Sari direct la conținut

Cresc tensiunile in televiziunea publica. TVR contesta deciziile CNA, intra pe fir sindicalistii

HotNews.ro

Framantarile din Televiziunea publica se amplifica dupa loviturile primite de conducerea acestei institutii in ultima perioada: doua sanctiuni CNA, acuzatii de abuz si de amestec politic in activitatea editoriala. Mingea se afla, acum, in terenul conducerii TVR. Postul rezista mustrarilor CNA, contestand deja o somatie la Curtea de Apel. Iar in cazul acuzatiilor de abuz aduse sefilor SRTv de directorul TVR Timisoara intr-un memoriu catre parlamentari, conducerea de la Bucuresti a institutiei se abtine sa comenteze, raspunzand, in schimb, sindicalistii de la studioul timisorean.

Informatia pe scurt:

  • La Timisoara, reprezentantii sindicatului de la studioul local al TVR au organizat, marti, o conferinta de presa in care au contestat mai multe dintre acuzatiile formulate de directorul postului, Lucian Ionica, la adresa conducerii SRTv intr-un memoriu adresat Parlamentului.
  • Conferinta sindicalistiilor a avut loc in conditiile in care responsabilii de comunicare ai TVR au declarat pentru HotNews.ro ca postul nu comenteaza pe marginea acuzatiilor incluse in memoriu
  • La randul sau, Lucian Ionica apreciaza pozitia sindicatului de la TVR drept „afirmatii generale lipsite de argumente”, el afirmand pentru HotNews.ro ca, oricum, se asteapta sa fie demis deoarece nu este „corespunzator profesional”.
  • TVR a contestat la Curtea de Apel decizia CNA de a sanctiona prin somatie TVR, in cazul Liviu Dragnea-Telejurnal, ce a determinat audieri in Comisia de Etica a televiziunii publice.
  • TVR analizeaza in prezent daca va lua o decizie similara si in cazul deciziei CNA de a amenda postul pentru un talk-show moderat de Sorin Burtea.

Somatia in cazul Liviu Dragnea-Telejurnal, calificata drept „neintemeiata”

Oficialii de comunicare ai TVR au declarat, marti, pentru HotNews.ro ca Televiziunea publica a contestat la Curtea de Apel Bucuresti o recenta decizie CNA de a sanctiona prin somatie TVR 1. Postul l-a avut drept invitat pe vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, la Telejurnalul din 6 iunie, in ajunul alegerilor europarlamentare, desi campania electorala se incheiase pe 5 iunie. Interviul a abordat si teme electorale PSD.

  • Vezi aici argumentele pe care s-a bazat decizia CNA in cazul Dragnea.

In acest caz, la TVR sunt in curs de desfasurare, incepand de saptamana trecuta, audieri la Comisia de Etica, dupa ce doua angajate ale Departamentului de Stiri – producatorul Doina Georgescu si editorul Adriana Gulea – au solicitat un punct de vedere privind decizia lor de a apela la clauza de constiinta cand au refuzat sa-si asume respunsabilitatea pentru rubrica Tema zilei din Telejurnalul din 6 iunie, unde a fost invitat Liviu Dragnea. Din informatiile HotNews.ro, dupa sanctiunea CNA, producatorii si editorul Telejurnalului au fost amenintati, de fata cu martori, ca le-ar putea fi taiata ziua de lucru sau ca ar putea fi mutati in alte posturi.

TVR contesta acum decizia CNA la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel, considerand ca respectiva somatie este „neintemeiata”.

TVR „isi rezerva dreptul” sa conteste si amenda CNA

Pe de alta parte, la finalul editiei de vineri, 26 iunie a Telejurnalului de seara, a fost difuzat mesajul CNA privind cea de-a doua sanctiune aplicata TVR – o amenda de 2.500 de lei, pentru emisiunea „Editie speciala” din 16 iunie, in care participantii au infierat proiectul de lege privind reorganizarea posturilor publice. La acea emisiune „nu a fost respectat principiul impartialitatii si echilibrului”, este argumentul CNA.

Imediat dupa difuzarea mesajului, prezentatorul Telejurnalului a anuntat: „O ultima informatie, doamnelor si domnilor, si anume TVR isi rezerva dreptul de a contesta in justitie decizia CNA„. Responsabilii de comunicare ai TVR au declarat, insa, ca in aceasta problema „inca analizam cum vom actiona”.

La acuzatiile de abuz aduse conducerii centrale a SRTv, raspunsul vine de la sindicalistii TVR Timisoara

Intre timp, reprezentantii sindicatului TVR Timisoara au organizat o conferinta de presa pentru a-si prezenta un punct de vedere privind afirmatiile facute de directorul Lucian Ionica, intr-un memoriu adresat Parlamentului Romaniei. Conferinta a fost organizata dupa ce HotNews.ro a prezentat o sinteza a respectivului memoriu joia trecuta. Documentul semnat de Ionica mentioneaza „maniera abuziva” prin care presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, alaturi de membri ai CA al SRTv, „incearca inlaturarea mea din functia de director” al TVR Timisoara.

Responsabilii de comunicare ai TVR, contactati de HotNews.ro, au declarat ca institutia nu are nicio pozitie in privinta celor prezentate de Lucian Ionica, deoarece memoriul respectiv nu a ajuns si la TVR. Au luat pozitie, insa, reprezentantii sindicatului TVR Timisoara.

Dupa conferinta de presa desfasurata in Timisoara, organizatorii au transmis HotNews.ro un „Punct de vedere al angajatilor din TVR Timisoara”, semnat de presedintele sindicatului din TVR Timisoara, Adrian Cireap. Acesta afirma, intre altele, ca:

  • „De un an si jumatate am incercat si credem ca am reusit sa ne desfasuram activitatea in pofida framantarilor interne, a neintelegerilor dintre noi si managerul nostru, Domnul Lucian Ionica.”
  • „L-am chemat sa vorbim. A refuzat sa vorbeasca deschis cu oamenii pe care ii conduce.”
  • „In schimb, problemele noastre interne apar in presa (hotnews.ro) prezentate doar dintr-o singura parte, pe baza memoriului adresat de Domnul Lucian Ionica, Parlamentului Romaniei.”
  • „Dorim sa mentionam ca nu se face nicio referire la rezultatele sale profesionale, la aptitudinile sale manageriale. Toti angajatii din TVR sunt evaluati. Domnia sa considera abuziva o eventuala evaluare din partea CA al TVR.”
  • Directorul Ionica a „refuzat” sa contribuie la activitatile aferente lansarii TVR3; directorul Ionica a „preferat sa-si pregateasca festivalul de film documentar DocumFest, eveniment realizat in interes propriu si nu pentru promovarea TVR Timisoara”; „Lucian Ionica a fost invitat, in repetate randuri, sa participe la aceasta sedinta (a sindicatului TVR Timisoara din iulie 2008 – nr.), refuzand acest lucru”.
  • Despre afirmatia lui Lucian Ionica potrivit caruia o sedinta a sindicatului din mai 2009 a avut drept scop provocarea unei critici a managementului de la TVR Timisoara, „ceea ce nu prea s-a reusit”: „Total neadevarat, avand in vedere ca marea majoritate a celor prezenti la aceasta sedinta a reiterat problemele ramase nerezolvate si expuse la precedenta sedinta de sindicat, din iunie 2008”.
  • „In tot acest timp, activitatea Studioului pentru TVR Timisoara si TVR 3 s-a desfasurat fara a tine cont de lipsa de implicare si de sustinere a directorului.”
  • „In conditiile in care marea majoritate a angajatilor Studioului TVR Timisoara, reprezentand toate compartimentele, considera ca Domnul Lucian Ionica nu-i mai reprezinta ca si director solcitandu-i acestuia sa plece, ne intrebam care este motivul care il tine in aceasta functie?”

Contactat de HotNews.ro, Lucian Ionicaa afirmat ca in replica sindicalistilor TVR Timisoara „sunt afirmatii generale care nu sunt sustinute cu argumente si exemple”. El a spus ca a fost, oricum informat in cursul zilei de marti ca o comisie de evaluare-examinare a TVR a constatat ca este „necorespunzator profesional” si ca se asteapta sa fie demis.

Lucian Ionica, pentru HotNews.ro:

  • „S-a creat o situatie imposibila la TVR Timisoara, de care raspunde Alexandru Sassu. Colegii mei au ajuns brusc la toate aceste concluzii (prezentate marti in conferinta de presa – n.r.) in anii electorali 2008-2009. Pana anul trecut, multi ani am fost bun, dar brusc nu mai sunt bun.”
  • „Nu toti angajatii TVR sustin punctul de vedere prezentat marti in conferinta, este doar un grup care doreste sa ocupe functii, care probabil are legaturi politice cu un partid. Sunt presiuni politice la care au dat curs.”
  • „In loc ca presedintele-director general Alexandru Sassu sa raspunda la acel memoriu, isi trimite oamenii la inaintare. Este o dovada de lipsa de onoare. Pe de alta parte, exista si o cultura a scandalului la TVR Timisoara, pe care eu am reusit sa o intrerup o perioada. Dar nu sunt suficiente posturi de sefi, la cati aspiranti exista.”
  • „Ceea ce au afirmat in conferinta de presa nu se sustine in fapte”; chemarea la Bucuresti, pentru a contribui la lansarea TVR 3 „a fost un pretext de a ma scoate din scena in perioada electorala”; „am cerut inregistrarea sedintei de sindicat la care a fost dl. Sassu, la care nu am participat fiind, intre altele, suspendat din functie, am cerut inregistrarea in scris, dar nu mi s-a raspuns”.
  • „La mijlocul acestei luni, (membrii unei comisii de evaluare-examinare a TVR – n.r.) m-au declarat necorespunzator profesional. Am depus contestatie. Mi-au raspuns astazi, respingand toate argumentele mele, au hotarit, deci, ca nu sunt corespunzator profesional. Urmeaza sa trimita presedintelui-director general propunerea de desfacere a contractului de munca. Daca el va admite acest lucru, voi contesta decizia de demitere”.

Comisia de evaluare-examinare a activitatii lui Lucian Ionica la conducerea TVR Timisoara a fost formata din membrii Consiliului de Administratie al SRTv Sorin Burtea (moderatorul ultimei emisiuni TVR sanctionate cu amenda de CNA), Dida Dragan si Radu Toma, alaturi de care s-a aflat si Anca Antonov, in calitate de reprezentant al sindicatului SPUS TV.

NOTA: Parlamentarii au decis sa lase pentru sesiunea din toamna analiza raportului de activitate al SRTv pe 2008, care arata ca institutia a inregistrat anul trecut un deficit de 53,8 milioane de lei. De aprobarea sau respingerea raportului depinde viitorul lui Alexandru Sassu la conducerea SRTv.Mediafax a citat, luni, surse din interiorul TVR care au afirmat ca in primul trimestru din acest an TVR a inregistrat „profit de 3 milioane de euro”, inregistrand venituri totale mai mari decat in primele trei luni din 2008.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro