Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Parlamentul a adoptat declaratia politica pentru sustinerea lui Klaus Johannis. Parlamentarii PD-L nu au participat la sedinta

HotNews.ro

Senatorii si deputatii PSD, PNL, UDMR si cei ai minoritatilor au adoptat, miercuri, o hotarare comuna a Legislativului cu privire la majoritatea parlamentara care prevede sustinerea primarului Sibiului, Klaus Johannis, pentru functia de premier. Declaratia politica adoptata de Parlament solicita presedintelui Traian Basescu sa isi retraga propunerea fara sustinere parlamentara facuta pentru functia de premier si sa il desemneze pe Klaus Johannis.Parlamenatrii PD-L nu au participat la sedinta.

Declaratia de sustinere a primarului Klaus Johannis a fost adoptata prin vot nominal cu 252 de voturi pentru si 2 impotriva.

Potrivit primului punct al declaratiei „Parlamentul isi afirma sustinerea pentru desemnarea dlui Klaus Johannis drept candidat pentru functia de prim-ministru. Un guvern de specialisti, condus de un premier independent este singura optiune realista pentru atingerea celor trei prioritati imediate ale Romaniei: organizarea de alegeri corecte, gestionarea problemelor economice urgente ale tarii si recladirea increderii intre guvern si partenerii sai institutionali”.

La cel de-al doilea punct, se arata ca Parlamentul „solicita presedintelui Traian Basescu retragerea propunerii fara sustinere parlamentara facuta pentru functia de premier. Candidatul desemnat, dl Lucian Croitoru e in imposibilitatea de a obtine sustinerea unei majoritati parlamentare, iar continuarea demersurilor in care este angrenat inseamna prelungirea crizei politice si amplificarea costurilor economice si sociale ale acesteia”.

In declaratie se mai specifica ca „Parlamentul cere presedintelui Romaniei sa desemneze un candidat pentru functia de premier in persoana lui Klaus Johannis, avand in vedere ca acesta este sustinut de o majoritate absoluta si transparenta in Parlament”.

Declaratia adoptata de Parlament este un act pur politic si nu are valoare juridica. De altfel, presedintele Mircea Geoana recunoscut public, marti, ca demersul este unul „eminamente politic”

Parlamentarii PD-L au parasit sala in momentul cand a inceput dezbaterea declaratiei politice.

Cezar Preda, deputat PD-L: O institutie fundamentala a statului se afla in fata unei actiuni care o va discredita inca o data. Din punctul nostru de vedere, aceste actiuni submineaza fundamental democratia. Cu buna stiinta faceti abstractie de prevederile constitutionale si incercati prin forta unei majoritati ostile cetatenilor Romaniei.(…) Nu puteti sa obligati presedintele Romaniei sa faca altceva decat ceea ce majoritatea dintre dumneavoastra ati prevazut in Constitutia revizuita in 2003.

Nu eu am revizuit-o, nu eu am facut din razboiul Nastase-Iliescu capat de tara, nu eu am vrut sa-i dau presedintelui Adrian Nastase drepturi pe care primul-ministru sa nu i le mai poata lua. Dumneavoastra ati facut-o si acum o trageti! Aveati posibilitatea sa atacati la Curtea Constitutionala imediat dreptul presedintelui de a desemna primul-ministru, nu ati facut-o pentru ca ati fi primit un raspuns care v-ar fi demonetizat aceasta actiune.

Mircea Geoana: Sentimentul este ca asistam la un final de regim politic, asistam probabil la un final de republica, dar in mod evident ceea ce face actualul presedinte seamana foarte mult cu ceea ce facea acum 2000 de ani, imparatul Nero, care sta de pe deal si se uita cum da foc la propria cetate. (…) Gestul natural al principalului for democratic al Romaniei, prin care incercam sa dam un raspuns politic la aceasta criza in care actualul presedinte in mod cinic si deliberat ne-a impins.

Suntem in faza in care va trebui sa influentam prin armele democratiei deciziile care vor urma (…) Declaratia sa fie insotita de o scrisoare semnata de toti parlamentarii acestei majoritati, care sa fie adresata presedintelui Romaniei si expusa opiniei publice.

Crin Antonescu:Propunerea a fost respinsa de presedinte in prima instanta pe motive care nu are nimic de-a face cu democratia. Cand presedintele spune ca nu il desemnaza pe Klaus Johannis pentru ca in spatele lui e coalitia de la Grivco e o vorba inacceptabila pentru un presedinte de stat. E ca si cum noi am refuza sa lucram si sa comunicam cu institutia prezidentiala din Romania pentru ca noua nu ne place presedintele de la Golden Blitz, ca si cum presedintele ar avea dreptul de a lucra la nivel politic doar cu cine-i place. Nu e acceptabil asa ceva.

Varujan Pambuccian: La momentul consultarilor cu presedintele Traian Basescu privind desemnarea unui premier, grupul minoritatilor nu a avut inspiratia sa-l propuna pe Klaus Johannis. Poate am avut prea multa modestie sa-l propunem noi. Cred ca ar fi fost mai usor acceptat astazi. Din pacate, numai faptul ca a aparut propunerea in pragul campaniei, leaga persoana lui Johannis – in mintea unora sau altora – de campanie. Noi n-o legam de asa ceva. Indiferent cine va fi presedintele Romaniei, daca vom fi invitati la consultari pentru formarea unui nou Guvern si propunerea unui premier, Johannis va fi prima noastra optiune.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro