Sari direct la conținut

Criza pe nemteste

HotNews.ro

Sa zicem ca aveti in fata trei corespondenti externi de la mari gazete din Germania – Frankfurter Allgemeine Zeitung, Suddeutsche Zeitung si Handelsblatt – putin intrigati ca neamtul lor din Sibiu nu e bun de premier in Romania. Ce le-ati spune? De ce l-a respins Traian Basescu pe Klaus Johannis, un primar performant? De ce seful statului sfideaza solicitarea unei coalitii puternice? De ce se opune majoritatii din Parlament? Cum va putea guverna impotriva ei? Cum e posibil sa prelungesti criza acum, cand e nevoie de actiune ferma? Cum sa explici, in cateva ore, ce se intampla azi in Romania? Desenul, veti fi poate de acord, se vede clar in linii simple. Iar azi apare mai clar ca niciodata.

Ca sa aiba sens, criza politica se cere povestita exact ca unor nemti picati intr-o Romanie politica trucata, detestabila, irationala. N-are rost sa cautati, le spui din prima, personajul pozitiv. Aflati-l pe cel mai putin nociv. In acest razboi pe viata si pe moarte nu veti gasi ratiune, logica sau coerenta. Aici ne zbatem mereu pe buza prapastiei, intre caderea in trecut si saltul intr-un viitor incert.

Cei trei stiu despre Romania ca arata la fel ca toate tarile foste comuniste din Est: cu o justitie slaba, corupta, cu partide politice in razboi continuu si cu media tycoons, numai ca pe aici li se zice neaos moguli, nu magnati. E o premisa, totusi, corecta de discutie cu cei trei nemti.

Ce are Traian Basescu cu unul ca Johannis, neamtul lor gospodar? Nimic. N-are nimic doar ca primarul Sibiului merge pe mana celor care nu vor anticoruptie, nu vor justitie si au in spate oameni ca Patriciu, Voiculescu si alte sinonime cu antireforma. Acum s-au deghizat in nemti. E si asta un truc. Si primarul s-a romanizat putin mintind ca e independent. In realitate, s-a inteles de vreo trei ani cu liberalii.

Le mai spun ca si ceilalti, pretinsii reformatori, n-au prea facut treaba. Au guvernat cu politruci, cu oportunisti si oameni slab pregatiti. Din cauza asta, sunt greu de inghitit. Si ei sunt azi in criza de solutii, si ei s-au deghizat in tehnocrati. Isi ascund incompetenta in spatele lor. Gaselnita se numeste inamplator Lucian Croitoru, dar l-ar fi ales fara ezitare pe Klaus Johannis daca neamtul gospodar mergea pe mana lor. Amandoi sunt paravane pentru minciuni, hotie si slaba calificare.

Prin cele doua nominalizari din afara lor, partidele romanesti arata ca si-au epuizat complet resursele interne, ca traverseaza cea mai mare criza de solutii si credibilitate de dupa ’89. Arata cat de nereformate, imbatranite si putrede sunt pe dinlauntru. Intrucat nu mai pot pacali pe nimeni, apeleaza la solutii din exterior, la nemti si tehnocrati in spatele carora isi incoloneaza toti ratatii politici.

Partidele se deosebesc astazi foarte vag intre ele, ideologia nu conteaza, reformismul si antireformismul unora sau altora e greu de stabilit in termeni categorici. Sunt totusi concepte indentificabile in domenii cheie: unii il vor pe Morar la DNA, altii nu; unii pretind ca vor schimbari radicale, altii cauta sa conserve sistemul asa cum e. Aici mai putem face o minima distinctie intre partide.

Avem astazi doua tabere bine conturate inca din 2007, insa mastile au cazut definitiv pe 13 octombrie, cand a picat si Guvernul. Stim astazi precis cine cu cine defileaza. Au iesit la lumina.

Viitorul premier va trebuie sa faca exact ce scrie in acordul cu FMI: sa treaca la concedieri masive in sectorul bugetar si sa treaca legile convenite in acordul de imprumut, adica sa grabeasca reformele administrative. Pentru aste nu trebuie sa fi economist, nici bancher, ci un bun administrator. Vezi Bulgaria sau Ungaria. Deci putea fi Johannis”. A fost remarca ziaristului de la Handelsblatt.

Putea fi, dar n-a fost. Simplu: Johannis se afla in tabara anti-Basescu. Presedintele e in campanie, ceilalti alearga si ei dupa voturi. Nici unii, nici altii nu fac cadouri gratuite adversarului.

Dar Croitoru n-are nici o sansa, pica in Parlament. Pica o data, dar a doua oara va trece. Daca nu el, alta propunere, n-are importanta. De ce? Pentru ca altfel, dupa alegeri, risca anticipate. Nimeni nu vrea asta. Toti, dar absolut toti parlamentarii tin la scaunul lor castigat cu bani grei in campania de acum un an. Alegeri anticipate pe criza asta? Nebunie curata, sunteti inconstienti. Nu meritati nici un ban de la FMI. Adevarat, dar asa stau lucrurile la noi. E care pe care. Ca peste tot in Balcani.

De ce Basescu sfideaza cu incapatanare greu de inteles majoritatea parlamentara? Cum poti conduce asa? Romania li se pare nemtilor tara vointei unui singur om. Si in Germania voastra, zic, democratia functioneaza probabil dupa Constitutie, nu dupa ureche.

La noi scrie ca presedintele desemneaza premierul, ca-l poate furniza partidul cu majoritate in Parlament, ca n-avem asa ceva si ca majoritatea formata ulterior alegerilor de catre cele trei partide n-are nici o legitimitate legala sa impuna seful Guvernului. N-au decat sa respinga de doua ori investirea unui nou cabinet, sa mearga la anticipate peste cateva saptamani si sa intrebe poporul manipulat masiv de cei trei media tycoons ce vrea.

Asa se intampla intr-o democratie, chiar si una trucata ca a noastra. De ce nu vor fi anticipate? Pentru ca marea coalitie se teme de popor. Exact aceleasi trei partide au picat rusinos testul referendumului, cand s-au caznit acum doi ani sa-l suspende pe Traian Basescu. Cine dicteaza pana la urma? Care dintre partide se poarta abuziv si discretionar?

Perceptia nemtilor e ca Traian Basescu joaca o carte riscanta, ca totul depinde de credibilitatea si eficienta noului Guvern si ca a intins coarda la maxim. Li se pare si lor ca Romania se afla intr-un moment crucial, in fata unor alegeri dificile dar hotaratoare pentru viitorul ei in UE.

Le mai spun ca mai e posibil ca UDMR sa sparga marea coalitie, cativa de la PNL sau PSD sa tradeze si Guvernul sa treaca, cu chiu, cu vai. Ar fi, desigur, un dezastru pentru marea coalitie din opozitie. Maghiarii au anuntat ca-l sustin mai departe pe Klaus Johannis, dar ca negociaza cu PDL. Ce au de negociat? Nu stim exact. Asta-i Romania: impredictibila, labila politic, aproape debila.

Aici ii pierd. Pur si simplu, cei trei nemti nu inteleg jocurile balcanice de-a tradarea peste noapte si prefera, mai bine, o bere. Totusi, ce vor scrie in ziarele lor: de ce neamtul gospodar, Johannis, n-a ajuns premier in Romania?

P.S.Romania nu mai e doar tara intreselor meschine de partid, tara mogulilor si a unei nomenclaturi care se tot roteste la putere de vreo 20 de ani. Aici isi cheltuiesc banii contribuabilii neamt, francez sau olandez, aici varsa UE cateva miliarde de euro. Poate ca doar asta ne mai tine, de fapt, pe linia de plutire.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro