Sari direct la conținut

Raportul de tara pe justitie: Exceptiile de neconstitutionalitate sunt utilizate abuziv in marile procese

HotNews.ro

“Procesele in care sunt judecate mari dosare sunt lungi ca urmare a deselor amanari solicitate de avocati. Exceptiile de neconstitutionalitate sunt frecvent ridicate, la fel si cererile de stramutare a proceselor de la o curte la alta”, se arata in raportul de tara, varianta consultata de HotNews.ro. Varianta finala urmeaza sa fie data publicitatii miercuri. HotNews.ro a atras atentia intr-un articol publicat in decembrie 2008 ca abuzul de exceptii de neconstitutionalitate si amanarile repetate pot inchide definitiv mari dosare de coruptie.

Daca sunt admise de instante – si de regula sunt – procesele se suspenda pana cand cazul e judecat de instantele competente (n.r. Curtea Constitutionala). (…) Un proiect de lege care ar fi inlaturat suspendarea automata a procesului pana cand Curtea Constitutionala judeca exceptia de neconstitutionalitate a fost respins de senat in 4 mai 2009. Proiectul de lege s-a bucurat de sprijinul larg al sistemului judiciar si fusese prezentat de Guvern drept o masura importanta de reforma care va accelera perfomanta justitiei. Ar fi inlaturat utilizarea abuziva a exceptiilor de neconstitutionalitate avand in vedere ca, in prezent, 98% din ele sunt respinse”, se arata in proiectul de raport al Comisiei Europene.

Senatul a respins in 4 mai 2008, la diferenta de un vot, o propunere de modificare a Legii Curtii Constitutionale prin care procesele in care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate sa nu mai fie suspendate automat.

Doar 68 de senatori in favoarea modificarii, fata de 69 cat reprezinta majoritatea necesara legilor organice. In favoarea proiectului de lege s-au pronuntat 40 de senatori PDL, 17 senatori PNL, 7 din partea PSD si 4 din randul UDMR. In total, 68 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva – cele ale senatorilor PSD – si 3 abtineri, de asemenea ale unor senatori social democrati, conform sursei citate. Presedintele Senatului, Mircea Geoana (PSD) a votat pentru adoptarea proiectului de lege.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro