Sari direct la conținut

Portretul alb-negru al omului care va guverna Romania

HotNews.ro

Emil Boc ajunge premier din fotoliul de primar al Clujului. In 2004 a castigat in fata lui Ioan Rus, PSD. Blocate in epoca Funar, investitiile au inceput sa curga. Unii spun ca orasul s-ar fi dezvoltat oricum dupa un deceniu de nationalism pagubos si frana economica, altii sustin ca este meritul noului primar. Cei mai multi il acuza ca a lasat orasul sa se dezvolte haotic, ca nu s-a bazat pe specialisti ci pe echipa mostenita de la Funar sau pe personaje suspecte. Primarului Boc, adversarii politici ii reproseaza lentoarea deciziilor iar liderului PDL, dependenta de seful statului.

Era deputat in Parlament si facea o opozitie zgomotoasa, cind a fost impins de Traian Basescu sa candideze la Primaria Cluj-Napoca. In anul 2004. Lupta impotriva lui Ioan Rus, care la ora aceea era ministru de interne in Guvernul Nastase, se bucura de autoritate, putere si bani. La alegerile locale din 2004, a castigat primaria Clujului, cu 56,26%, in al doilea tur. Rus obtinuse atunci 43,74.

In primul tur, Rus, obtinuse 40,17% din voturi, cu aproape 10 procente mai mult decat Boc – 33,12%. Boc reusise insa sa-l elimine din cursa pe Gheorghe Funar, aflat de 12 ani in fruntea Clujului.

Prin contrast, Emil Boc avea un partid slab la Cluj -Napoca, venea din opozitie, fara bani si fara autoritatea de care se bucura functia si statura lui Rus. Desi nu era creditat cu sanse, a cistigat competitia, declansind, practic, ascensiunea PD in Ardeal. I se reprosa lipsa de experienta administrativa, economica, manageriala. Dupa primul mandat, Emil Boc a candidat din nou. In anul 2008. A cistigat Primaria cu peste 76% din voturi. Clujenii se declara multumiti de cum a condus Emil Boc orasul.

Plusuri

  • Boc in actiune de imagine
    Foto: HotNews.ro

    A normalizat viata economica si politica a orasului, Clujul devenind atractiv pentru investitori strategici ca Emerson, Siemens sau Nokia (daca luam in calcul sprijinul municipalitatii pentru aceasta investitie, dar si faptul ca cei mai multi angajati de la Nokia sint clujeni).  A demarat un proiect initiat de Gheorghe Funar, dar revizuit de administratia Boc, de reabilitare si modernizare a 288 de strazi din care s-au executat 168.

  • Au fost modernizate patru piete agroalimentare din principalele cartiere ale orasului.
  • Au fost construite trei parkinguri supraterane, unul din bugetul local, celelalte doua in parteneriat public-privat.
  • Au fost construite blocuri de locuinte din buget, in total 379 apartamente si au fost incheiate formalitatile pentru construirea a doua mari cartiere, ambele in parteneriat public-privat, in valoare de 750 de mil euro. In acest moment, ambele proiecte sunt inghetate.
  • La sfarsitul anului 2008 a dat in folosinta, in centrul istoric, singura zona pietonala din oras.
  • Bugetul local a avut în perioada 2004-2008 o evolutie constant ascendenta, cu cresteri procentuale cuprinse între 25 si 45% de la un an la celalalt.
  • În perioada 2005-2007, suma alocata proiectelor de investitii a depasit 780 milioane lei, bani proveniti în cea mai mare parte de la bugetul local.

Minusuri

  • Sorin Apostu si Emil Boc
    Foto: AGERPRES

    S-a inconjurat de oameni suspecti: directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, mina dreapta a lui Emil Boc, a fost acuzat de opozitie in campania electorala ca intretine mafia urbanistica, Clujul urmind in materie de haos urbanistic, capitala tarii.

  • Timp de cinci ani, nu a avut, dar nici nu si-a facut o echipa de profesionisti, preferind sa lucreze cu angajatii mosteniti de la predecesorul sau, Gheorghe Funar, tinuti sub control de spectrul expulzarii si cu citiva oameni de partid care s-au dovedit a fi in primul rind loiali si foarte putin pregatiti pentru ce aveau de facut.
  • Nu a avut un program dedicat exclusiv acestui „job”, Emil Boc fiind de multe ori atacat de opozitie sau de presa pentru drumurile sale frecvente la Bucuresti.
  • Nu a acoperit nici pe departe cererea de audiente, pe listele de asteptare la Emil Boc stind ani de zile, mii de clujeni.
  • Nu a delegat competente si nu a dat drept de decizie, paralizind uneori activitatea Primariei la anumite capitole.
  • Nu a luat decizii la timp, lasind lucrurile in suspans uneori ani de zile. Este cunoscut faptul ca a aminat semnarea unui contract pentru iluminatul public timp de trei ani, chiar si dupa ce a fost emisa o hotarire judecatoreasca care il obliga sa semneze documentul.
  • Primaria nu a atras fonduri europene substantiale, nu a intocmit proiecte, desi a avut un departament infiintat special pentru aceasta.
  • Clujul nu are inca o centura ocolitoare, iar lucrarile incepute anemic s-au blocat, desi traficul intens arata ca este extrem de necesara. La iesirea si la intrarea in oras, se asteapta ore in sir la orele de virf.
  • Nu a facut sediu pentru Filarmonica, desi a fost o promisiune din campania 2004, nu are un stadion renovat, a intirziat pina zilele trecute semnarea unui protocol pentru zona metropolitana, nu a reabilitat linia de tramvai expirata de acum doi ani a cheltuit sume impresionante pe festivitati si sarbatori, artificii si spectacole, de la Sf. Valentin la 8 Martie sau  Pasti. Recent a inaugurat o fintina arteziana pentru care a cheltuit 2,5 milioane de euro, iar anul acesta la 1 Decembrie a cheltuit 200.000 de lei pentru festivitati, adica de 4 ori mai mult decit Timisoara.

Conjunctura

  • Boc si Funar
    Foto: AGERPRES

    Emil Boc s-a instalat la Cluj dupa guvernarea Funar, care a tinut Clujul izolat, deschiderea oferita de el fiind simtita imediat.

  • Clujul era un centru regional cu potential economic si politic.
  • A beneficiat de trendul pozitiv al economiei la nivel national.
  • A luat startul pe guvernarea Aliantei, beneficiind de sprijn financiar de la Guvern. Emil Boc a aratat in mai multe rinduri, la postrile TV locale, grafice cu banii adusi de la Bucuresti, cu sageti care ieseau din cadrul hirtiei.
  • A fost ales presedinte de partid, iar acest lucru i-a conferit un statut aparte, de om influent si de protejat al presedintelui.
  • Nu a avut o opozitie viguroasa, PD inghitind rind pe rind mai toti consilierii de la PRM, PC, PNL si PSD, ajungind, la finalul mandatului, sa aiba 19 consilieri in partid, desi PD intrase in consiliu doar cu trei oameni.
  • Profitind de declinul PRM, a continuat manifetarilepopuliste care-l caracterizau pe Gheorghe Funar, preluind o parte a electoratului acestuia. Astfel, daca Funar avea la Cluj, in 2004, 22% din electorat, in 2008, la locale, a mai luat doar 4%, procentele pierdute regasindu-se la PD-L.

Partidul


Vasile Puscas: „Problema numarul unu: lipsa autoritatii”

Emil Boc nu are expertiza pe anumite domenii si va fi greu sa se impuna. Desi cerinta principala a postului sau este autoritatea, aici e marea provocare pentru el. La Cluj a inceput fara o viziune despre politicile urbane, fara strategie, nici partidul lui nu avea asa ceva, a facut o gestionare de pe o zi pe alta.

Au fost resurse locale dar si alocatii guvernamentale, asa ca si-a permis sa pompeze bani in actiuni de imagine ceea ce i-a favorizat realegerea de anul acesta. La Bucuresti nu va mai fi asa ceva. Acolo nu mai merge doar cu vorbe, pentru ca situatia de criza reala care va urma presupune decizii extrem de aplicate.

Dar sa speram ca va reusi pentru ca are si o calitate care ar putea sa-l ajute: flexibilitate foarte mare in a lucra cu medii socio-politice foarte diferite, diferite si cultural, ca mentalitate. Noi am vrea sa reuseasca pentru ca altfel, risca sa compromita definitiv reprezentarea Ardealului in politica

Serban Tiganas: “Era bine intentionat, dar actiona tardiv”

Primarul Boc si-a dorit sa faca treaba, sa reusesca. In mare parte a si reusit pentru ca este bine intentionat. Dar, daca e sa apreciez situatia din perspectiva mea, ca arhitect care am studiat problemele de urbanism si de functionare a mecanismelor decidente din primarie, trebuie sa spun ca urbanismul din Cluj este problematic pentru ca domnul Boc la inceput de mandat s-a instalat pe o situatie pe care nu o intelegea, era depasit de probleme, pina cind a inceput sa o inteleaga, haosul din urbanism se instalase.

Dupa ce a inceput sa ia masuri, sa incerce sa controleze situatia, era prea tirziu, (stiti, in urbanism se lucreaza cu beton si asta se intareste repede), masurile au parut prea dure si s-au creat excese. Asa se intimpla cind iei decizii tardiv. Cred ca marele minus al domniei sale este echipa: nu si-a facut o echipa buna, intre primar si un etaj mai jos era o distanta enorma. Acolo nimeni nu lua decizii, erau paralizati in lipsa de delegari si de competenta. Ori, a lasat lucrurile asa pentru ca a vrut sa controleze totul, dar asta a insemnat o guvernare fara ritm, marcata de stagnari, de sincope

Vasile Dancu: “Orasul s-a dezvoltat inertial. Boc a fost doar normal la cap!”

Ce s-a intimplat la Cluj nu este relevant pentru ce urmeaza la Bucuresti. Clujul s-a dezvoltat inertial, venise si timpul lui. Boc nu a facut eforturi deosebite, nu s-a opus investitorilor… doar nu era nebun la cap sa o faca! In 2004, cind a preluat mandatul de primar economia avea un trend ascendent.

Acum nu mai e asa, si nu mai e vorba doar de un oras. Concret: nu avem inca o centura a orasului, desi au fost bani, a avut si oamenii lui in guvern o vreme, nu avem un arhitect al orasului, a avut unul cu care treaba a mers atit de prost ca a trebuit sa renunte la el, fara sa mai aiba cu cine sa-l inlocuiasca.

Au trecut 5 ani si nu avem o strategie viguroasa de dezvolatare a orasului, a facut piste de role, casatorii in balon sau brazi de Craciun, practicind un populism ieftin. Eu tot aceleasi scrisori cu realizarile lui le primesc in posta, ziare de propaganda care scriu despre diplomele pe care le da batrinilor clujeni.

A cistigat pentru ca oamenii gindesc comparativ si, cum inainte Clujul era o gaura neagra, acum vad apa curgind in niste albii care erau seci si zic ca e bine, a inverzit pajistea. Dar nu se compara cu ce urmeaza la Bucuresti. Boc nu are experienta luarii de decizii in situatii de criza. La Cluj nu-l controla nimeni, cind il cautau la Primarie, el avea scuza ca e la Bucuresti si invers. De la Guvern nu pleci nicaieri, nu mai ai nici un alibi.

Nu a lucrat sub presiunea strazii, dar acolo in anul care urmeaza este foarte probabil sa aiba parte de asa ceva. Boc nu ia decizii rapid, are o problema cu asta. Si peste toate problemele inerente intr-un an de criza, trebuie sa tinem cont ca s-ar putea intilni cu o situatie noua, la care nu-l vad facind fata: presiunea dintre presedinte si ceilalti, la care el va fi supus. Am vazut ca au luat deja o prima decizie gresita: si el si ai nostri au facut un program de guvernare extrem de generos, au pus acolo toate populismele posibile, fara sa tina cont de sondajele care spun ca acum populatia se asteapta la ce e mai rau pentru urmatoarele sase luni. Iar tu vii si le promiti lapte si miere!

Oamenii nu mai stiu ce sa creada, iar presa te taxeaza imediat! Eu cred ca si acesta va fi riscul, ca presa sa aiba tendinta fireasca de a compensa opozitia slaba si sa atace dur, cu atit mai mult cu cit Boc nu este foarte simpatizat la Bucuresti

Laszlo Attila: „Cred in capacitatea lui de adaptare la situatii noi”

L-a Cluj s-a descurcat onorabil, in principal pentru ca a beneficiat de viceprimari foarte buni, care si-au facut treaba.

A reusit si pentru ca la vremea la care isi lua startul la Cluj a avut guvern al Aliantei si a beneficiat din plin de fonduri. Am lucrat cu primarul Clujului si cred in capacitatea lui de adaptare la situatii noi

Cariera  pe scurt

  • 2004 – Primarul municipiului Cluj Napoca
  • 2003 – Vicepresedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei
  • 2003 – Presedinte executiv al Partidului Democrat
  • 2003 – Lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor
  • 2001 – Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor
  • 2000 – Deputat, obtine titlul de doctor in stiinte politice si filosofie. Conferentiar universitar la Babes Bolyai 
  • 2000 – Presedinte al BPJ Cluj 
  • 1995 – Facultatea de Drept
  • 1991 – Facultatea de Istorie si Filosofie
  • Inainte de ’89 a fost sef la Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania (UASCR) din Cluj
  • Născut la 6 septembrie 1966, în localitatea Răchitele din judeţul Cluj, casatorit cu Oana Boc, doi copii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro