Sfat pentru dl. Geoana: de ce Romania nu ar cumpara Erste Bank?
Dl. Geoana, al doilea om in stat la aceasta ora, declara, conform unui articol din Cotidianul:
Am vorbit astazi si cu cativa ambasadori straini, inclusiv cu ambasadorul austriac (…). Si i-am spus, domnule ambasador, domne, de ce nu vine ministrul de Finante din Austria, si chiar vine in doua saptamani, si la fel trebuie sa vorbim si cu francezii, si cu cei care au banci, unde banca-mama nu e romaneasca, ca din pacate am dat totul la straini, deci bancile-mama in acest moment isi retrag sursele de finantare catre banca de acasa, se consolideaza acasa.
Si atunci trebuie sa vorbim cu acesti oameni, mai fratilor, daca voi considerati ca Romania si economia romaneasca reprezinta o periferie a dumneavoastra si nu va intereseaza, va duceti banul la centru, haideti sa avem o conversatie putin mai vanoasa cu dumneavoastra, pentru ca aveti interese economice vaste in Romania. (…) Si nu este fairplay ca din motive de dificultate economica la dumneavoastra sa sacrificati o economie care v-a primit bine, care v-a creat profituri gigantice.
Eu i-as indica domnului Geoana ca, la aceasta ora, capitalizarea la Bursa din Viena a Erste Bank este de 3,62 miliarde de euro, adica intreg grupul bancar austriac (care in Romania controleaza BCR) este evaluat la mai putin decat a fost evaluat BCR in 2006. De pe urma vanzarii unei participatii de doar 36% din BCR in 2006, statul roman a incasat 2,2 miliarde de euro. Cu acesti bani – considarand doar matematica simpla – Romania ar putea cumpara mai mult de 51% din Erste, i-ar putea muta sediul la Bucuresti si ar transfera toti banii din Austria catre Romania. In acest fel, vorba dlui. Geoana, ne rezolvam noi problemele, incasam noi profiturile uriase, si ii lasam pe austrieci la perfierie si la sacrificat.
Nu este nou pentru PSD sa aiba un mesaj populist – nationalist. De vina sunt tot timpul altii, capitalistii, bancherii straini care ne fura si ne lasa in saracie.
Astfel de mesaje populiste nu ne vor ajuta sa iesim din criza. Ca sa iasa din criza, economia romaneasca trebuie sa devena din nou atractiva. Iar asta inseamna taxe mai mici (si nu marirea cu 3% a CAS), un aparat birocratic mai mic, mai eficient si platit in functie de performante si, nu in ultimul rand, inseamna mult mai multa munca, mult mai multa educatie, mult mai multa flexibilitate a muncii. Dar desigur, este mai usor sa acuzi strainii ca ne fura decat sa-ti indemni compatriotii (atat de dragi, mai ales cei platiti de stat) la munca.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.