Sari direct la conținut

Decizii in criza

Jeopardy

In ultima luna am citit tot soiul de analize in care se tot repeta ideea ca Romania are nevoie de zeci de miliarde de dolari pe termen scurt si ca ar fi bine sa faca rost de banii astia. Evident, cei care fac aceste analize uita ca datoria publica este lejer acoperita din rezervele BNR, ca datoria pe termen scurt este privata si ca ascunde, datorita unor motive de forma – sau fiscale – investitii. Si ca daca aceste datorii ar fi acoperite in 2009, pe urma va veni oricum 2010 cu aceleasi probleme, apoi 2011, samd.

Romanii au inceput sa economiseasca. Si nu numai ei. Ne-am trezit, cred, cu totii la realitate. Consumul nu poate fi impins la infinit cu rate de crestere nesustenabile.

Romania are nevoie de imprumuturi externe. Ar fi avut oricum si daca nu ar fi lovit criza. Insa nu pentru consum, ci pentru investitii: in infrastructura, in invatamant, in proiecte de mediu. Iar aceste proiecte trebuie sa continue.

Din pacate, nu vad nicio miscare, autoritatile se afla in acea stare, descrisa intr-un articol precedent drept “dolce far niente”.

Nu s-a facut niciun pas catre descentralizare. Entitatile locale au o capacitate imensa de indatorare si, in plus, au si mai multe nevoi de investitii. Nu s-a facut nimic pe tema asta. imi mentin, de exemplu, propunerea ca Metrorex sa treaca la Primaria Bucuresti.

Nu am vazut nimic in zona energiei. Firme precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica ar putea fi partial (3-5%) privatizate prin BVB. Intotdeauna vom avea nevoie de electricitate, caldura, gaze. Veniturile sunt, asadar, certe. Va fi usor pentru aceste firme sa atraga resurse pentru noi investitii.

Fiscal, nu a fost luata practic nicio masura. Datele statistice arata clar ca familiile si firmele si-au redus cheltuielile. Este o ajustare necesara. Insa o ajustare prea puternica ne va impinge cu siguranta intr-o criza si mai mare. Imi mentin propunerea de a reduce TVA la 15%, reducere ce ar putea fi compensata partial cu cresterea unor accize pe produse, de exemplu pe benzina (lucru ce ar avea impact benefic pe termen lung, dupa ce criza va sfarsi).

Monetar, inteleg decizia BNR de a mentine rata dobanzii la 10%: nu se doreste deprecierea si mai accentuata a leului. Insa asta dauneaza economiei. Rata inflatiei, desi ridicata in ianuarie, va scadea. Si chiar si cea din ianuarie este artificial ridicata (33% din inflatia pe ianuarie este datorata telefoniei – un domeniu unde consumul a scazut cu 6%). In plus, o scadere a dobanzii la 8% nu cred ca va avea un impact semnificativ asupra cursului de schimb in conditiile actuale.

Autoritatile trebuie sa se trezeasca la viata. Mai ales ca a venit si primavara.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro