Sari direct la conținut

Unde cred ca greseste Lucian Croitoru de la BNR

Jeopardy

Nu de putine ori, in ultimele 3 luni – de cand a inceput criza economica acuta la nivel international – am aplaudat actiunile BNR.

De data asta, am citit intr-un articol din Cotidianul opinia lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR:

Se vor repatria profituri, investitiile straine si de portofoliu vor scadea, iar deficitul extern, atat cel public, cat si cel privat vor fi din ce in ce mai greu de finantat. Reducerea deficitului de cont curent este inevitabila si ca scaderea finantarii externe ar trebui anticipata pentru a fi prevenita o ajustare brutala, fortata de piata, a deficitului valutar. Abordarea controlata a scaderii deficitului presupune, in opinia sa, cresterea veniturilor bugetare ca raport in PIB, scaderea cheltuielilor si o noua prioritizare a acestora astfel incat deficitul bugetar din 2009 sa nu treaca de 1% din PIB.

Recomand citirea in intregime a articolului (vedeti link mai sus).

Insa cred ca BNR greseste. Pe de o parte pentru ca da sfaturi acum cand se face guvernul, deci noul guvern ar avea un alibi daca ar majora taxele.

In al doilea rand, cred ca BNR greseste pentru ca daca o tara precum Romania doreste ca investitorii sa fuga si mai repede sau sa traga obloanele, atunci Romania trebuie sa mareasca taxele, adica se va obtine un rezultat opus celui dorit de dl. Croitoru.

Romania, dar si autoritatile locale, au un grad redus de indatorare si, in plus, avem la dispozitie fonduri semnificative de la UE si o nevoie acuta de investitii in infrastructura, protejarea mediului, curatenia oraselor s.a.m.d.

Intr-adevar, pomenile electorale din ultimii 2 ani nu permit reducerea masiva a taxelor. Insa marirea taxelor ar fi o greseala.

In aceste vremuri de criza, ceea ce se intampla in economia reala este ca firmele private, dar si familiile, si-au redus semnificativ activitatea in ultimele doua luni. Drept dovada, reducerea drastica a vanzarior de automobile. Este o scadere de activitate atat importata (multe multinationale au taiat semnificativ costuri) cat si ca urmare a trezirii romanilor la realitate. Firmele private si familiile au taiat costuri si din investitii pentru ca asa considera ca este mai bine pentru ele. La nivel micro, este mai bine pentru o firma sa-si tina cheltuielile sub control.

Insa, cum fiecare firma privata si fiecare familie au taiat in acelasi timp, impactul asupra economiei este semnificativ, in cateva luni poate nici nu o sa mai avem inflatie despre care sa vorbim (cu exceptia celei importate prin intermediul cursului de schimb, desi si aici s-ar putea sa vedem deflatie: pretul la petrol, de exemplu, este la minimum ultimilor 4 ani). Din cauza asta, guvernul – impreuna cu BNR – trebuie sa intervina si cat mai repede. Insa o crestere a taxelor corelata cu mentinerea dobanzii de referinta la un nivel ridicat nu va face decat ca economia sa inghete.

Raspunsul asadar este o reducere a taxelor obtinuta printr-o reducere a cheltuielilor bugetare – de exemplu sunt oare justificate maririle de salarii de 50% ale bugetarilor sau cresterea cu 100.000 a numarului de functionari din ultimii 2 ani?. De asemenea, este nevoie si de o schimbare a codului muncii prin introducerea unei flexibilitati mai mari.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro