Sari direct la conținut

Sighisoara intra in Festivalul Medieval cu strazile in lucru. Primarul Danesan: Acoperim cu paie ca e ca din epoca medievala, nu?

HotNews.ro

Orasul medieval Sighisoara are in fiecare an de infruntat doua mari festivaluri care i-au adus faima si bani. Festivalul medieval din 24-26 iulie si Pro-etnica din august. Anul acesta, la citeva zile distanta de startul primului eveniment, in Sighisoara nu poti merge pe strazile transformate in santier. Se lucreaza la toate strazile deodata, nu s-a finalizat decit o portiune infima in fata Primariei, iar autoritatile estimeaza terminarea lucrarilor la anul, pe vremea asta. Pentru urmatoarele zile de festival, primarul Dorin Ioan Danesan spune ca vor pune pietris si paie „ca asa era in Evul mediu”

Locuitorii din Sighisoara se arata ingrijorati de felul in care arata orasul-cetate inainte de festival. Pentru ei, taximetristi, hotelieri, comercianti sau simpli maturatori de strazi, Festivalul inseamna activitate, bani, sursa de venituri. „Nu stiu cum va fi, Dumnezeu stie ce va fi anul asta, ca turistii or veni, dar cind or vedea ce e, or pleca! Iar noi din asta traim, din turism.

Turism printre gropi
Turism printre gropi
Foto: HotNews.ro

Ma si mir ca mai vin oamenii, ca nici nu au cum sa mearga pe strazile alea, le-au desfundat pe toate, nu au luat-o si ei de la un capat de strada, cind o termina sa treaca la alta! E ca la nebuni, utilaje, gropi, mormane de piatra si nisip, si asta peste tot, nu asa, intr-o parte de oras. Noi am mai facut galagie, dar primarul asta se supara si zice ca nu ne pricepem noi, sa tacem. Da’ si noi pierdem, nu?”, comenteaza cu naduf taximetristul care-si lasa clientii jos, la poalele Cetatii.

Magazinele care impinzeau centrul orasului sint inchise, doua turiste din Timisoara dau sa treaca de lama unui buldozer ca sa iasa pe sub portile cetatii. Femeile cauta singure explicatii si cred ca lucrarile merg greu pentru ca vin banii cu tiriita de la Guvern, asa au auzit ele la Timisoara. Dar Cetatea ar fi frumoasa.

Sighisoara are case monument si avea strazi inguste, pietruite, care urcau si coborau din piata centrala, un loc unde in fiecare iulie, de 16 ani incoace, vin zeci de mii de tineri la un festival al artelor si traditiilor medievale.

Primarul Danesan (PSD) are propria sa abordare a intilnirii picioarelor tinerilor cheflii cu strazile orasului lui: „Nu le pasa lor cum sint strazile, ei se distreaza si veti vedea ca vor fi tot atit de multi! O sa intindem un fel de pietris care se foloseste la pregatirea strazilor si apoi acoperim cu paie ca e ca din epoca medievala, nu?”

Drum inchis
Drum inchis
Foto: HotNews.ro

Primaria a inceput lucrarile in luna mai anul acesta. La toate strazile deodata pentru ca, asa cum explica primarul, „nu poti face o strada si sa constati apoi ca e cu 20 de centimetri mai inalta decit cealalta!” Estimeaza ca va termina lucrarile la anul, prin primavara, desi – contractual – termenul este in toamna acestui an. Ioan Danesan considera ca sighisorenii ar trebui sa taca atunci cind e vorba de strazi pentru ca „nu e ca la fotbal sau la politica, unde toata lumea se pricepe!” Anii trecuti s-au facut lucrarile de canalizare si introducere a conductelor in pamint. Anul acesta era prevazut pavajul iar in anii viitori refacerea unor constructii deteriorate.

„Aici”, precizeaza primarul, „s-au gasit conducte dezafectate si a trebuit lucrat mai mult, dar asa se face pretutindeni in lume, se fac sacrificii cind trebuie sa repari ceva, nu e asa de simplu. Stiu mai bine constructorii de acolo ce fac,au un plan, nu lucreaza oricum!” Insa tot primarul ne explica faptul ca legislatia romaneasca face ca licitatiile sa fie cistigate de firma cu cele mai mici preturi, ceea ce „nu e bine, ca poate nu e o firma de calitate, cu experienta”.

La Sighisoara, lucrarile de modernizare sint realizate de Garden Services din Silistea Snagovului. Infiintata la sfarsitul anului 2007, firma nu a depus pina in acest moment niciun bilant care sa poata fi constultat in baza de date a Ministerului Finantelor Publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro