Subiectul va fi reluat insa in 2012, cand expira termenul de valabilitate al licentei detinute de Zapp.

„Subiectul la care ne-am uitat cu cea mai mare atentie a fost cel referitor la frecventele din zona de 400 MHz, pentru ca sunt doua mari si late, una apartinand grupului din care face parte Cosmote (n.r. Romtelecom) si una Zapp. Din punct de vedere concurential aceasta a fost cea mai importanta discutie avuta, pentru ca in rest nu am avut dubii privind concurentialitatea fuziunii”, a spus pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.

Seful autoritatii de concurenta spune ca analiza a urmarit in ce masura se restrange concurenta prin castigarea celor doua licente de catre grupul Romtelecom/Cosmote.

(…) Am considerat ca atunci cand avem doi mari operatori care sunt substantial mai mari decat fie Zapp, fie Cosmote, fie fuziunea lor, acesti doi mari operatori nu sunt dezavantajati in momentul de fata. Totusi, am zis sa ne rezervam dreptul sa vedem cum vor evolua lucrurile in anii urmatori si cand se pune problema reinnoirii licentelor in 2012 vom reanaliza subiectul. Momentan insa am considerat ca Vodafone si Orange nu vor fi in mod disproportionat afectati de aceasta fuziune si de faptul ca noua entitate ar detine cele 2 licente”, a explicat Chiritoiu.

Peste 400.000 euro, taxa platita de grupul Cosmote pentru analiza Concurentei

In cazul acestei tranzactii, Consiliul Concurentei a analizat nu mai putin de 15 piete, inclusiv situatia sediilor din tara sau piata distributiei de telefoane, iar taxa perceputa a depasit 1,7 milioane lei (peste 400.000 euro), a mai declarat Bogdan Chiritoiu.

„In cazul unei fuziuni mai mari trebuie analizat daca sunt efecte anticoncurentiale. Pentru aceasta percepem o taxa, care se duce la bugetul de stat, de 0,1% din cifra de afaceri a firmelor pe pietele afectate. Pe total (n.r. in cazul acestei tranzactii) este vorba de o taxa de 1,7 milioane lei (peste 400.000 euro) pe care trebuie sa o plateasca cei care achizitioneaza”, a mai spus Chiritoiu.

In privinta cotelor de piata, seful Concurentei spune ca Zapp si Cosmote au impreuna, potrivit estimarilor, circa 12%-13% pe piata apelurilor, in conditiile in care Vodafone si Orange au fiecare peste 40%.

Consiliul Concurentei a anuntat marti ca a autorizat preluarea Zapp de catre Cosmote, considerand ca nu se creeaza sau se consolideaza o pozitie dominanta in piata de telefonie mobila.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro