SUA pot să își doneze tancurile fiindcă au devenit în mare parte „inutile”, spune o voce importantă din domeniul Apărării
Eric Schmidt, fostul CEO al Google și o voce importantă consultată de Departamentul american al Apărării, afirmă că supremația tancurilor pe câmpul de luptă s-a încheiat definitiv și că Statele Unite pot chiar să le doneze pentru a se înarma mai puternic cu drone, relatează Business Insider.
Vorbind miercuri la un forum organizat în Arabia Saudită privind investițiile viitorului, Schmidt a afirmat că dronele au devenit atât de ieftine încât formele tradiționale de luptă vor deveni în curând complet depășite.
„Lumea are chiar o grămadă de tancuri. Acele tancuri sunt acum în mare parte inutile. O dronă de 5.000 de dolari poate distruge un tanc de 5 milioane de dolari”, a subliniat el.
„Am citit pe undeva că SUA are mii de tancuri depozitate pe undeva. Dați-le gratuit. Cumpărați o dronă în schimb. De fapt, cumpărați 10, cumpărați 20, cumpărați 50, cumpărați 100”, a insistat acesta.
Deși este mai cunoscut publicului larg datorită funcției de CEO al Google pe care a ocupat-o între 2001 și 2011, Schmidt este o voce importantă și în domeniul tehnologiei militare. El a consiliat guvernul american pe astfel de probleme timp de un deceniu.
În 2016 el a devenit președintele Comisiei pentru Inovație în Apărare, o organizație consultată direct de Departamentul Apărării de la Washington, și este de asemenea președintele Comisiei Naționale de Securitate a SUA privind Inteligența Artificială.
Tancurile și artileria convențională vor fi înlocuite de drone, consideră Eric Schmidt
După cum relata Forbes la momentul respectiv, Schmidt a anunțat la începutul acestui an că înființează White Stork, un startup tech care să construiască drone de atac destinate Ucrainei și altor cumpărători.
Încă de la începutul invaziei rusești în februarie 2022, Schmidt a fost un susținător vocal al dronelor ca armă care să combată forțele rusești superioare numeric. „Probabil cea mai importantă este drona kamikaze”, scria el într-un editorial de opinie publicat de Wall Street Journal în luna iulie a anului trecut.
Cunoscute și sub denumirea de drone sau muniții „rătăcitoare”, acestea „zboară atât de rapid încât sunt aproape imposibil de doborât” dacă sunt operate de un militar priceput „cu doar câteva luni de instrucție”, a mai scris Schmidt.
„Costul autonomiei a scăzut atât de rapid încât războiul dronelor, care este viitorul conflictelor, va duce la dispariția în cele din urmă a tancurilor, artileriei și mortierelor”, a reiterat el la evenimentul de săptămâna aceasta din Arabia Saudită.
„Dacă te uiți la tactica dronelor, tactica dronelor se schimbă în fiecare zi”, a mai spus Eric Schmidt, întrebat fiind despre folosirea aeronavelor fără pilot în războiul din Ucraina.