Sari direct la conținut

Strategia bancilor centrale in timp de criza. Cazul Elvetiei

Dan Popa's Weblog

Guvernatorul Bancii Centrale a Elvetiei (SNB), Jean-Pierre Roth, a sustinut azi o conferinta in care a detaliat modul in care ar trebui sa comunice bancile centrale in timp de criza. Spicuiesc din conferinta cateva idei, textul integral atasandu-l acestui post.

*”Pana nu demult, inamicul declarat erau actorii pietei, care trebuiau disciplinati cu orice pret,pentru a-i face sa evolueze in directia in care o doream. Azi, bancile centrale si`au schimbat strategia. Ele nu mai opereaza impotriva pietei, ci alaturi de ea. Nu mai poate fi vorba deci, de atacuri surpriza, ci de a`i convinge ca stabilitatea pe termen mediu este ceea ce conteaza cu adevarat”

*Transparenta permite actorilor pietei financiare sa-si construiasca rational anticipatiile, sa inteleaga care este nu doar politica monetara a momentului, ci si modul in care ea ar putea evolua. In acest fel, riscul unor erori se diminueaza, iar jucatorii pot sa isi faca calcule economice fondate, pe baza informatiilor de care dispun.

*Transparenta atenueaza volatilitatea pietelor. Cata vreme obiectivele SNB sau tipul de reactie sunt cunoscute, riscul de a vedea piata evoluand in directii irationale, este mic. In plus, in cazul unui soc neasteptat, experienta a aratat ca piata insasi il absoarbe cu mai mare usurinta atunci cand are incredere in transparenta Bancii Centrale

*Trebuie sa fim mai discreti in timp de criza, dar nu secretosi.

Textul integral il puteti citi in versiune franceza (in engleza nu l-am gasit disponibil) aici.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro