Sari direct la conținut

Firmele trebuie sa constituie garantii pentru a beneficia de amanarea platii datoriilor restante la stat

HotNews.ro

Firmele care vor solicita amanarea cu sase luni a platii obligatiilor fiscale neachitate la termen, ca urmare a efectelor crizei, vor trebui sa constituie garantii sub forma scrisorii de garantie bancara sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini, in vederea instituirii masurilor asiguratorii, potrivit Avocatnet.ro. Amanarea la plata poate fi solicitata de contribuabili, prin cerere, pentru obligatiile fiscale datorate si neachitate in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii.

Odata cu depunerea cererii, in care se indica perioada pentru care se solicita amanarea la plata, contribuabilul va solicita si eliberarea certificatului de atestare fiscala prin care se vor individualiza sumele care vor face obiectul amanarii la plata.

In termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei de amanare la plata, firmele vor constitui garantii sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau vor oferi bunuri libere de orice sarcini in vederea instituirii masurilor asiguratorii. Acestea trebuie sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii.

Amanarea la plata nu poate fi mai mare de sase luni si nu poate depasi data de 20 decembrie a anului fiscal in care se acorda. Aceasta se va acorda unei firme o singura data intr-un an calendaristic.

Firmele care intentioneaza sa solicite amanarea platii datoriilor restante la stat trebuie sa-si fi depus toate declaratiile fiscale si, totodata, sa nu fie inregistrate cu obligatii fiscale restante la data de 30 septembrie 2008 si sa nu fie inscrise cu fapte in cazierul fiscal.

Prevederile Ordonantei de Urgenta aprobate de Guvern se vor aplica pana la data de 30 iunie 2010.

Guvernul a decis marti, 30 iunie, amanarea cu sase luni a platii obligatiilor fiscale restante pe care firmele le inregistreaza din cauza crizei financiare, a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Executivului de marti, 30 iunie. „Venim in sprijinul firmelor care in septembrie 2008 nu aveau datorii la stat si astazi sunt in pragul falimentului”, a spus Boc.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, este de parere ca decizia pasuirii firmelor de la plata obligatiilor fiscale nu este sanatoasa. „Regulile trebuie respectate si exceptiile nu sunt bune. Nu poti sa-i selectezi pe cei care castiga din aceste exceptii”.

Pe de alta parte, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), considera ca decizia este buna, insa trebuia insotita de un stimulent pentru buni platnici. Acesta a mai precizat ca, desi nu a vazut exact in ce forma a fost publicata decizia, aceasta va fi ineficienta daca firmele trebuie sa prezinte garantii bancare care sa arate ca pot plati datoriile restante. „Nu stiu exact cum e gandita acum, dar daca o vor aplica cu garantii bancare e un subiect mort. Cel putin, pot sa ceara un coplatitor, o firma care sa le gireze”, a mai spus acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro