Utile: 30 de lucruri la care se gandesc femeile in timpul actului sexual; Somnul ajuta la formarea memoriei; Scapa de migrene cu acupunctura, iar copiii lipsiti de afectiune vorbesc greu
Screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin si a celui de san. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, joi, la Cluj, ca va lansa doua programe de screening, pentru cancerul de col uterin si pentru cel de san, care vor costa 70 de milioane de euro, potrivit NewsIn. „Este extrem de important ca ministerul sa dedice preventiei oncologice un segment important din finantarea pe care o acorda, impreuna cu CNAS, asistentei medicale din Romania”, a declarat Ion Bazac, dupa o vizita la Institutul oncologic din Cluj-Napoca. „Intr-un an in care oncologia este declarata prioritate nationala, vreau sa anunt lansarea a doua noi programe de screening pentru cancerul de col uterin si pentru cancerul de san, finantate de minister. Valoarea programelor este de 70 de milioane de euro”, a mai spus Bazac, citat de Cotidianul.
Scapa de migrene cu acupunctura. Te doare capul si nu stii ce pastile sa mai iei? Nu reusesti sa scapi de migrene? Acupunctura poate fi o solutie pentru problema ta. Specialistii considera ca aceasta e o alternativa buna la medicamente, care, de cele mai multe ori, au diverse efecte secundare. Cercetatorii englezi si americani au realizat un studiu privind tratarea migrenelor prin acupunctura. Participantii la acest studiu au facut sedinte de acupunctura timp de opt saptamani. Partea cea mai interesanta e ca pacientii au fost “intepati” atat de specialisti in acupunctura, cat si de amatori, scrie Libertatea.
Somnul ajuta la formarea memoriei. Un nou studiu releva ca schimbari celulare in creierul adormit ajuta la formarea memoriilor de lunga durata. Intr-o lucrare publicata in aceasta saptamana in jurnalul medical Neuron, Dr. Marcos Frank, profesor la University of Pennsylvania School of Medicine si cercetatoarea Dr. Sara Aton au descris pentru prima oara cum modificarile celulare prin care trece creierul in timpul somnului pentru formarea amintirilor de durata. „Este prima descoperire despre cum creierul, la un nivel celular, isi intareste conexiunile neuronale in timpul somnului”, a declarat Dr. Marcos Frank. Cercetarile au aratat diferentele din creierul in timpul somnului si in timpul in care organismul este treaz, noteaza Romania Libera.
Jocurile care stimuleaza inteligenta nu reduc riscul de Alzheimerul. Sudokul si puzzle-ul nu au putut stimula memoria copiilor cu atat mai mult nu o pot stimula pe cea a oamenilor in varsta, spun cercetatorii. Se spune ca jocurile precum sahul, tetrisul, sudokul si puzzle-ul pot reduce riscul aparitiei Alzheimerului, insa cercetatorii americani de la Organizatia de Sanatate Lifespan din Statele Unite ale Americii dezmint acest lucru. Oamenii de stiinta spun ca aceste jocuri care stimuleaza inteligenta nu au nici o legatura cu deteriorarea din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului. „Modul de viata, alimentatia si psihicul nostru sunt cel care favorizeaza aparitia acestei boli. Lucrurile care fac bine inimii sunt identice cu cele care fac bine si creierului”, spune Neil Hunt, presedintele Societatii Alzheimer. Acesta adauga ca exercitiile in aer liber, fructele si legumele pot reduce riscul aparitiei acestei boli, scrie Gandul.
Copiii lipsiti de afectiune vorbesc greu. Dificultatile de vorbire sunt intalnite la copiii crescuti cu bona sau la cei care nu merg la gradinita. Astfel de tulburari se intalnesc si in familiile cu parinti de nationalitati diferite. Copiii ar trebui sa pronunte primele cuvinte in jurul varstei de un an, pentru ca atunci sistemul lor nervos este suficient de dezvoltat. Pana la un an si jumatate, vocabularul lor ar trebui sa includa 20 de cuvinte pe care sa le pronunte corect si alte 50 de cuvinte inteligibile, scrie Adevarul.
30 de lucruri la care se gandesc femeile in timpul actului sexual. Credeai ca atunci cand faceti dragoste partenerul/partenera e trup si suflet langa tine? Exista sondaje care indica faptul ca unul din doi barbati se gandeste la alta in timpul actului sexual. Potrivit unor studii publicate in presa germana, nici femeile nu se lasa mai prejos. Prin mintea lor trec mii de ganduri, insa ele pot disimula mult mai bine, pentru ca se descurca impecabil chiar si atunci cand au mai multe griji pe cap. Cititi mai jos 30 de ganduri care ar putea trece prin capul unei femei atunci cand aveti parte de momente intime: 1. Daca mai face asa multa galagie, ne vor auzi vecinii; 2. Sper sa nu vada «vergeturile» de pe fundul meu; 3. De ce oare nu intelege ca nu trebuie sa apese asa pe clitorisul meu?; 4. Ar trebui sa fac curat in baie… etc. Integral in Libertatea.