Subiectele Zilei: UE cere Romaniei sa renunte la unele dintre cele 113 taxe; Nebunia si criza merg mana in mana; Lacurile de agrement din Capitala, transformate in gropi de gunoi, iar un manual de biologie pentru liceu ii invata pe elevi ca au fost creati de Dumnezeu
„Rabla” ar putea esua din cauza creditarii. In conditiile in care finantarea bancara este blocata, programul de innoire a parcului auto din acest an risca sa devina un esec. Dorinta guvernului de a scoate de pe soselele patriei circa 60.000 de autovehicule mai vechi de 10 ani se loveste de noile conditii de creditare. Cine vrea masina noua in acest an trebuie sa castige mai mult ca anul trecut si sa fie dispus sa achite o rata lunara aproape dubla. „Exista riscul ca targetul de 60.000 de unitati sa nu fie realizat”, avertizeaza seful de la Dacia-Renault, François Fourmont. Motivul principal: credite mai putine, cu dobanzi mai mari, scrie EvZ.
Caiacistul Sergiu Craciun din Moldova a reprezentat Romania fara a avea cetatenie! Romania a fost reprezentata la Campionatul European de Tineret de Kaiac-Canoe, din august 2007, din Belgrad, de sportivul Sergiu Craciun, care avea cetatenia Republicii Moldova! Ilegalitatea a iesit la iveala ieri, cand Sergiu Craciun a fost prezent la ceremonia de depunere a juramantului de credinta fata de Romania si a primit, oficial, cetatenia romana, scrie Gardianul.
Lacurile de agrement din Capitala, transformate in gropi de gunoi. Bucurestenii arunca tot ce le prisoseste, de la moloz la pungi de plastic, in lacurile care ar trebui sa fie, pentru multi dintre ei, loc de agrement si de recreere. In timp ce apele se umplu de deseuri, primariile de sector si „Apele Romane“ se invinovatesc reciproc, noteaza Adevarul.
Nebunia si criza merg mana in mana. Criza financiara globala creste numarul afectiunilor psihice si chiar al sinuciderilor, in timp ce oamenii se lupta din rasputeri sa treaca peste efectele somajului si ale saraciei. Sute de mii de oameni din intreaga lume se confrunta deja cu probleme psihice, ca depresia, pe care le-au dezvoltat incercand sa-si exacerbeze manifestarile de disperare in preajma celor dragi, noteaza EvZ.
Profesorii vor primi note de la colegi, directori, parinti, elevi si de la primarie. Ministerul Educatiei si sindicatele au finalizat criteriile de performanta pe baza carora va fi evaluata activitatea cadrelor didactice. In functie de calificativul primit (S, B, FB), fiecare profesor isi va putea negocia salariul. Specialistii Ministerului Educatiei, impreuna cu sindicalistii si expertii Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, au finalizat criteriile de performanta pentru evaluarea cadrelor didactice. Indicatorii sunt subiect de discutie de anul trecut, cand sindicatele au cerut o modalitate de diferentiere a salariilor in functie de performanta profesionala, astfel incat sa fie eliminate situatiile in care un profesor batran care nu mai are rezultate bune sa castige mai bine decat unul tanar, care isi da interesul, noteaza Cotidianul.
UE cere Romaniei sa renunte la unele dintre cele 113 taxe. Finantele au gasit 484 de taxe si tarife care nu merg la buget. Pana pe 15 aprilie se va hotari cate taxe parafiscale vor fi anulate. Comisia europeana a identificat in Romania 113 taxe, cel mai mare numar din Uniunea Europeana, si a solicitat reducerea semnificativa a numarului acestora, a declarat ieri comisarul Leonard Orban. Strategia CE, de reducere semnificativa a acestor taxe si impozite al caror cost de colectare este de multe ori mai mare decat ceea ce aduce, are drept scopuri reducerea birocratiei si sustinerea mediului de afaceri, mai ales in actuala situatie de criza, informeaza Romania Libera.
Depresia, o boala urbana care poate avea efecte devastatoare. Serviciu solicitant, datorii, dari la stat, relatii esuate, lipsa banilor, indatoriri, oboseala, suprasoliciari, dureri, ghinioane, insomnii, trafic, intr-un cuvant stres. Iata pricipalul vinovat pentru una dintre cele mai raspandite afectiuni psihice – depresia. Cu totii am gandit la un moment dat in viata „sunt deprimat”. Ca afectiune psihica, depresia poate aparea in viata oricui, oricand, indiferent de varsta, scrie Adevarul.
Un manual de biologie pentru liceu ii invata pe elevi ca au fost creati de Dumnezeu. Autorul manualului „Biologie clasa a IX-a- Maiestrie si stralucire divina in biosfera“ pretinde ca a primit avizul de publicare din partea MECI. Adeptul reintroducerii teoriei evolutioniste in scoli, Remus Cernea, cere ministerului sa clarifice situatia. „Cunostintele de biologie te vor ajuta sa vezi, sa auzi, sa afirmi ca fiecare celula, fiecare frunza, fiecare insecta sau oricare organism striga prin limbajul complexitatii: ”. Asta ii invata pe elevii de clasa a IX-a, un manual scos pe piata de Editura Casa Cartii din Oradea, al carui autor este Maria Popa, noteaza Gandul.
Boc orneaza Palatul Cotroceni cu patrimoniul Muzeului de Arta al Romaniei. Printr-o hotarare de guvern adoptata la sfarsitul lunii februarie, premierul Emil Boc vaduveste patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei de o serie de obiecte religioase de o valoare inestimabila. Aceste obiecte urmeaza ca, incepand cu luna aprilie, sa intre in administrarea Administratiei Prezidentiale. Drept consecinta, patrimoniul Muzeului de Arta urmeaza sa fie diminuat cu valoarea de inventar a bunurilor in cauza. In anexa hotararii se modifica termenul si se prevede ca aceste obiecte urmeaza sa intre in proprietatea Administratiei Prezidentiale, scrie Gardianul.
Hackerii romani au clonat site-ul de plati online al Postei italiene. Posta italiana a fost principala tinta a hackerilor romani care, miercuri, au fost retinuti de politistii de la „Crima Organizata”, in urma uneia dintre cele mai mari operatiuni din vestul tarii impotriva pirateriei informatice. Membrii retelei au clonat pagina de internet care asigura sistemul de plati on-line al clientilor Postei italiene. Pe motiv ca a aparut o defectiune tehnica, iar banca a pierdut datele, clientii erau rugati printr-un e-mail sa acceseze un anumit link care, in realitate, ii redirectiona spre site-ul clona. Aici, credulilor li se cereau toate datele, inclusiv conturile si codurile de acces, care ajungeau de fapt in e-mail-urile hackerilor, scrie Gandul.