Cosmote isi atribuie meritul scaderii preturilor la telefonia mobila din Romania. Vodafone si Orange reactioneaza
In ultimii trei ani, scaderea tarifelor percepute utilizatorilor finali la nivelul intregii piete a fost determinata de competitia agresiva lansata de Cosmote, si nu de reducerea tarifelor de interconectare, a declarat marti Stefanos Theocharopoulos, directorul executiv al Cosmote Romania. Operatorul, care trebuie sa faca cea mai mare reducere a acestor tarife din piata, considera ca decizia ANC este conforma cu cerintele europene si ca nu va defavoriza utilizatorii finali asa cum au sugerat Orange si Vodafone.
Reactiile fata de declaratiile Cosmote:
1. Vodafone: Se face o confuzie intre interesul utilizatorilor finali si cel al unor companii
2. Orange: Cosmote a ajuns la deplina maturitate si este impotriva principiilor europene sa aiba tarife mai mari
„In ultimii trei ani, scaderea tarifelor percepute utilizatorilor finali la nivelul intregii piete a fost determinata de competitia agresiva lansata de Cosmote, si nu de reducerea tarifelor de interconectare. Inainte de Cosmote, piata de telefonie mobila din Romania era dominata de numai doi operatori de telefonie mobila, obisnuiti cu castiguri rapide si marje de profit foarte mari”, a precizat Stefanos Theocharopoulos.
Declaratia Cosmote vine dupa ce saptamana trecuta arbitrul telecom ANC a anuntat reducerea tarifelor percepute de operatorii mobili pentru apelurile venite din alte retele. Daca Orange si Vodafone, care vor avea cele mai mici tarife de la 1 ianuarie, au protestat fata de decizia autoritatii, Cosmote, care trebuie sa aplice cea mai mare reducere la aceaste tarife, a fost singurul operator care nu s-a pronuntat favorabil sau nu, precizand doar ca decizia necesita analiza.
Cosmote se detaseaza de Orange si Vodafone
In acelasi timp, Cosmote se detaseaza si de afirmatiile Orange si Vodafone referitoare la cerintele europene si felul in care afecteaza competitia si utilizatorii finali aceasta decizie.
„Cosmote este de parere ca decizia ANC, de a trece la faza urmatoare de reducere a tarifelor de interconectare pentru toti operatorii este conform celor mai recente recomandari facute de Comisia Europeana. Recomandarile au scopul de a stimula si mai mult competitia de pe piata de telecomunicatii, in beneficiul utilizatorilor finali. Decizia ANC nu defavorizeaza in niciun caz utilizatorii de telefonie mobila, asa cum a fost sugerat de catre cei doi operatori dominanti, ci incurajeaza inca si mai mult competitia de pe piata”, a mai spus Theocharopoulos.
Atat Vodafone cat si Orange au sustinut saptamana trecuta ca decizia este contrara noilor recomandari ale Comisiei Europene si ca utilizatorii celor doua companii sunt afectati.
„Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine”, au precizat atunci oficialii Vodafone.
Vodafone: Se confunda interesul utilizatorilor finali cu cel al unor companii
In replica, Vodafone sustine ca se confunda interesul utilizatorilor cu cel al anumitor companii, cei peste 20 de milioane de utilizatori ai Orange si Vodafone subventionand alti operatori.
„Vodafone Romania considera ca se face o confuzie, deliberata sau nu, intre ceea ce reprezinta interesul utilizatorilor finali si interesul anumitor companii. Dupa cum se poate observa, tarifele pentru serviciile de telefonie mobila continua sa scada, pe fondul competitiei libere de pe piata, fara a fi influentate de tarifele de interconectare. Vodafone nu a contestat tariful de 5,03 eurocenti/minut, impus de ANC, ci tratamentul discriminatoriu fata de anumiti operatori. Precizam ca mentinerea unei diferente intre tarifele de interconectare pe piata mobila reprezinta practic subventionarea anumitor operatori mobili de catre cele 20 de milioane de utilizatori ai Vodafone si Orange, precum si de catre toti utilizatorii de telefonie fixa din Romania”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania.
Vodafone: Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste profit
Operatorul mai avertizeaza asupra unei retorici periculoase la adresa companiilor care au obtinut profit, precizand ca si Cosmote si-ar dori trecerea pe profitabilitate.
„In momentul de fata, asistam la o retorica periculoasa, folosita impotriva companiilor care au reusit sa devina profitabile, ca si cum nu acesta ar fi sensul oricarui business, oriunde in lume. Credem ca, cu cat Romania are mai multe companii profitabile, cu atat economia va fi mai sanatoasa, iar oamenii mai prosperi. Companiile profitabile platesc anual sute de milioane de Euro statului roman, prin taxe si impozite, asigura locuri de munca si creeaza un mediu economic stabil si de incredere.
Suntem convinsi ca si Cosmote isi doreste sa faca profit, asa cum probabil si-a dorit si Cosmorom, operatorul care, desi a activat pe piata romaneasca de la inceputurile comunicatiilor mobile, alaturi de Vodafone si Orange, nu a reusit sa aiba rezultate semnificative. Faptul ca alti operatori au reusit, prin investitii sustinute, prin competenta echipei de management si printr-o strategie adecvata, este laudabil”, au mai spus oficialii Vodafone.
Orange: Mentinerea tarifelor mari pentru Cosmote si Telemobil nu are argumente rationale
Orange considera normala reactia Cosmote de aparare a deciziei ANC, in conditiile in care aceasta operatorului sa ceara tarife de interconectare nemotivat de mari.
„Cosmote este beneficiarul principal al deciziei ANC si este normal sa o apere, cata vreme aceasta mentine un nivel ridicat al tarifului sau de interconectare. Orange este de acord cu reducerea tarifelor sale de interconectare insa, pentru binele utilizatorilor finali, este necesar ca reducerea sa aiba loc in mod unitar, la nivelul intregii piete.
Dat fiind ca, in momentul de fata, mentinerea tarifelor mari pentru Cosmote si Telemobil este lipsita de argumente rationale, Orange solicita ANC modificarea proiectului de decizie si aplicarea aceluiasi tarif de interconectare pentru toti jucatorii din piata, fara discriminare”, au precizat pentru HotNews.ro, Dorin Odiatiu, Director de Reglementare al Orange.
Orange: Cosmote a ajuns la maturitate, iar tarifele mai mari ale acestuia incalca principiile europene
Orange mai puncteaza faptul ca operatorul Cosmote a ajuns la un grad de deplina maturitate, avantajarea acestuia prin posibilitatea de a cere tarife mai mari de interconectare fiind impotriva regulilor Comisiei Europene.
„In cazul Cosmote, acesta este un operator in deplina maturitate care a obtinut licenta, in 1998 la scurt timp dupa Orange si Vodafone si a carui pozitie pe piata reflecta in mod fidel politica sa de investitii din ultimii 8-9 ani pe piata din Romania. Conform principiilor Comisiei Europene, un operator nu poate avea tarife mai mari datorita unei cote de piata mai mici.
In conditiile in care ANC nu renunta la ideea tarifelor mai mari pentru Cosmote si Telemobil, vom ajunge sa subventionam ineficientele acestora – ceea ce contravine oricaror principii concurentiale”, a mai explicat Dorin Odiatiu.
Consultarea deciziei extinsa pana pe 22 decembrie
Tot marti, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a anuntat ca proiectul de decizie privind reducerea tarifelor de interconectare va ramane in consultare publica, timp de 30 de zile, pana la data de 22 decembrie 2008 si nu in regim de urgenta.
„Autoritatea a intentionat consultarea acestor decizii in regim de urgenta pentru ca, in conditiile reducerii de la 1 ianuarie 2009 a tarifelor de interconectare ale Orange si Vodafone, ar fi fost de dorit ca si deciziile de reglementare a tarifelor celorlalti furnizori de telefonie mobila sa intre in vigoare cat mai curand. Orange si Vodafone au solicitat insa o perioada de consultare de 30 de zile”, precizeaza ANC.
Modificarea nu afecteaza insa aplicarea ultimei etape de reducere a tarifelor de interconectare cerute de Orange si Vodafone, care vor scadea pana la 5,03 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2009. Tariful Cosmote si Telemobil va fi de 6,4 eurocenti/minut, iar cel al RCS&RDS de 7,21 eurocenti/minut din februarie 2009.
Dupa perioada de consultare publica, decizia este trimisa spre consultare si catre Comisia Europeana, urmand ca in circa o luna de zile sa intre in vigoare.